Silvestr Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Opiszę Wam moje spostrzeżenia dotyczące ogłoszeń, jakie w ostatnim czasie zaczęły się pojawiać na olx i otomoto. Od pewnego czasu zaobserwowałem ogłoszenia z okazyjnie sprzedawanymi zabytkowymi motocyklami np.: Awo Simson czy Junak. Mechanizm jest zawsze taki sam - motocykl za nieduże pieniądze sprzedawany z powodów zdrowotnych, rodzinnych, znaleziony w szopie, stał jako dekoracja w biurze, spadek po kimś tam... Lokalizacje wstawiane często na kresach Polski, zapewne aby jak najmniejsza liczba osób mogła tam na szybko dojechać, ale uwaga... nie na południu :) Ale o tym za chwilę. Za każdym razem ogłoszenie wystawiane z nowego konta (zwracajcie na to uwagę) i sprzedający ma tylko to jedno ogłoszenie. Ktoś dysponuje kilkoma lub więcej kartami sim z różnymi numerami telefonów ale BARDZO CZĘSTO zaczynającymi się na 572740... Osoby zainteresowane po udanym połączeniu mogą dostać propozycję wpłaty na konto, które dostają oczywiście sms-em. Numer tego konta to 06 1600 1462 0008 7646 9956 4011. Aby było ciekawie konto prowadzone jest w Krakowie - stąd ogłoszenia z dalszych miejsc. Od grudnia zacząłem zapisywać podejrzane ogłoszenia, robię screeny i tak sobie trzymam i porównuję. Ogłoszenie się pojawia, wisi kilka dni (nieraz godzin) i znika. Po kilku dniach pojawia się następne i tak w koło Macieju... Przykładowe ogłoszenia zamieszczam w postaci zdjęć i tu podaję link do kolejnego podejrzanego: https://www.olx.pl/oferta/simson-simson-awo-sport-CID5-IDybgRT.htmlDlatego ostrzegam - NIE WYSYŁAJCIE PIENIĘDZY NA KONTO!!!Jeszcze jedna sprawa - numer konta można sprawdzić w internecie, często można podejrzeć ile razy było w ostatnim czasie sprawdzone i jeśli było powiązane z oszustwem są na ten temat komentarze.Pozdrawiam i życzę dużo uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Z ciekawości. Jak można sprawdzić nr konta w internecie? Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvestr Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Może nie do końca wyjaśniłem z tym kontem, ale chodzi mi np. o taką stronę: http://jakitobank.pl/Nie sprawdzimy kto jest właścicielem danego konta, ale dowiemy się jaki bank, gdzie prowadzone konto i chyba co najważniejsze - czy ktoś już nie został oszukany przez właściciela (o ile ktoś wpisze to w komentarzu).Bynajmniej dziwne jak ktoś ma konto w Krakowie a wystawia ogłoszenie i podaje adres na Szczecin. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Silvestr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 z ciekawości wszedłem na tą stronę bankową , wstukałem mój numer kontanie znalazłem nigdzie poznańskiego adresu a nigdy nie zakładałem konta w warszawie :biggrin:no chyba że coś źle robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 podany w pierwszym poście link to na bank ściema - na fotach tourist, w opisie sport :/ Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 No bo gdzie zarejestrowane jest konto zakładane przez internet? :)Tam gdzie się było jak się je zakładało czy tam gdzie się mieszka? A co jak się je zakładało jadąc pociągiem? :)Ale czy ktoś zgłaszał oszustwa na dany nr konta to faktycznie cenna informacja. Pozdr.F. Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Mi to wygląda na jakiś przekręt do zbierania numerów kont. No bo co się wpisze najpierw, swój własny numer żeby sprawdzić, z ciekawości ;) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 a numer konta to jest jakaś tajemnica ??jeśli ktoś chce to mogę go podać publicznie i h..... komukolwiek z tej wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvestr Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Numer konta nie jest niczym poufnym w odróżnieniu do numeru Pesel, nr dowodu osobistego czy innych dokumentów. Jeśli ktoś uważa, że robię sobie jaja tym postem to nie musi go czytać i może go najzwyczajniej olać. Po prostu chcę przestrzec osoby, które szukają czegoś dla siebie aby nie stracili swoich pieniędzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 14 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 a numer konta to jest jakaś tajemnica ??jeśli ktoś chce to mogę go podać publicznie i h..... komukolwiek z tej wiadomości Mylisz się, są sposoby na to żeby po numerze konta ustalić dane jego właściciela, a takimi danymi się zwyczajnie handluje. Oczywiście zwykły kowalski nic z takim numerem konta nie zrobi ale to nie znaczy że te informacje są bezużyteczne. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natalia Cattiva Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 z ciekawości wszedłem na tą stronę bankową , wstukałem mój numer kontanie znalazłem nigdzie poznańskiego adresu a nigdy nie zakładałem konta w warszawie :biggrin:no chyba że coś źle robięMoze podane sa centrale. Cytuj Non è forte chi non cade mai, ma chi cade e si rialza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rysiekkk Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Taki mechanizm krętów na OLX działa od dawna...Jakiś czas temu obserwowałem sobie telefony komórkowe. Pierwsze sito właśnie - lokalizacja.Ustawiona np. Kraków, a przedmiot na drugim końcu Polski ;) Tak czy srak, jaka by to nie była lokalizacja - nigdy nie było możliwości odbioru osobistego ;) wpłata i gratisowa wysyłeczka :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silvestr Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Kolejne ogłoszenie pasujące pod powyższe przekręty:https://www.olx.pl/oferta/simson-awo-oryginal-niemieckie-dokumenty-CID5-IDyg65l.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bukos Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 https://www.otomoto.pl/oferta/simson-simson-awo-sport-ID6BH3Ak.html Następna mina, zaliczka wplacona. W sobotę miałbyc odbiór ale niestety od piątku niemiecka sekretarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuś50/125 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Polecam na przyszłość oglólnie, jakbyście cokolwiek chcieli kupić przez olx, to wejdźcie sobie na ten kanał (link podam niżej), i obejrzcie filmiki, żeby się przedstrzec przed oszustami, nawet można dać się oszukać, na okazajach które są wystawiane za darmo, ale to lepiej już obejrzcie po prostu filmikhttps://www.youtube.com/channel/UCzzvJDZThwv06dR4xmzrZBw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi