kolba Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 kupiłem EXIDE 12V 30 Ah 430CCA włożyłem odpaliłem pięknie zagrała aż miło było posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylo Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Kolego cytujesz mojego posta o akumulatorze a wstawiasz o olejach :) Chyba coś pomieszałeś :) Kolego czytanie ze zrozumieniem,jako jedyny odpowiedziałeś na mojego posta(respekt) i tu zacytuje Ciebie " Nie wiem czy uzyskasz takie informacje" nie uzyskałem ale z znalazłem gdzie indziej i się z nimi sie podzieliłem . Tak jak zauważyłeś nie ma tu nikogo kto się zna , tak jak z Twoim akumulatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Wasylo, zastanów się, na jakim świecie żyjesz... HD nie powie Ci, zamiennika o jakich parametrach użyć w motocyklu, tylko da Ci numer OEM dla części oryginalnej i szlus. Wiedzy o zamiennikach jest opór, poszukaj np. u SWR czy u Yuasy, SWR produkuje niezłe akumulatory, mają też całą gamę zamienników do HD. Generalnie producenci akumulatorów podają, do jakiego modelu i rocznika pasuje, po co Ci więcej? Pytanie na forum o tak dostępną wiedzę jest pójściem na łatwiznę... I dlatego nie dostałeś odpowiedzi ode mnie, bo nie chce mi się pisać o tak łatwo dostępnej i podstawowej wiedzy. Do Electry TC musisz minimum 300 CCA, większy prąd rozruchowy to lepsza żywotność baterii, pojemność jest potrzebna ze względu na dużą ilość elektroniki. Taka ciekawostka - akumulatory sygnowane przez HD (robi je chyba Westco) są odrobinę inaczej skonstruowane ze względu na wysokie prądy rozruchowe - to najbardziej daje po tyłku akumulatorowi. Dlatego w moim Heretyku akumulator ma 9 lat i gania, aż miło, a w Elce żaden zamiennik nie wytrzymał więcej niż 2 lata - Ela Evo 95 ma mniejszy akumulator 22 Ah, i spore pobory prądu, osłabiony akumulator po czterech rozruchach w mieście potrafił powiedzieć pas... Z pychu paliła od pół obrotu wału, ale pchnij taką krowę... No i skaza na wizerunku... Po zmianie na OEM skończyły mi się problemy, nie muszę tez oszczędzać energii - czyli wyłączać świateł i radia na światłach gdy obroty są niskie i aku się nie ładuje. Co do olejów - tak, jeśli olej silnikowy spełnia specyfikację do mokrych sprzęgieł jak najbardziej nadaje się i do silnika i do sprzęgła w HD BT. Dotyczy to np. Amsoila. Mobil 1, Motul, Midland, Valvoline i paru innych. I na pewno jest lepszy niż HD Formula. Czym jeździłeś wcześniej, że Cię to tak dziwi? Niektórzy nawet polecają ten sam olej silnikowy do skrzyni, ale w tym przypadku to trzeba ich wysłać do doktora (albo niedługo skrzynię)... Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylo Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Wallygatorr jesteście tutaj tylko po to żeby się po plecach poklepać? . Pomoc techniczna jest NIE mile widziana ? Wnioskuje ze mam szukać informacji gdzie indziej bo tam jest łatwiej i bardziej dostępne wiadomości .? To po co to forum ? Posiadam HD od roku zbliża sie pora wymiany oleju, szukałem po rożnych stronach i nie znalazłem jakiś konkretnych wiadomości od FACHOWCA. Tabele która znalazłem Amsoli , rekomendują jeden olej i do silnika sprzęgła i skrzyni , z tad moje pytanie .Tylko do kogo ? W Anglii sa dostępne inne oleje Motor faktory rev tech i oryginalne harleya. A co do akumulatora to niestety nie ja zadałem to pytanie te informacje to dla juhas77 Edytowane 23 Lutego 2017 przez wasylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 OK, nie spojrzałem, kto pytał o aku, ale opinię podtrzymuję - znalezienie takich informacji to 30 sekund... Mieszkasz w UK, więc zapewne jesteś anglojęzyczny - jest kilka for za wielką wodą, które są skarbnicą wiedzy. Informacji podstawowych (opony, oleje, akumulatory, itd. itp.) jest multum, informacji bardziej zaawansowanych jest też ogrom, ale tu trzeba wiedzieć o czym mowa, bo oni też potrafią pisać bzdury. Pomoc techniczna jest mile widziana, i z reguły zostaje udzielona, ale : jeśli zapytasz "ile i jakiego oleju do HD" to ja i kilka innych osób Cię oleje, bo idziesz na łatwiznę... Zdobycie wiedzy kosztowało trochę czasu i wysiłku, i sporo ludzi uważa, że nie ma co jej "trwonić" dla ludzi, którzy nie chcą jej zdobywać... Jeśli zadasz pytanie: szukałem, HD mówi tak, AMS mówi tak, paru innych jeszcze inaczej i nie wiem