Gość DeadMan Opublikowano 9 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2004 Moje kolejne pytanie dotyczy uzywania sprzegla. Z roznych zrodel slyszalem juz rozne opinie, jedni mowia ze nie uzywaja w ogole tylko wbijaja biegi, inni ze uzywaja, ze bez sprzegla mozna co najwyzej redukowac w dol. Sa pewnie i tacy wedlug ktorych sprzeglo po cos jest, a dokladnie po to zeby go uzywac. Gdzie jest prawda?? I jakie sa plusy/minusy roznego traktowania sprzegla?? Przypomne ze chodzi o 2 takty ( o ile to w ogole ma jakies znaczenie.... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 9 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2004 Nie wiem jak wy ale skoro ktoś je wymyślił to warto go chyba używać. Wiem że w szlifierkach można redukować w dół bez sprzegła ale to też nie pamiętam w jakiej sytuacji itd... Wkażdym razie gdzieś tak wyczytałem. Co do tego wbijania bez sprzegła to kiedys zdażyło mi się ze poprostu nie trafiłem palcami w klamke i wbiłem bieg w dół co prawda obroty spadły już strasznie i nic sie nie stało. Ja ci radze używać. Jak nieszkoda ci trybów i innych kłopotów to dawaj bez ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 9 Listopada 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2004 http://forum.motocyklistow.pl/viewtopic.ph...t=18574&start=0 DeadMan przeczytaj ten temat od początku do konca i bedziesz wszystko wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lulek001 Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Wszystko (góra i dół) bez szprzęgła. Niektóre maszyny crossowe, np. KTM SX 125 przyjmują biegi na pełnym gazie. Oczywiście trzeba dbać o olej, np. co 5-6 godzin do wyminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 23 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2005 Wszystko (góra i dół) bez szprzęgła. Niektóre maszyny crossowe' date=' np. KTM SX 125 przyjmują biegi na pełnym gazie. Oczywiście trzeba dbać o olej, np. co 5-6 godzin do wyminy.[/quote']Niektore posty nawet ciekawe ale chyba jeszcze nikt w historii forum nie odkopal tylu tematow w takim tempie... Obawiam sie ze nie wyjdzie iCi to na dobre :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 A nieh kopie. Waże, że sensownie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto_boY Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 Wszystko (góra i dół) bez szprzęgła. Niektóre maszyny crossowe' date=' np. KTM SX 125 przyjmują biegi na pełnym gazie. Oczywiście trzeba dbać o olej, np. co 5-6 godzin do wyminy.[/quote'] co 5-6 godzin wymieniac olej w skrzynce?? :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduro-bubbaa Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 ja chcialem tylko zwrocic uwage na to ze jak uzywamy sprzegla to odrzu lecimy z wysokich obrotow (co oznacza ze mamy wiecej mocy niz mieli bysmy odpuscic gaz wrzucic bez sprzegla i dopiero zeby nam sie rozkrecalo moto !!), a pozatym jak ktos nie ma potrzeby leciec odrazu z wysokich obrotow to po co takim osobom wrzucac bez sprzegla?? ja uzywam sprzegla i bede uzywal !! [ Dopisane: 24-09-2005, 15:24 ]a poza tym sprzeglo sluzy glownie do strzelania :-) 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteque Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 A po co odpuszczać gaz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak Opublikowano 24 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2005 A po co odpuszczać gaz?bo np. w DT 125 cięzko wrzucic bieg bez sprzegła nie odejmując troszke gazu ;) jak kto potrafi zgac ładnie wszytsko ze sobą to uważam że to nie szkodzi skrzyni :D ale przy redukcji w dół raczej uzywam zawsze bo potrafi przyblokowac tylne koło a poza tym sprzeglo sluzy glownie do strzelaniano baa :twisted: Cytuj SPRZEDAM CZĘŚĆI HONDA XR XL NX 600 650, kontakt 600031499 lub [email protected] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maverickcross Opublikowano 29 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2005 Cały problem w tym wątku i w każdym innym na tym forum że brak rozgraniczenia na sprzęt Profi, Fan i codziennego użytku.Jesli chodzi o sprzęgło to dodam tylko do wypowiedzi Lulka że sprawa zmiany biegów bez sprzegła dotyczy MX i że używa się sprzegła np do pokonywania zakrętów na full przepustnicy a ogólnie zawodnicy otwierają manetke na starcie i zamykają na mecie regulując tylko sprzęgłem (nie przy zmianie biegów) i hamulcem (tego drugiego starając sie unikać). DodamILE MOTO TYLE OPINII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 29 Września 2005 Administrator Udostępnij Opublikowano 29 Września 2005 A nieh kopie. Waże, że sensownie odpowiada. Tak OT - dokładnie!pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 30 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2005 do pokonywania zakrętów na full przepustnicy a ogólnie zawodnicy otwierają manetke na starcie i zamykają na mecie regulując tylko sprzęgłem (nie przy zmianie biegów) i hamulcem (tego drugiego starając sie unikać). czyli jak wchodzimy w zakret to nie odpuszczamy gazu tylko lekko po sprzegle albo wciskamy calkowicie i na pelnym gazie (ze sprzeglem) wchodzimy w zakret i np w polowie puszczamy sprzeglo ?? dobrze to rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brugi Opublikowano 30 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2005 Moim zdaniem po to jest spzregło żeby z niego korzystać wiec ja bym urzywał chyba że ma sie półautomatyczne sprzegło jak np w Endurach to jak nie mam wolnej reki to bym nie wciskal.Ale ogulnie to jestem ze tym by urzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi