Skocz do zawartości

Zx6r... problemy po wymianie oleju.

Darius_zx6r
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Też nad tym się "studiowałem" i stwierdzam że nie ma najmniejszej przeszkody żeby zmieniać olej w obie strony, z syntetyka na pół syntetyk i odwrotnie itd. Też teraz będę przechodził na syntetyk z pół syntetyka ;) Najważniejsze by lepkość i inne parametry były takie jak zaleca producent lub je przewyższały :wink:

Bzdura. Można zmieniać z każdego na każdy.

Też się pod tym podpisuję. Osobiście w kilku autach przechodziłem z półsyntetyka na syntetyk i nic się nie działo, nic się nie rozszczelniło, nie zaczął pić oleju ani nie było wycieków. W Almerze N15 2.0 D przeszedłem z mineralnego na syntetyk i również nic się nie stało, przy sprzedaży miał 494 000 km (powodem przejścia na syntetyk było odpalanie zimą, strasznie było słychać hydrauliczne popychacze i lampka ciśnienia gasła po około 4 sekundach. Po zalaniu syntetyka problem zniknął). Rozszczelnienia to jest mit z epoki Dużych Fiatów bo wtedy lało się to, co akurat było pod ręką a oleje typu LUX delikatnie mówiąc, nie były dobre i zostawiały sporo syfu. Wystarczyło wlać lepszy olej i momentalnie rozpuszczał syf.

Nie wiem jak teraz ale jeszcze parę lat temu auta w fabryce były zalewane olejem mineralnym a dopiero po ~5000 km serwis wlewał syntetyk.

Edytowane przez Qadrat

U mnie Hayka kupiona z zalanym półsyntetykiem z przebiegiem 28kkm.

Później jeszcze sezon przejeździłem na półsyntetyku a od 33kkm zmieniony na pełen syntetyk i tak do teraz czyli 70kkm - zero problemów.

Oczywiście w autach mocno zmęczonych, szczególnie w dieslach z przebiegiem mocno ponad 300kkm leje się mineralny, żeby jakoś tego klekota uszczelnić, ale zdrowemu silnikowi żadne przejście nie zaszkodzi...

minerał nic nie doszczelni, to jest mit z czasów selektora kiedy to faktycznie były nagary w silniku i syntetyk je wypłukiwał. Ja osobiście nagary w silniku widziałem kilka razy w życiu i to w w mocno zakatowanych silnikach. W ramach ciekawostki to minerał ma więcej substancji myjących niż półsyntetyk, a ten więcej niż syntetyk. Olej zalewamy najlepszy na jaki nas stać. Przy obecnych olejach nagarów nie ma prawa być, chyba że mamy przedmuchy takie że z odmy wali jak z huty katowice.

Darius_zx6r

Jak na dziś sytuacja ze sprzęgłem, wina oleju, czy już jednak sprzęgło ?

ps.

Gdzieś czytałem, że moto ustawione na podstawce tył w górze. Uruchomiony rozgrzany silnik, zapięta jedynka, wciśnięta klamka sprzęgła i tylne koło ma prawo się troszkę powolutku kręcić. U mnie się nie kręci ani nic, nic. Może po zmianie oleju to się zmieni i będzie trochę ciągnęło.

Edytowane przez kumpel kalamitki

Jak po wymianie oleju zaczęło się ślizgać sprzęgło to już po ptokach bo tarcze zaliczyły sporo uślizgów i całkiem możliwe, że przekładki też dostały po tyłku (przebarwienia z przegrzania albo wykrzywione). Taka tarcza mimo, że trzyma serwisowe grubości to straciła swoje właściwości cierne i nie ma się co łudzić, że po zalaniu innego oleju nagle będzie dobrze. Szkoda podwójnej roboty.

Moim zdaniem najlepsza opcja to spuścić olej, zdemontować sprzęgło i zobaczyć jak wygląda. Przekładki jak nie przebarwione i proste to można dać z powrotem, tarcze nowe i sprężynki z racji śmiesznej ceny też bym dał nowe. Ze sprężynkami to też taka sprawa, że one mogą trzymać serwisowe długości ale sprężyna ma podstawowy i najbardziej istotny parametr: siła liniowego ugięcia mierzona w N. W miarę eksploatacji sprężyna staje się coraz bardziej miękka ale wymiar trzyma. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że praca takich sprężynek będzie powodować uślizgi.

No i najmniej stówka PLNów pójdzie się dymać. Miedzy olejami tej samej klasy lepkościowej, albo zbliżonej nie powinno być takiej różnicy, że na jednym sprzęgło pracuje na tip top, a na drugim katastrofa. Chyba, że jakąś podróbę się zalało :(

Chyba chodziło tutaj o sprzedającego w sensie tego, od którego kupił motocykl :)

W ciemno strzelam, że został zalany Motul 5100 10W40 i po tym zaczęło się ślizgać sprzęgło. Nie pierwszy przypadek i nie ostatni, też przez to przechodziłem.

Tzn zalałeś tego zwykłego Motula semisyntetyk i serio się ślizgało ? Oryginalny był ? Po nim co zalałeś i jak ręką odjął problem ? Dopytuje, bo mój sprzęt jeździł trochę tych tysięcy na tym Motulu 5100 i nawet w serwisie firmowym wlewali go wręcz na siłę :(

Tzn zalałeś tego zwykłego Motula semisyntetyk i serio się ślizgało ? Oryginalny był ? Po nim co zalałeś i jak ręką odjął problem ? Dopytuje, bo mój sprzęt jeździł trochę tych tysięcy na tym Motulu 5100 i nawet w serwisie firmowym wlewali go wręcz na siłę :(

Sporo jest przypadków, że po zalaniu Motula 5100 ludziom zaczyna się ślizgać sprzęgło. Po części to wina sprzęgła, które pewnie już swoje przejeździło ale jeszcze by było w stanie parę tysięcy kilometrów zrobić. Nie wiem czy ten olej ma w sobie mniej dodatków, które usprawniają pracę mokrego sprzęgła czy co.

U mnie wyglądało to tak, że kupiłem motocykl, sprzęgło się nie ślizgało, przejechałem może ze 2000 km i zmieniłem olej na 5100 (ten akurat był na 100% oryginalny) bo akurat 3 litry takiego mi zostało po poprzednim motocyklu. Pierwsza jazda po wymianie i na wyższych obrotach odkręcam manetkę a tu obroty momentalnie w górę a prędkość nie. Po zalaniu oleju innego producenta, bodajże Shell, sprzęgło nadal miało uślizgi. Co prawda sporo mniejsze ale jednak były. Zdemontowałem dekiel, wyjąłem tarcze, przekładki i sprężynki, pomierzyłem. Wszystko mieściło się w wartościach serwisowych, grubości około 50% wartości nominalnej. Sprzęgło zaliczyło sporo uślizgów i tarcze mimo swojej grubości były wyślizgane. Przekładki miałem idealnie proste, bez przebarwień więc je zostawiłem. Wleciał nowy komplet tarcz EBC oraz sprężyn też EBC i sprzęgło chodziło idealnie.

Aha, to jak zleje ten nowy olej to on już będzie skażony/zepsuty/do du#y i wlać go jeszcze raz już nie będzie można...

Jak go zlejesz i nie nabrudzisz do niego jakimiś drobinkami piasku, opiłkami to można go przechować z parę miesięcy tylko.

Qadrat napisał:

"U mnie wyglądało to tak, że kupiłem motocykl, sprzęgło się nie ślizgało, przejechałem może ze 2000 km i zmieniłem olej na 5100 (ten akurat był na 100% oryginalny) ................."

Dzięki za wyjaśnienie.