Skocz do zawartości

Łańcuch rozrządu - po jkim przebiegu wymieniać.

marcincbr600
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

OK to jestem spokojny. A mam jeszcze jedno pytanko:

jak ruszam zaczynam (przyśpieszać) to tak koło 2500-3000 troche go przymuli a póżniej już przyśpiesza normalnie. Cz jest to związane z ustawieniem gażników, stanem świec, czy tym że mam zamontowane seryjnie Dynoyety, a wydech mam seryjnie zamontowany Yoshimura.

Jeżeli masz jak piszesz zamontowane to prawdopodobnie nie wyregulowane tylko włożone z paczki.Taki zestaw powinien zakładać mechanik w warsztacie i po zamontowaniu odpowiednio wystroić całość.

Najlepiej jak zgłosisz się z tym problemem do Idaho , on to powinien obejrzeć i wetknąć tam paluszki.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

CBR600 nigdy nie miał w serii ani Dyno ani Yoshimury.

Jeżeli masz seryjne gaźniki to problem tkwi w syfach na dyszach pośrednich.

Ratunek tylko jeden - czyszczenie u fachowca bo sam możesz tylko zepsuć.

Po czyszczeniu konieczna synchronizacja gaźników.

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Też tak myśle że wystarczy czyszczenie i synchro. A ta moja wersja jest żadko spotyka (znalazłem w necie że jest to wersja wypuszczona na cześć jakiegoś samolotu - z tego co sam sabie przetłumaczyłem z angielskieg) i znam tylko jedną osobę które mają takie moto i też mają te wszystkie elemnty tzn:

- sportowy filtr K&N

- Dynoyety

- wydech Yoshimura

- ja nie mam , ale kolega ma bref (czy coś takiego) gdzie pisze że ma moc - 105 km

Marcin, wpadnij do mnie,wszystko oblookam. Wszystko z czym masz problem moge wykonać. Robilem już cbr ale F1, też łańcuch nieźle rzęzil na niskich obrotach... tak bardzo, że jak wsiadłem na ten motor... odpalilem i przejechalem 100m, to zawrócilem i powiedzialem, że dalej nie jade, bo jak coś rypnie, to masakra. Co do łancucha, to zakuwałem w tamtej cbr. Takie było życzenie klienta, a klient nasz pan. Po zdjęciu pokrywki zaworowej okazało się że łańcuch jest tak wyciągniety jak jakaś linka do wieszania prania:). U ciebie łancuch jest z z boku cylindrów anie na środku więc nie powinno być problemu z wymianą w całości. Co do sprzęgła, to tak jak radzi Piotr, wymiana sprężyn i tarcz. Jeśli chodzi o gaźniory, to nie powinno być problemu... czyszczenie, synchronizacja, wymiana filtra powitrza. Zresztą świeca prawdę ci powie:)

Ten mój lancuch nie rzeżi (tak mi sie zdaje) tylko jak zrobie przegazówke to słychać taki trzask i jak zamkne gaz to też jest słychać trzask (tak jakby się kasowały lauzy na łańcuchu lub na kołach łańcuchowych).

dzisiaj, podczas wycieczki po kaszubach (cieplo i slisko :mrgreen: ), zahaczylem o starogard i obsluchalem Szwagra cebre. dla mnie za luzny jest lancuszek, bo przy zmianie obciazenia (zdjecie, dodanie gazu) terkocze z okolic wlasnie napinacza. trwa to moze 0.5 sek :mrgreen:

Skoro juz jestesmy przy lancuchach....

Sprzet : mam RF 600 z 96 roku, przebieg niby 50 kkm,nie wiem

czy rozrzad byl wymieniany... jestem 1 wlascicielem w PL .

Sprawa tego typu : gdy baaardzo delikatnie odkrecam manetke na luzie

i dochodze do okolic 2 000 - 2 500 obr/min i tak trzymam,slychac takie

rzęrzenie, grzechot, nie wiem jak to nazwac...

Nie ma tego raczej na wolnych ani na wyzszych obrotach,przy schodzeniu z obrotow

takze brak, tylko w w/w tym przedziale.

Nie jest to ani uciazliwe ani slyszalne podczas jazdy, co to moze byc ??

Wiem ze Suzuki to same zgrzyty i stuki ale spac mi to nie daje ;) i wole sie upewnic..

Z gory THX za help.

Nera !

dochodze do okolic 2 000 - 2 500 obr/min i tak trzymam,slychac takie

rzęrzenie, grzechot, nie wiem jak to nazwac...

Różne motocykle różnie rearuję na rozciuągnięty rozrząd - XJ600 czy Bantit grzechocze na niskich obrotach, ale już np. CBR czy nawet moja ma ten dźwięk właśnie przy około 2500 obr. Szczególnie ejst to słyszalne przy zejściu z wysokich obrotów. Jak dla mnie - korzystaj z zimy i wymień łańcuch, będziesz miał spokój na długo :-).

Pozdro, Pawel