jannikiel Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ze spawaniem zbiornika paliwa, radzę obchodzić się jak z potencjalnyą petardą....Ja miałem 2 spawane zbiorniki w tym celu:- rozbiera się ze wszystkiego, z kranikiem wężykami, zostaje goły sam zbiornik paliwa- wstępnie przepłukuje się go ciepłą wodą z detregentami( np. płyn do naczyń)- wstawia się go do porzuconego na podwórku dużego Fiata( 125 P) na ok. 3 miesiące- potem ponownie płucze się kilka razy ciepłą wodą z detregentami- potem dopiero znajduje się odpowiednią taczkę by zmieścił się cały zbiornik, napełnia wodą i zatapia się zbiornik - oczywiście też napełniony wodą - wystaje z wody tylko ten element który ma być spawany- spawanie- potem po czyszczeniu spawów- zabezpieczanie zbiornika, ja używałem w tym celu specyfików z USA - nie pamiętam nazwy Rust coś tam Rustycol alboco...to zestaw 3 komponentów ... ale pewnie łatwiej kupić w miarę dobry zbiornik na e-bayu... ... a dla niedowiarków, dam przykład z lat 80-tych jak sąsiad usłyszał, że żeby pospawać cieknący zbiornik w jego maluchu najpierw trzeba wypalić opary na tzw strzelawkę w tym celu trzeba zbiornik wrzucić do ogniska...no sąsiad zdążył w porę spier....ć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 (edytowane) No ja nie wiem, dlatego postępowałem j/w i żyję.... :icon_mrgreen: ... a te specyfiki zza wody to do oczyszczenia i zakonserwowania zbiornika po operacji...a motocykle to mój ( były)Ducati 748S i kolegi 748, ponieważ te generacje ( 1994-2001, dotyczy również 916 i 996) mają wadę fabryczną w postaci zbyt cienkiej ścianki przy tylnym mocowaniu zbiornika do ramy, od wibracji ścianka powoli pęka i widać pocenie się na lakierze a potem leje na tylny cylinder... P.S. A postępowałem zgodnie ze wskazówkami Ryśka z Jedwabnego ( zresztą on to spawał) .... a z jego zdaniem należy się liczyć, bo nikt w PL nie ma takiego doświadczenia z mechaniką motocyklową.... Edytowane 6 Października 2016 przez jannikiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Kupiłem ten zbiornik z allegro który podlinkowałem wcześniej. Na zewnątrz spoko, jest trochę rys ale nie mój kolor więc i tak pójdzie do lakieru. W środku tylko odrobina nalotu, pojedyncze rdzawe kropki. Zamierzam przepłukać naftą i liczę że to wystarczy. Zobaczymy. W moim moto kranik ma wbudowany taki filtr, który znajduje się w zbiorniku. Ktoś dołożył za kranikiem jeszcze filtr Filtron PS822. Ktoś się orientuje czy nie tłumi on przepływu paliwa? Dodatkowy filtr chyba warto mieć, prawda? Niby producent nie przewidział, ale paliwo mamy jakie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruns Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 W kraniku jest tylko filtr siatkowy , zawsze dokładam dodatkowy filterek za kranikiem z wkładem papierowym . Po roku widać ile jest w nim syfu z naszego paliwa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 A jaki montujesz i jak często wymieniasz? Ten niby jest dedykowany do aut i to nawet tych więcej palących jak bmw. Ma też odpowiednik knecht, który jest gabarytowo mniejszy więc o nim myślałem. Wysłane z 1+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Z małych filterków na przewód paliwowy to jest Mahle KL13. Jeśli wykombinujesz tak żeby filtr był pod kątem około 45 stopni lub większym (w stosunku do poziomu) to nie będzie blokować przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Ten mój jest za piątaka ta mają od reki w intercarsie. Wysłane z 1+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 7 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Ten mój jest za piątaka ta mają od reki w intercarsie. Czyli pewnie piszemy o tym samym Knechcie bo ja za niego dałem 4 zł :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ded Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 Twój wygląda na mniejszy ale krocce się zgadzają więc raczej można jeszcze stosować zamiennie. Wysłane z 1+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi