Skocz do zawartości

Uklad silnika

Rekomendowane odpowiedzi

wueska, powiedz mi dlaczego jest gorszym rozwiazaniem, jesli R4 o identycznej pojemnosci ma wieksza kulture pracy, rownomierniej oddaje moc, ma wiekszy moment obrotowy, generuje mniej wibracji i nie tak agresywnie reaguje na zamkniecie gazu? Nawet to spalanie boxera po miescie jest podobne do R4. Podkresle jeszcze raz, da sie z tym boxerem zyc, jednak odstaje on wedlug mnie od R4 montowanego w ZRX 1200, ktory jest jeszcze na gaznikach. Kuba jak chcesz to kupuj R 1200, tylko wez pod uwage, to co ja napisalem bys nie byl rozczarowany ;) To nie jest tylko moja opinia o tych silnikach, czytalem podobne na innych forach, artykulach. Z motocykla jako calosci jestem bardzo zadowolony, wreszcie po tylu latach, mam maszyne, ktora jest na mnie szyta i spelnia moje oczekiwania co do motocykla.

Mogę się podpiąć odrobinę?

:)

Tam na samym początku autor wątku napisał że silnik dziwnie reaguje na gaz w zakrętach. Jakos to sobie potrafię od biedy uzmysłowić, silnik z wałem równoległym do osi podłużnej motocykla, kręci w lewo moto w prawo (chyba?) i bedzie się tak kiwać na boki i zdaje się że taki ich urok.

Czy dobrze mi się wydaje że sam wał napędowy nie gra takiej roli gdy silnik jest z wałem poprzecznie w stosunku do motocykla?

Np. kupiłam niedawno taką Hondę NTV z wałem zamiast okropnego łańcucha i chyba nie powinien wzorem BMW zachowywać się w zakrętach.

Miałam dosyc dawno okazję pojechać kawałek na BMW k 100. Był całkiem ok pomimo tego że cieżkie strasznie. Tylko to noszenie nim powodowane gazem było dziwne i nie wiem czy przyzwaczaiłabym sie do tego.

Nie powinien, ten motocykl wogule nie skręca ;p

Ze wysoka wartosc momentu obrotowy dostepna jest juz od niskich obrotow, to faktycznie musze przyznac, dzis z pod swiatel ruszylem na trzecim biegu, jakos tak sie zgapilem, pozniej juz z ciekawosci nie redukowalem. Jednak caly czas nic sie nie dzieje w czasie jazdy :) Chodz i tak dla mnie to bez wiekszej roznicy, poniewaz odkad jestem na wyspach jezdze jak emeryt :)

Nie powinien, ten motocykl wogule nie skręca ;p

Weź przestań . Trochę chyba skręca bo ma kierownicę :icon_razz:

Właściwie to mnie mobilizujesz żeby ten skład złomu doprowadzic do uzytku :)

Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach

Janusz boxery sa nie omal silnikami stworzonymi do płynnego wylewania momentu, który dostępny jest cholernie nisko i liniowo. Zaletą jest większa kultura pracy ale tylko nie których r4.

Ale co by nie mówić... Na Afrykę i mongolskie stepy ludzie lecą boxerami BMW. Czy to przypadek, czy są solidniejsze od rzędówek?

Edytowane przez kubagsx

freude am fahren

Yeuop pojechał na jednocylindrowcu i wrócił żywy. Przynajmmniej z tej mongolii, a na afrykę zbiera kasę zdaje się. Jak kupi BMW to już nie pojedzie bo kasy nie będzie

Blackbird uległ zniszczeniu na skutek przejechania przez autobus. Ja trzymam się na śrubkach

• 3 tygodnie później...