Jump to content

Problem z biegami Beta rr 50 2007r.

Vizy
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu nowy i jeżdżę na moto Beta rr 50 z 2007r, Silnik am6. Mam go od 2 lat, gdy go kupiłem sporadycznie ciężko wchodziły biegi albo wyskakiwały. Z biegiem czasu problem zaczoł się nasilać i co chwilę bieg albo "wyskoczy" albo coś się blokuje i nie jestem w stanie dobić szóstego biegu. Luzy wchodzą mi pomiędzy różnymi biegami nawet jak nie zmieniam szybko i jade spokojnie. Proszę o radę co może być tego powodem. Jeśli coś jest niejasne proszę pisać. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Edited by Vizy

• 1 month later...

Powód wyskakujących biegów może być nie umiejętne zmienianie biegów bez sprzęgła, zmiany biegów np. z 6 do 1 itd. Naprawić to możesz np. rozbierając silnik i po prostu sprawdzić co jest nie tak a jak nie masz za bardzo pojęcia o mechanice motocykli to oddaj motocykl do mechanika. Z twojego opisu nie wygląda za kolorowo i chyba czeka Ciebie wymiana skrzyni biegów lecz to wszystko się okaże po oględzinach silnika.

8a0602965680de3afb609e7f7de6e72e_orig.jp

Przyczyną tego rodzaju niedomagania jest uszkodzenie przeciążeniowe wewnętrznego mechanizmu wybierania biegów.

Uszkodzenie najczęściej spowodowane jest wywrotką motocykla na lewą stronę.

Do naprawy.

Żużu77, Cieszyn, R12RT

• 5 weeks later...