stecko.t Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Cześć,marzę o nowym motocyklu. Znalazłem na licytacji motocykl. Czy macie doświadczenie z kupnem takich maszyn na licytacjach komorniczych. Z opisu na domenie komornika jest niewiele informacji o motocyklu. Jedna z nich mówi, że motor posiada francuskie blachy. Chcę zadzwonić do komornika i wypytać się o więcej informacji (znam tylko model, rocznik i numery francuskich blach). O co pytać? Jakie mogą wystąpić problemy podczas rejestracji? Jakie dokumenty powinienem otrzymać od komornika po wygranej? Planuję to omówić tutaj jak i w Wydziale Komunikacji. Co powinienem sprawdzić zaglądając do dokumentów, na co zwrócić szczególną uwagę. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Kupowanie ruchomości, w szczególności pojazdów na licytacjach komorniczych ma wiele minusów, ale jeden zasadniczy plus: - nie musisz martwić się o żadne papiery. Kupując motocykl w ten sposób jest on wolny od wszelkich obciążeń i jeżeli tylko ma spełnia warunki homologacyjne, to bez problemu zarejestrujesz go tak jakbyś rejestrował nowy motocykl. Możesz zapytać czy ma kluczyk i papiery O stanie technicznym nie dowiesz się nic, w dniu licytacji możesz go obejrzeć, jak będziesz miał duże szczęście, to może uda się odpalić, ale o jeździe próbnej zapomnij. Niestety minusem jest to, że kupujesz kota w worku:D Z doświadczenia wiem, że pojazdy dłużników są raczej w złym stanie technicznym. EditW sumie to teraz dopiero się zorientowałem, że on nie był zarejestrowany w PL, najlepiej zadzwoń do WK, wydaje mi się, że powinien wystarczyć francuski dowód rejestracyjny. W przypadku pojazdów zarejestrowanych w PL nie ma żadnych problemów nawet w przypadku braku DR. Edytowane 13 Października 2017 przez żółf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Nie wiem, jak w/w wypadku, ale trzeba być przygotowanym, że nie będzie możliwości odpalenia motocykla, wszystko zalezy od komornika...Z doświadczeń moich kolegów, wynika, że lepiej brać sprzęt "po lekkim szlifie" niż komorniczy, a to za sprawą kupionego w HD w idealnym stanie wizualnym, ale potem okazało się, że silnik był a zasadzie "wydmuszką", a w skrzyni biegów też brakowało paru elementów, sprzęgła nie było, motocykla nie mozna było nawet dotknąć, tylko zasada: widzą gały co brały...Trzeba mieć czujność... lamparta, lub sójki przynajmniej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Z doświadczenia wiem, że pojazdy dłużników są raczej w złym stanie technicznym. potwierdzam. jeśli byłby w przyzwoitym, to a/ zostałby sprzedany przez dłużnika, komornik robi to za znacznie niższą kasę, która trafia na poczet długu, b/ poszedłby mniej oficjalną drogą, c/ nawet jeśli się udało - to na aukcji masz sporą szansę trafić na zawodowych łowców komorniczych okazji, i raczej nic nie zwojujesz. interesowałem się kiedyś samochodami z tego źródła. i takie były wnioski (moje, znajomych prawników, którzy nawet wzięli udział w aukcji, itd)jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Zawodowi łowcy są zawsze ale jak ktoś ma czas to może chodzić żeby brać "odstępne" od licytowania :D A motocykle z FR są blokowane do 100KM (jeśli fabrycznie było więcej) więc nie polecam. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 JAk trafisz na motocykl ktory ma chip'owyny uklad to koszty " odblokowania " chipa / ukladu anty kradziezowego beda astronomiczne, w przypadku Yamaha'y to 1800,- €uro ile w przypadku Hondy, nie wiem ale tez tanio nie bedzie. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 wszystkim którzy myślą że tylko oni jedni jedni wymyślili taki prosty "biznes" i kupią super sprzęt , samochód , kombajn czy przyczepę rzepaku za okazyjną cenę jaka jest podawana jako WYWOŁANIA polecam najpierw zajrzeć do słownika poszukać znaczenia słowa LICYTACJA a następnie przejechać się na trzy czy cztery takie "imprezy" i zobaczyć w jakim stanie jest 99% sprzedawanych rzeczy i jak wyglądają realia (a nie programy w TV ) , postąpienia i cała ta otoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi