CebeRa Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 WitamPosiadam Cbr 125R z 2007 roku.Problem pojawia się z biegami. Na postoju (mając włączony już 1 bieg) nie mogę normalnie wrzucić luzu. No nie idzie.. dopiero jak zrobię "przegazówkę" do 4-5 tyś obrotów normalnie mogę wrzucić luz.Ktoś miał taki problem??W necie nic nie mogę znaleźć.Liczę na waszą pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żużu77 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 "Ciągnie" sprzęgło. Powodem może być zużycie, uszkodzenie, wady konstrukcyjne lub źle dobrany olej.Po "przegazówce" silnik widocznie zwalnia szybciej niż skrzynia biegów albo siła odśrodkowa wyrzuca olej, który by powodował zjawisko "ciągnięcia". Żużu77, R12RT '05, Cieszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wertyder Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Norma w tym moto. W wielu 125 jest z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 No właśnie tak się zastanawiałem czy te cebe'rki mają taki problem. Ogólnie biegi idealnie mi wrzuca podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geni Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 W czasie jazdy, to biegi będą ci wchodzić nawet bez sprzęgła, o ile będziesz odpowiednio to robił. Natomiast na postoju ciągnące sprzęgło będzie robić problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Luz wrzucasz toczac sie np dojezdzajac do skrzyzowania.Nie ma problemu.Jak chcesz sie pobawic z regulacja przy samym sprzegle to na pewno mozna ja tak ustawic zeby sprzeglo mniej ciagnelo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Dziękuje Panowie za odpowiedź Tylko mi sprzęgło nie ciągnie. Regulacja jest dobra, ustawiałem dobrze. Problem leży w tym, że na postoju by wrzucić luz muszę zrobić przegazówkę na 4-5 tyś obrotów. Inaczej nie pójdzie. Ogólnie zauważyłem , że dźwignia zmiany biegów posiada spore luzy. Dokładnie rozbiorę ten cały mechanizm i może dzięki temu problem ustanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Jak nie ciagnie jak ciagnie, jak kazde mokre sprzeglo.Mechanizm dzwigni, jak i reszta mechanizmu zmiany biegow tez jest pewnie zuzyta w 10 letnim motocyklu, ale podstawowym problemem jest sprzeglo.Tak a'propos to jak je ustawiales, aby bylo "dobrze" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Jak nie ciagnie jak ciagnie, jak kazde mokre sprzeglo.Mechanizm dzwigni, jak i reszta mechanizmu zmiany biegow tez jest pewnie zuzyta w 10 letnim motocyklu, ale podstawowym problemem jest sprzeglo.Tak a'propos to jak je ustawiales, aby bylo "dobrze" ?Nie jestem ekspertem, ale tylko bawiłem się przy lince( regulacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Bawiles sie przy lince gdzie, przy dzwigni sprzegla ?Jesli tam to zly adres, regulacja sprzegla jest na silniku, zwykle tam gdzie zaczepiona jest linka, regulacja przy dzwigni sluzy tylko do ustawienia luzu na dzwigni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 W tygodniu zajrzę ( zlokalizuję ) tą regulację i zobaczę czy sytuacja powtórzy się. W tym momencie dzięki za podpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Bawiles sie przy lince gdzie, przy dzwigni sprzegla ?Jesli tam to zly adres, regulacja sprzegla jest na silniku, zwykle tam gdzie zaczepiona jest linka, regulacja przy dzwigni sluzy tylko do ustawienia luzu na dzwigni. Kolego 2 dni główkowałem, grzebałem i nic. Jest pewna zależność, która nie daje mi spokoju może tobie przyjdzie coś do głowy. Na zimnym silniku wszystkie biegi wchodzą idealnie, czy to jadąc czy stojąc. Wystarczy ,że złapie temperaturę rozgrzeje się i biegi na postoju nie idzie zmienić. Dopiero po przegazówce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modjo Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Jaki olej jest wlany do silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Czy czasami nie próbujesz na postoju zmieniać biegów od 1 do 5? Albo wrzucasz jedynkę, nie puszczasz sprzęgła i próbujesz zaraz wrzucić luz? To ma prawo się nie udać i nie świadczy o żadnym uszkodzeniu, skrzynia kłowa bez synchronizacji. A weź wrzuć jedynkę, spróbuj bez gazu minimalnie popuścić sprzęgło, znowu wciśnij i luz powinien bez problemu się znaleźć. Sporo "świeżych" osób ma ten problem i są zdziwieni czemu skrzynia w motocyklu nie działa tak jak w samochodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CebeRa Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Czy czasami nie próbujesz na postoju zmieniać biegów od 1 do 5? Albo wrzucasz jedynkę, nie puszczasz sprzęgła i próbujesz zaraz wrzucić luz? To ma prawo się nie udać i nie świadczy o żadnym uszkodzeniu, skrzynia kłowa bez synchronizacji. A weź wrzuć jedynkę, spróbuj bez gazu minimalnie popuścić sprzęgło, znowu wciśnij i luz powinien bez problemu się znaleźć. Sporo "świeżych" osób ma ten problem i są zdziwieni czemu skrzynia w motocyklu nie działa tak jak w samochodzie. Olej wlany Motul 6100 4t 10w40 Absolutnie nie zmieniam biegów od 1 do 5. Natomiast muszę się z tobą zgodzić z jednym. Wrzucam jedynkę, nie puszczam sprzęgła i oczekuje na luz ^ ^ Może wina w mojej beznadziejnej obsłudze. Spróbuje zrobić to co napisałeś i dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi