Skocz do zawartości

Honda VT 750 czy coś innego?

Neoxis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję zakup używanego motocykla. Mój budżet będzie wynosił ok. 6000zł. Celuję w motocykle typu 'chopper/cruiser'. Nie jest to zbyt wysoka kwota, którą chce przeznaczyć na zakup motocykla, ale wydaję mi się, że coś powinno się znaleść ;) Wcześniejsze moje motocykle to różnego rodzaju motorowery za młodu, a także WSK 125, Bochod 3M 175 oraz Jawa 350 TS. Teraz użytkuję taty Kawaski VN 750 Vulcan, który bardzo mi odpowiada, ale wiadomo jak to jest 'pożyczać' :P Mam 23 lata, 184 cm wzrostu, 75kg wagi. Interesują mnie przede wszystkim Honda Shadow VT 750 , Honda Magna VF 750/1100, Yamaha Virago XV 750/1000. Moje oczekiwania co do motocykla: trasy częste w okolicach 30km w jedną stronę, nie raz 200km+ w jedną stronę, po mieście praktycznie w ogóle (mieszkam w małym miasteczku, więc przeważnie to będzie tylko tranzyt, a po zakupy etc wybierał się będę autem). Bardzo podoba mi się Honda Magna VF 1100, nie tylko ze względu na moc, najbardziej podoba mi się jej wygląd, jest po prostu unikalny, jedyny w swoim rodzaju, ale z kolei trochę boli mnie jej dźwięk (co prawda nie słyszałem jej na żywo - tyle co na YT, nie brzmi jak rasowy chopper), a także podobno jest paliwożerna. Za dźwięk cenię bardzo Yamahe XV 1000 Virago, bardzo mi się podoba jej wygląd i dźwięk, spalanie średnie, ale nie wiem jak motocykl sprawia się bez chłodzenia cieczą. Kompromisem jest Honda Shadow VT 750, moc odpowiednia, klang również, do tego podobno mało pali i jest solidna. Niestety minusem jest cena, jest najdrożdza z używek z w/w modeli. Nie oczekuję za tą cenę motocykla w stanie idealnym, jest to raczej niemożliwe, aczkolwiek ja i mój ojciec jesteśmy mechanikami z hobby, a praca przy motocyklu sprawia dużą przyjemność, więc z chęcią poświęce nowemu nabytkowi trochę czasu :) Jakie jest Wasze zdanie o tych motocyklach i predyspozycjach?

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,

Neoxis.

Witaj, osobiście odradzam Virago poniżej 1000 (z tego co się orientuję, dłużej się przy nich siedzi, niż na nich, ale jak doczytałam, Ty to lubisz :) ) jeżeli chodzi o wygląd, powinieneś kupić to, co bardziej się Tobie podoba.Wygląd Magny i Virago - podobny, natomiast Shadow zupełnie inny. Osobiście polecam Honde Shadow, bardzo dobre spalanie, niezawodna, piękna (ale każdy ma swój gust). Jeszcze jedno masz 184, ja 164 i na Shodow-ce wyglądam w sam raz, obyś Ty nie wyglądał jak na "kozie" ;)