co o tym sądzić i co wybrać to zaczniesz fajną dyskusję; BTW taka właśnie dyskusja jest w przyklejonym wątku o olejach. Tam znajdziesz fajne informacje o olejach, możesz sprawdzić, co mówią producenci a także fajne informacje od Mańka1300, który strasznie drąży temat. Byli tacy, co pytali ile napompować koła bo nie chciało im się znaleźć takich informacji... Między innymi z tego powodu ludzie, którzy mają wiedzę odeszli z forum lub się mało udzielają - bo okazało się, że mają być darmowym doradztwem czasem nawet bez "dzięki"... Jak będziesz miał prawdziwy problem techniczny ( a nie brak podstawowych informacji eksploatacyjnych), to jeśli go opiszesz to postaramy Ci się podpowiedzieć... Z drugiej strony są ludzie, którzy po prostu powinni oddawać motocykle do mechanika, bo sami nie są w stanie wykonać/nie mają warunków/ nie mają wiedzy dla nawet najprostszych czynności. Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juhas77 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) A co do akumulatora to niestety nie ja zadałem to pytanie te informacje to dla juhas77 Kolego czytam ze zrozumieniem. Jak zauważysz w poście powyżej mojego,pytanie o akumulator zadał "kolba" nie ja. Ja tylko udzieliłem odpowiedzi gdzie szukałem informacji o akumulatorze nie o olejach, gdyż uważam że po to się tworzy forum aby sobie na wzajem pomagać. Edytowane 24 Lutego 2017 przez juhas77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 W sumie nieważne, chodzi tylko o to, że trzeba szukać akumulatora do konkretnego modelu i rocznika HD, bo to nie tylko pojemność i prąd rozruchowy, ale również wymiary a także lokalizacja klem... Jeśli jest aku dedykowany do danego modelu i rocznika, to powinien być ok, jeśli nie jest to jakiś producent krzak. Druga sprawa to to, że aku w HD ma ciężko i powinien być lepszy, żeby trochę pożył... Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolba Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Exide ma na obudowie znaczek HD idealne wymiary co do parametrów to prąd rozruchowy większy to kupiłem i założyłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1300 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) I bardzo dobrze. Ciekawy jestem ile sezonów objedziesz na nim. Ja swojego mam 3 sezon i daje rade ( też EXIDE).A z drugiej strony nie wiem czy w PL kupisz takiego EXIDE ze znaczkiem H-D kit, pierwszy raz takiego widzę. Pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2017 przez maniek1300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juhas77 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 W tamtym roku zakupiłem też takiego Exide. Też ma znaczek H-D kit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylo Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Pomocy potrzebuje :sad: a czas nagli a nie mam czasu siedzieć i przeglądać setki stron dotyczące narzędzi . Chodzi o klucz nasadowy do odkręcenia kosza sprzęgowego czy to 1"13/16 ? i czy klucz do zębatki zdawczej to 1"1/2 i czy da się to zamienić na metryczna 38 ? z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech N Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 Z tego co pamiętam to na 38 możesz zamienić, a w koszu to chyba 21 pasuje. Ale jeśli miałbyś możliwość dopasować ew inny rozmiar. Ja mam EVO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylo Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 czy ktoś przypomniał by mi jak wyłączyć alarm na czas transportu w mojej Eli. Jakis ślepy jestem nie mogę znalesc tego w necie a to co jest nie działa. :sad: :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolba Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) wyciągnij główny bezpiecznik Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez kolba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wasylo Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Przydatne w transporcie lub naprawach by bez bawienia sie w wyciąganie bezpieczników lub innych drastycznych kroków . Włączyć zapłon przytrzymać foba od alarmu az kierunkowskazy zapala sie trzy razy , Wyłączamy stacyjkę i jeszcze raz trzymamy foba az kierunki mrygna trzy razy . Gotowe, Ma to zastosowanie Ela 2003 w młodszych jest całkiem inaczej sporo jest tego na YouTubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi