Skocz do zawartości

Warszawska Grupa Historyczna

Hubert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ fabryka Nobel AG w Bydgoszczy może się okazać dla nas niedostępna proponuję coś w podobnym klimacie i bardziej dostępne:http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=galerie&nazwa=zasieki

Południowe kresy lubuskiego' date=' od Międzyrzecza cos ponad stówkę. Trudno byłoby to połaczyć z MRU, chociaż może tak na chwilkę... W okolicy Lubska w ubiegłym roku na potrzeby filmu o Hiroszimie zburzono jedną z opuszczonych fabryk (raczej nie tą, o której pisze Vlaad). Ponoć miasteczko odżyło na ładnych kilka tygodni - przygotowania scenografii, turyści, skośnoocy statyści przywiezieni z Berlina, no i wielkie Booom! Przez zupełny przypadek, we wrześniu chyba, byłem świadkiem wysadzenia niedużej fabryczki koło Jasienia (gdzieś mam filmik z aparatu cyfrowego, poszukam). Niby nieduża, ale wrażenie niekiepskie. A ekipa jaka mocarna, klimat, jak w filmie o zawodowcach!

A z Bydgoszczą faktycznie może być większy kłopot, pytałem kumpla, dla którego mało jest tam drzwi zamkniętych, ale o fabryce akurat niewiele mógł powiedzieć.

[/url']

czyli na co najpierw atakujecie? uwielbiam tego typu wycieczki. kiedys SMP robilo takie wycieczki na jesieni; jezdzilo sie i zwiedzalo zabytki - jestem ZA i jak mozna to zglaszam swoj akces. poza tym uwielbiami militaria i wykopki. ;)

Fajna stronka Vlaad,

Można by tam wpaść, ale raczej nie przy okazji MRU. Trzeba by pomyśleć o kolejnym kilkudniowym wyjeździe, tylko nie wiem, czy damy radę w tym roku, gdyż, jak przypominam, planowane są juz dwa. Chyba, zeby zamienić z wypadem mazurskim (MRU raczej bym nie odpuścił), ale wtedy w jednym roku mamy dwie wyprawy w ten sam region. Możnaby jeszcze wpasować ewentualnie w drugi długi weekend majowy. Ale wtedy niektórzy mogliby mieć długie ciche dni w domu :P

Osoby, które chciałyby się do nas dołączyć, proszę o kontakt na PW i podanie swoich danych (tak, jak określiliśmy to na początku). Materiały rozsyłamy sobie na maile, aby nie obciążać bez sensu serwera. Ponieważ były przypadki, że osoby w deklarowały zainteresowanie na forum, a potem nie odpowiadały na moje PW, przez co robiło się zamieszanie, przyjąłem żelazną zasadę, że musi nastapić kontakt na PW i podanie danych. Wtedy wciągam na listę dystrybucyjną. Sorry. Wojnę można przegrać, ale porządek wm papierach być musi! :D

Pozdrawiam

Hubert

Że sobie tak sam odpowiem. :P Przed chwilą znalazłem zdjęcia fabryki Nobel w Bydgoszczy. czyli jednak można tam jakoś wleźć. Popytam, może uda się coś załatwić, ale to melodia przyszłości. Zdjęcia ciekawe, a obiekt arcyinteresujący. Nie mam praktyki we wklejaniu linków, więc, jakby co, to nie krzyczcie, ale może się uda :D

Pozdrawiam

Hubert

http://www.odkrywca-online.com/index1.php?...nazwa=bydgoszcz

Problem w tym, że NITROCHEM produkuje wkłady do bombek (nie choinkowych), czyli kontynuje profil produkcji zakładów Dynamit-Nobel AG. Zobaczymy, w gruncie rzeczy też wolałbym Bydgoszcz.... Ze względu na trudny dostęp wszystko zachowało się niemal nienaruszone od 1945.

• 2 tygodnie później...

>Przez zupełny przypadek, we wrześniu chyba, byłem świadkiem wysadzenia niedużej fabryczki koło Jasienia (gdzieś mam filmik z aparatu cyfrowego, poszukam)<

No i znalazłem ;)

http://prodach.pl/ftp/Mirek/MGH/bum009.zip

i jeszcze parę fotek

http://prodach.pl/ftp/Mirek/MGH/bum006.zip

http://prodach.pl/ftp/Mirek/MGH/bum008.zip

http://prodach.pl/ftp/Mirek/MGH/bum011.zip

http://prodach.pl/ftp/Mirek/MGH/bum014.zip

Ciekawych proszę o sprawne ssanie, bo nie będą ta wisieć wiecznie :)

Trzeba ustalić pierwszy dłuższy wyjazd (nie myślę tu o jednodniowym Modlinie). Chodzi o majowy łykend. Jeżeli liczba uczestników nie przekroczy 10-15 to spanie na Warmii będzie za friko (działka nad jeziorem: trzy wyrka dwuosobowe + miejscówy na podłodze :) , natrysk + kibel, kuchnia). To działka moich rodziców pod Olsztynem. Koszta to benzyna + żarcie i inne atrakcje.

Odległości:

- Szczytno 70 km

- Ruciane 120 km

- Kętrzyn 150 km

- Olsztynek 20 km

- Ostróda 50 km

-Olsztyn 20 km

Jeżeliu chodzi o trasy, to skonsultuję je z Hubertem. To tylko propozycja. W opcjach jest jeszcze MRU, ale to nie moja działka ;) .

• 2 tygodnie później...

Witam Waszmościów (i Waszmościnę)!

Marzec się kończy, sprzęt już uruchomiony, więc warto byłoby przymierzyć się do wyjazdów.

Na 9 lub 10 kwietnia planowalismy Twierdzę Modlin. Ponieważ w tym czasie odbywa się motobajzel, proponuję przełożyc imprezę o tydzień. Zibiano, czy jest to OK? Jeśli nie usłyszę sprzeciwu, uznaję że tak czynimy.

Vlaad przedstawił wstępne założenia wyjazdu Mazurskiego. Ja i Mirek mamy następujący pomysł (ogólny) na MRU - 1 dzień dojazd i fraternizacja :P Wszystkie noclegi w tym samym miejscu. Przez 3 dni wyprawy na poszczczególne umocnienia (z przewodnikiem) + fraternizacja, piątego dnia powrót (może po drodze o coś jeszcze zahaczymy).

Teraz najważniejsze na tę chwilę w sprawie tych wypadów:

Proszę o wstępne deklaracje uczestnictwa. Żeby dokładniej określić, ilu z nas rzeczywiście pojedzie, zastosujemy metodologię z badań marketingowych. Osoby, które deklarują wyjazd określają jednocześnie w %, na ile pewne są swojego uczestnictwa. Czyli mniej więcej tak: BBB jadę na 80%. Zobaczymy, czy ta metodologia się nam sprawdzi ;)

W sprawie wypadu mazurskiego mail do Vlaada i do mnie;

W sprawie wypadu na MRU mail do mnie

Abyśmy wszyscy jednocześnie wiedzieli, ilu nas się wybiera, dawajcie też znać na forum (założę tematy odpowiadające poszczególnym wyprawom). Pomysły i sugestie mile widziane.

Pozdrawiam,

Hubert

ps. Naszywki już sie robią. Wybacz Ryży Koniu, nie uwzgleniłem Twoich uwag. Zrobiliśmy projekt zgodny z Twoimi sugestiami, pokazałem kilku osobom i wszystkie wskazały na pierwotny.

witam Waszmosciów !!!

za namowa kolegow i osob trzecich postanowilem zaciagnac jezyka i .......:

najrozsadniej do Twierdzy Modlin przymierzyc sie z przewodnikiem (90 zl) na nascie osob to wyjdzie tanio. czas spedzony tam to kolo 3-4 godzin z przemieszczeniami (przewodnik na siodelko i jazda) + wejscie na wieże tatarska to 3zl/osoby. zabieramy latarki, aparaty, dobry humor - ten zawsze mamy przy sobie :P

umowilem sie na telefon na dwa dni przed i nie ma problemu !!!!

co do terminu

hmmmmm motobazar trwa dwa dni wiec apeluje o jeden dzien w Modlinie !!

PLEASE

poniewaz w nast. weekend (15-17) w koncu wypala 1 w Polsce spotkanie Afrykanow (XRV) i w jakis sposob jestem w ten pomysl zaangazowany

prosze o wyrozumialosc i decyzje na Forum

z pozdrowieniami

Z mojego punktu widzenia nie ma problemu, by zachować pierwotny termin Modlina. Nie wyobrażam sobie, zeby Zibiano musiał wybierać pomiędzy zlotem afrykanerów i Modlinem. Opcja jest następująca: albo zostajemy przy sobocie lub niedzieli, albo przekładamy na zdecydowanie później (by nie kolidować z wyjazdem na Mazury). Mi podoba się wizja następująca: sobota - motobajzel, niedziela - Modlin. Pytanie tylko, czy nie sprowokuje to "głośnej ciszy" w niektórych domach. Jeśli będzie padać to problem i tak mamy rozwiązany :P Zakładam ankietę.

Pozdrawiam

Hubert

z niedziela w roli glownej - popieram jak najbardziej.

co do prognozy pogody to swego czasu znalazlem krotkoterminowa prognoze 10-dniowa dla W-wy. co ciekawe nie na polskim serwerze. zawsze to ulatwia dalsze planowanie niz prognoza z onetu. co do sprawdzalnosci to nie wiem - jakos niegdy nie sprawdzam prognoz po tym jak je obejrze w necie. w kazdym razie umozliwi to miec jakies info o pogodzie 10 juz na poczatku kwietnia.

http://uk.weather.com/search/drilldown/?ge...t&code=code&y=0