michoa Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 witam pany i panowie jak ugryźć od strony prawnej wynajem garażu ? Znaczy ja jestem właścielem i chcę wynająć Interesuje mnie wszystko od strony prawnej , jestem skłonny opłacać skarbówkę itp itd , nie mam ochoty się bawić w żadne na gębe bo za dużo razy w życiu się przejechałem na koleżeństwie i ładnym uśmiechaniu( ja tak wynajmowałem na gębe -dziś z gościem ręce sobie ściskaliśmy a za 2 dni okazało się że on podrywa tą samą dupę co ja , dał mi 24h na wypierdalanie , kasy nie zwróćił chodź zapłaciłem za miech a siedziałem 2 dni i szukałem w środku zimy gdzie trzymać skarby , jedna nauczka wystarczy , więcej nie chce :D ) i nie mam ochoty potem wchodzić do własnego garażu z kątówką albo ganiać z siekierą jakiegoś pajaca bo nie płaci itp Interesuje mnie przede wszystkim jak zabezpieczyć się przed ,,nie płaci '' i w razie W wywalić gościa w białych rękawiczkach żeby nie mógł nawet pryknąć , szukam jakiś wzorów umów ale coś pewnie nie umiem google obsłużyć :D Zapis że kasa z góry do 10 dni miesiąca i jak nie wpłaci to ma dzień na opuszczenie ? Jest szansa na taki zapis żeby miał moc prawną ? Da się np zastrzec na umowie że nie będzie prowadził tam działalności gospodarczej ? może ktoś przerabiał temat z autopsji i pomoże ? z góry dzięki Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek_s Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 Z umową nie pomogę ale jeżeli realia rynkowe pozwalają - tzn. Ty dyktujesz warunki - kaucja będzie najlepszym zabezpieczeniem wpłat - np. dwu czy trzymiesięczna da Ci czas na reakcję w razie gdyby okoliczności wskazywały, że może być krucho z płatnościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wertyder Opublikowano 5 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2017 A to taki wynajem to jest tak dochodowy że warto się tak zabezpieczać? Zawsze sądziłem że to raczej groszowe historie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 A to taki wynajem to jest tak dochodowy że warto się tak zabezpieczać? nie jest i dlatego pytam pół biedy ganiać się za miliony ale za 100 zł ? Zawsze sądziłem że to raczej groszowe historie.... ale wybiegając dalej niż jutro to spłaca się szybciej niż mieszkanie kupione pod wynajem i problemów mniej :D ceny są różne w jakieś Warszawie czy Wrocku pewnie i po 300 zł za miech , u nas 150 to już raczej wysoki standard -prąd i kanał , za goła bude jak moja koło 100 i o tylu też myślę .... np. dwu czy trzymiesięczna da Ci czas na reakcję w razie gdyby okoliczności wskazywały, że może być krucho z płatnościami. w zasadzie masz racje, puścić komuś niech z góry zapłaci za pół roku i problem z głowy na pół roku , kwestia tylko czy ktoś się zgodzi.... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wertyder Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 ale wybiegając dalej niż jutro to spłaca się szybciej niż mieszkanie kupione pod wynajem i problemów mniej :D ceny są różne w jakieś Warszawie czy Wrocku pewnie i po 300 zł za miech , u nas 150 to już raczej wysoki standard -prąd i kanał , za goła bude jak moja koło 100 i o tylu też myślę ....Popytałem tu i tam. Moi znajomi wynajmują miejsce w garażu za 40 zł/szt za miesiąc. Garaż w nowej deweloperce, bardzo porządny.Moim zdaniem (zajmuję się od przeszło 25 lat wynajmem co prawda mieszkań) to z umowami tutaj gra nie warta świeczki. W większości przy nawet większych kwotach umową właściciel się może podetrzeć, a i to nie bardzo bo papier do drukarki wiadomo jaki jest.. :D. Jedyne sensowne zabezpieczenie to branie określonej kwoty za całą zimę z góry i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WLD_Wlodi Opublikowano 6 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2017 Popytałem tu i tam. Moi znajomi wynajmują miejsce w garażu za 40 zł/szt za miesiąc. Garaż w nowej deweloperce, bardzo porządny.Moim zdaniem (zajmuję się od przeszło 25 lat wynajmem co prawda mieszkań) to z umowami tutaj gra nie warta świeczki. W większości przy nawet większych kwotach umową właściciel się może podetrzeć, a i to nie bardzo bo papier do drukarki wiadomo jaki jest.. :D. Jedyne sensowne zabezpieczenie to branie określonej kwoty za całą zimę z góry i koniec.Ty piszesz o miejscu w garażu, a chodzi tutaj o garaż(taki na jeden samochód). W moim mieście od 150zł. Cytuj www.odszkodowania-wlodarczyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoelektryk Opublikowano 8 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2017 To w sumie bardzo zależy od miasta, ja mieszkam w małym mieście, to koszty właśnie są w okolicach 50zł/mies. Aczkolwiek wiem, że moi znajomi w Krakowie płacą 150zł i więcej. Cytuj Kancelaria Adwokacka w Krakowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 W sumie z garażem fajny pomysł, może faktycznie to łatwiejszy pieniądz niż przy mieszkaniach. Tańszy w zakupie, klient nie ma tam co zepsuć a jak go eksmitujesz to po prostu postawi auto pod blokiem i już. Z moich skromnych doświadczeń:Jak z pominięciem skarbówki to kasa zawsze do ręki. Spotykasz się np w tym garażu określonego dnia i wtedy kasujesz. Od razu sobie zobaczysz czy nie jest zdemolowany. W garażu to jest mniej do zepsucia niż w domu ale są np asy które mogą trzymać jakieś fajerwerki, 1000l paliwa itp. Garaże mają wzięcie w zimę. Sąsiadka wynajmowała taki ogrzewany w swoim domu, największy problem był z tym, że najemca trzymał auto pod blokiem do późnych godzin wieczornych. Wjeżdżał ośnieżonym i ten śnieg się topił. Walczyła z nim o to i w końcu sobie odpuściła wynajem. Jak masz taki wolnostojący nieogrzewany a w nim gołe mury to raczej starczy 2-3 krotność czynszu jako kaucja i po problemie. Jeśli chcesz na legalu, to w picie koncoworocznym po prostu zgłaszasz umowę najmu i doliczasz z niej kasę. Kiedyś warto było zgłosić rozliczanie z tego chyba ryczałtem, to wychodziło trochę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 W umowie możesz zastrzec wszystko.Z tego co pamiętam, to skarbówka weźmie 9%.Kaucja to bardzo dobry pomysł, tyle, że w umowie musisz napisać kiedy ulega przepadkowi, a kiedy zwracasz.Możesz śmiało napisać, że w razie nie zapłacenia czynszu przez xxx masz prawo do zastawu na jego rzeczach, albo opróżnienia garażu. W takich umowach bardzo dobrym pomysłem jest zapisanie, że wiadomość sms wysłana na nr podany w umowie uznawana jest jako doręczona, bo inaczej typ może pism nie odbierać i będziesz się motać niepotrzebnie. Jeżeli w garażu jest prąd to też warto się zabezpieczyć na wypadek, gdyby odpalił sobie koparkę kryptowalut:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WLD_Wlodi Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) W takich umowach bardzo dobrym pomysłem jest zapisanie, że wiadomość sms wysłana na nr podany w umowie uznawana jest jako doręczona, bo inaczej typ może pism nie odbierać i będziesz się motać niepotrzebnie. Jeżeli pismo po dwóch awizo nie zostało podjęte z placówki pocztowej, uznawane jest za doręczone (fikcja doręczenia). Edytowane 10 Listopada 2017 przez WLD_Wlodi Cytuj www.odszkodowania-wlodarczyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 To w sumie bardzo zależy od miasta, ja mieszkam w małym mieście, to koszty właśnie są w okolicach 50zł/mies. za samodzielny garaż ? gdzie tak tanio ? u mnie psy dupami szczekają ale jak kumpel za 70 zł/miech wynmajmował to każdy zazdrościł ceny ....... W garażu to jest mniej do zepsucia niż w domu ale są np asy które mogą trzymać jakieś fajerwerki, 1000l paliwa itp a niech trzyma co mi to przeszkadza :D Tańszy w zakupie, klient nie ma tam co zepsuć a jak go eksmitujesz to po prostu postawi auto pod blokiem i już. bzdura właśnie i w tym problem........w moim szeregu na chyba 12 garaży do trzymania auta służą hmmm 3 ? 90% ludzi ma rupieciary i warsztaty i teraz nie płaci ci delikwent to co robisz ? cały dzień tam wywalasz na drogę nagromadzone fanty ? czy zmieniasz zamek z zawartością ? dlatego problem jest bo auto to nawet jak jest na ręcznym i z blokadą kierownicy to wyciągniesz , stawiasz przy drodze i tyle , a rupiecie ? u mnie to nawet nie byłoby gościowi gdzie wywalić wszędzie płot , chodnik , droga , zasypie drogę to jeszcze mandat zapłacę ..... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jeżeli pismo po dwóch awizo nie zostało podjęte z placówki pocztowej, uznawane jest za doręczone (fikcja doręczenia). Hehe, to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać. Doręczenia to wg. mnie jeden z największych problemów polskiego prawa. Doręczenie jest skuteczne o ile wysłane jest na adres ZAMIESZKANIA. Poczytaj w KC czym jest adres zamieszkania. Praktycznie każde doręczenie można podważyć i przywrócić termin do dokonania czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandtour Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Wydaje mi się, że za wynajem możesz wziąć więcej niż 150 zł, może sprawdź ile płacą u was w okolicy. Warto wziąć dużą kaucję - to zazwyczaj odstrasza cwaniaków. Może w sieci są jakieś gotowe umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 13 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 W Wawie za garaż liczą 300 wzwyż. Na osiedlu chciałem wynająć najtaniej blisko siebie znalazłem za 280 (lepianka z drzwiami z tekturyi drzwiami), na osiedlu zamkniętym z cieciem liczą po 450.Co do samego najmu to mieszkania i garaże są objęte stawką 8% w US. Z garażem nie pchał bym sie w umowe notarialną bo odpada kwestia eksmisji niechcianych lokatorów do mieszkania zastępczego.W przypadku umowy notarialnej to około 260 zł - zazwyczaj ją pokrywa zainteresowany najmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi