Andon13 Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Od przedwczoraj meczy mnie pytanie.....Mianowicie:Chciałem odpalic moją Kaśke po zimowym śnie. Wszystko było by w porządku gdyby nie to ze umarł mi akumulator (nie daje zadnych sladów zycia - kibel). Akumulator kupie nowy - to oczywiste, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Mam akumulator prawie nowy od centralki alarmowej. Jest on 12V, 7Ah i nie posiada elektrolitu. Czy moge na nim odpalic motocykl? Czy można by było zamontować go na stale do motocykla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty_bytom Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 7Ah :?: To może być trochę mało. Sprawdź ile ma Twój akumulator. Rozruchowy prąd jest w okolicach 200Ah, a ta siódemka moze tyle nie mieć - padnie szybciej niż myślisz.Spróbuj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 Jak się nie da naładować skutecznie starego (tak by trzymał długo napięcie, nie np. dwa dni jak jest zatrupiony do zera), to kupuj nowy, odpowiedni do motocykla. POzdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 27 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2005 7Ah :?: To może być trochę mało. Sprawdź ile ma Twój akumulator. Rozruchowy prąd jest w okolicach 200Ah, a ta siódemka moze tyle nie mieć - padnie szybciej niż myślisz.Spróbuj ;) Wydaje mi się że kolega pomylił pojemność akumulatora (7Ah) z jego prądem rozruchu (200A) Brak elektrolitu sugeruje że mamy do czynienia z akumulatorem żelowym.Tego typu akumulatory szczególnie do zastosowań domowych (Ups, alarm itp) nie dysponuja duzym prądem. Najprawdopodobniej z tego aku w ogóle nie odpalisz sprzęta. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 28 Lutego 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2005 Avalon dzieki. Sprawdzilo sie to co napisałeś. Aku niestety nie dał rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty_bytom Opublikowano 28 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2005 Nic nie pomyliłem. Każdy akumulator ma opisane wartości, a ta siódemka raczej jest za słaba i nie będzie miała dostatecznego prądu rozruchu. Szczególnie jak jest przeznaczona do alarmu. Szybko padnie przy zakręceniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hiszpan Opublikowano 28 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2005 Nic nie pomyliłem. Każdy akumulator ma opisane wartości' date=' a ta siódemka raczej jest za słaba i nie będzie miała dostatecznego prądu rozruchu. Szczególnie jak jest przeznaczona do alarmu. Szybko padnie przy zakręceniu silnika.[/quote']ba padnie... powiedziałbym nawet, że kilkukrotne usiłowanie odpalenia silnika z tego akumulatora spowoduje jego zniszczenie mniej lub bardziej widowiskowe. Tak jak pisali poprzednicy dla akumulatora rozruchowego musisz zwrócić uwagę na:napięciepojemnośćprąd rozruchowywymiaryrozmieszczenie biegunówpierwsze 3 wielkości powodują że moto odpali lub nieostatnie 2 decydują o tym czy dasz rade łatwo podłączyć do instalacji moto ale to chyba oczywiste ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 28 Lutego 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2005 7Ah to siedem ampero godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi