buba1340 Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) a i jeszcze jedno pościagałem dekle i zauważyłem że łożyska są faga ciekaw jestem czy już ktoś nie grzebał w tej skrzyni w polsce Łożyska FAG są montowane w fabryce, jak zamówisz oryginały u dilera też dostaniesz FAG-i. Różnica jest taka, że w mojej skrzynce (Ela '01) wymontowałem FAG Made in Canada, a nowe przyszły już ( z tego co pamiętam ) Made in Koreapzdr Piotrek Edytowane 5 Marca 2015 przez buba1340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Czyli jest szansa że łap tam nikt niepchał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARAS Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Czyli jest szansa że łap tam nikt niepchał Dobrze buba1340 prawi, a co do rozbierania skrzyni to jak nie jesteś pewny przebiegu na 100% to sprawdz łożysko wałka zdawczego czy nie ma luzu ale to dopiero jak strącisz kapy sprzegłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 panowie jeszcze pytanko ile oleju i jaki do sprzęgłai najlepiej propozycję jaki do skrzyni i do silnika proponujeciemam książkę z notatkami od byłego właściciela lał REDUNE F/SYNTHETIC V-TWIN PRIMARY DEXRON III ATF SYNTETIC, AMSOLL 75/140 SEVERE GEARi jeszcze najgłubsze z pytań koleszka podpowiada mi żeby składać na starych uszczelkach i sylikonja jak składam ktma to składam zawsze na nowych uszczelkach ale bez sylikonu jakie wy macie doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Jest bardzo prawdopodobne ze zniszczysz stare uszczelki rozbierajac skrzynie, poza tym ile tam ich jest ?Zawsze warto oczyscic wszystko dokladnie i zalozyc nowe.Objawy jakie opisujesz to uszkodzenie sprzegiel klowych, mozliwe ze da sie je jeszcze podciac i zmusic do pracy, ale nie wiem kto w Polsce to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Objawy jakie opisujesz to uszkodzenie sprzegiel klowych, mozliwe ze da sie je jeszcze podciac i zmusic do pracy, ale nie wiem kto w Polsce to robi.sprzęgieł kulowych nie kumam (skośne ząbki na trybach wystające z boku) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoz3k Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Sprzęgła kłowe, od kłów :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 oki kumam tak właśnie myślę że te kły co są nacięte pod kątem się zaokragliły i przy obciążeniu odpychają się od siebie tryby co zatym idzie bieg zaczyna przepuszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARAS Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) panowie jeszcze pytanko ile oleju i jaki do sprzęgłai najlepiej propozycję jaki do skrzyni i do silnika proponujeciemam książkę z notatkami od byłego właściciela lał REDUNE F/SYNTHETIC V-TWIN PRIMARY DEXRON III ATF SYNTETIC, AMSOLL 75/140 SEVERE GEARi jeszcze najgłubsze z pytań koleszka podpowiada mi żeby składać na starych uszczelkach i sylikonja jak składam ktma to składam zawsze na nowych uszczelkach ale bez sylikonu jakie wy macie doświadczenia jak chcesz poskladac ten motocykl a dokładnie ta skrzynie i sie cieszyć z jazdy bez wycieków to wygoń kolege podpowiadacza z garażu bo jak ci podsuwa takie patenty to normalnie żal ja jak widzę silikon to już mnie mdli jeszcze ci podsunie myśl techniczną żeby stare simeringi zostawić :banghead: ja używam uszczelniaczy w tubkach ale czasami nie powiem ale już w ostateczności jak uszczelka jest nie dostępna ale w twoim przypadku masz to, moge powiedzieć w zasięgu ręki na "alledrogo" np.i raptem 3-y sztuki tam występują, co do oliwy do sprzęgła to wchodzi 0,9 l mozesz zalać silnikowy motul,mobil,silkolene 10w40 ,skrzynia 80w90 przekładniowy Edytowane 6 Marca 2015 przez HARAS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 No wlasnie, nie powinny sie zaokraglic przez 30 tys mil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 witam rozebrałem dziś co nieco zatrzymałem się niestety bo muszę skonstrułować klucz do odkręcenia pulleya do tego momentu wszystko wygląda jak nowę no troszkę się poci z wałka zmiany biegów i ma luz-rozumiem że łożysko i zimering przy sprzęgle mimo iż się nie poci i nie widzę złużycia wizualnie lepiej wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARAS Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 tak wszystkie uszczeliki i uszczelniacze wymien na nowe :) hehe nie używaj silikonu, taki klucz to ja jak u siebie robiłem to samo w takiej samej skrzyni to dorabiałem sam, następny problem na potkasz jak zdjąć ta tulejkę co znajduje sie na wałku sprzęgłowym to jest tulejka za razem cześć łożyska tago w kapie sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzdra1 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Bmpawel, miały być zdjęcia Cytuj :crossy:https://www.bikepics.com/pictures/2720853/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmpawel Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 narazie niema nic nadzwyczajnego to zdięć nie robiłem jak było by jakieś ciekawe druciarstwo np; napinacz zastąpiony agrafką lub śryba od pulleya odkręcana przecinakiem to bym wrzucił jak rozbiorę skrzynię to wrzucę zniszczenia trybu narazie nic niepokojącego nie widziałema tak przy okazji bo załozyłem książkę sobie serwisową to co ile wymieniać oleje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallygatorr Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Wg HD silnik co 5000 mil lub rok, skrzynia i sprzęgło co druga wymiana oleju w silniku. Cytuj http://keeprockin.art.pl/Facebook Keep Rockin' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi