arczi444 Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Witam od około 3 miesięcy jestem posiadaczem Yamahy YBR125. Problem zaczął się po ostatnich upałach otóż gdy pozostawię motocykl w pełnym słońcu motocykl nie odpala. Po przekręceniu kluczyka nie słychać charakterystycznego dźwięku pompki. Następnie trzeba pozostawić motocykl w cieniu gdy ostygnie odpala od tyku. Dodam tylko, że gdy jeżdżę motocyklem dłuższą chwile i motocykl się nagrzeje samoczynnie nie ma problemu z odpalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 czary jakieś :biggrin: Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykkyre Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 a jakie masz ssanie w nim ręczne czy manualne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruns Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 a jakie masz ssanie w nim ręczne czy manualne ?A co ? Któreś z nich boi się słońca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Ciekawe...Obstawiam przegrzaną elektronikę w zegarach.Na początek postaw go w słońcu ale zakryj zegary. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykkyre Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A co ? Któreś z nich boi się słońca ?nie boi się ja w swoim mam tak że jak jest gorąco i chce go zapalić na ssaniu to nie ma szans a jak wyłączę ssanie to pali od strzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 bez filozofii to jest moto na wtrysku... Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kershaw Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Podłączę się do wątku i opiszę bardziej szczegółowo.Również mam Yamahę YBR125 i miałem identyczny problem 2 razy. Moto jest z 2009 czyli na wtrysku.Ja zostawiam motocykl na parkingu w pełnym słońcu (na czas pracy, koło 8h).Przy pierwszym podejściu motocykl zapala po czym od razu gaśnie. Przy drugiej próbie tak samo, tylko jeszcze szybciej gaśnie, a przy kolejnych próbach już nie pali. Nawet na pych nie zapalił. Jak zaczekam kilka minut to sytuacja się powtarza. Dodanie gazu skutkuje jeszcze szybszym zdławieniem.Postawienie w cieniu na kilka minut rozwiązuje problem. Teraz przykrywam silnik pokrowcem i również bez problemu.To są jedyne problemy z odpalaniem jakie kiedykolwiek napotkałem. Obojętnie czy po rozgrzaniu silnika od jazdy, czy po zimie jak był nieodpalany 4 miesiące, czy jeszcze pół roku temu jak poranki były niewiele powyżej 0 st. C – zawsze odpalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiricck Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Również przyłączam się do tematu. Mam taki sam problem.. Ktoś coś wie? Może się wyjaśniło z czym problem u kogoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikid82 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Witam, Odgrzewam temat, ponieważ mam taki sam problem. Mój model to YBR 125 z 2007r. na wtrysku. Motorek jak postoi dłuższą chwilę na słońcu to nie odpala. Po przekręceniu kluczyka powinno być słychać dźwięk pompki paliwa. Jak postoi chwilę (czasami niestety dłuuuuuższą chwilę) w cieniu to odpala. Czy ktoś wie, czy wymiana pompki paliwa pomaga, czy też może uszkodzony jest gdzieś jakiś czujnik temperatury? Na moje, to jakiś czujnik stwierdza, że temperatura silnika jest zbyt wysoka i aby się nie przegrzał to odcina pompkę paliwową. Tylko czy rzeczywiście te motory mają taki czujnik? A jeżeli tak to gdzie go szukać? Mam nadzieję, że ktoś pomoże.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Wróć do postu Montera. A co do pompki to ją usłyszysz tylko po długim postoju, kiedy będzie musiała napompować paliwo. Przy regularnym użytkowaniu brak tego charakterystycznego dźwięku jest normalny. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikid82 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Dzięki Limo, Przy pierwszym słońcu będę testował to z zegarami i dam znać o rezultatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 W tym modelu jest problem z pompą paliwa.W słoneczny dzień potrafi się nagrzać i nei wytwarza odpowiedniego ciśnienia. Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aikid82 Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 W tym modelu jest problem z pompą paliwa.W słoneczny dzień potrafi się nagrzać i nei wytwarza odpowiedniego ciśnienia. Prawdę mówiąc, ja także obstawiam pompę paliwową i zastanawiam się czy wymiana może pomóc. No, ale przed wymianą spróbuję jeszcze zasłonić zegary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Rozumiem że ta pompa jest gdzieś na wierzchu tak? To może wystrugać jakąś osłonę na nią, żeby się nie nagrzewała? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi