VinAlucard Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam, Zakupiłem opony Metzeler M3. Otrzymałem tył z 22 tygodnia 2008 roku oraz przód z 15 tygodnia 2008. Tak się zastanawiam, bo kompletnie się na tym nie znam, po ilu latach można taką oponę ze spokojnym sercem użytkować? Moje są akurat nowe, ale nie jestem pewien czy 4letnia opona nadal kwalifikuje się jako "świeża"? Zazwyczaj jak kupowałem nowe opony to były one maksymalnie 2 letnie, ale zanim wyskoczę z mordą na sprzedawcę chciałbym się dowiedzieć czy jest za co. Nie jestem chamem, po prostu się martwię. :) Czy da się w ogóle określić na oko, kiedy opona traci swoje właściwości czy to tylko i wyłącznie zależy od tego jak była przechowywana i jak wygląda w czasie teraźniejszym? Pozdrawiam, VinA Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 ja bym latal... Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 (edytowane) Ja też bez wahania bym latał, gdyby nie to, że zbierałem od tamtego roku na te cholerne opony i wolałbym, żeby nie było tak, że założę i będzie po zawodach... na lodzie. :P Edytowane 12 Czerwca 2012 przez VinAlucard Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Minus opon kilkuletnich jest taki, że można gdybać, co się z nimi działo w tym czasie. Ale jeśli naklejki są nieuszkodzone, jako tako wyglądają, to jest szansa, że nie leżały w trawie pod śniegiem.Nie pękaj, będą dobre, zakładaj i lataj. Inna sprawa, że jeśli sprzedający nie poinformował na aukcji, że opony mają już 4 lata, to nie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 12 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Kupowałem w Art-moto, bo słyszałem pochlebne opinie obiegające forum, poza tym cena niczego sobie, dlatego nie chce mi się wierzyć, żeby kicha wyszła z tych laćków. Tak z ciekawości pytam, bo w opcjach do wyboru było "nowa/leżakowana/używana" i zaznaczyłem nowa, a 4latka to nie wiem czy nie zalicza się do leżakowanej. ^^ Chyba, że jest takie coś jak nowa-leżakowana. :) Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Jeśli cena jest normalna (w sensie możesz kupić świeże opony w tych samych pieniądzach) to poproś o nowsze albo zwrot kasy. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek_7 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 3 letnia opona (znaczy na dziś z 2009) to już leżakowana.. :). Rób jak pisze Limo. Może pare groszy oszczędzisz? Cytuj Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbravo Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 tak sie chyba nie da bo o ile wiem M3 juz nie produkuja... ;) Cytuj General description: aktualnie brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi_V1 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Ja bym się tym nie przejmował i zakładał... chociaż dziwne że nie zapytałeś przed kupnem o DOT kupowanej opony.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Co nie zmienia faktu, że to nie jest świeża opona i jeśli w podobnej cenie są dostępne NOWE NOWE to warto dopłacić.Napisz do sprzedawcy zadzwoń, nic Cię to nie kosztuje, a może się dogadacie odnośnie jakiegoś rabatu/wymiany. No chyba, że to faktycznie była taka okazja, że nawet z rocznika '08 nie można nigdzie znaleźć w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 ha , a ja ostatnio gdzies w rupieciach znalazlem 9 letnia supercorse , ktorej zapomnialem spalic na f4i iles tam lat temu ,zalozylem na r6 i jezdze na niej do roboty , ba nawet lekkie winkle , dalej miekka , kolor to juz ma piaskowy , ale klei sie lepiej niz niejedna opona turystyczna , a teraz mozecie mnie ukrzyzowac :Pa lezakowana byla pod silnikiem 600rr od 5 lat :D Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VinAlucard Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Znaczy brałeś od Gumisia, a on bardzo skrupulatnie przechowuje opony.Zapewne nie będzie problemu ze zwrotem, ale nie sądzę żeby działo się coś dziwnego. Właśnie cały szkopuł w tym, że jak mają dobrze chodzić, to po cholerę aferę robić. :) Napisałem do sprzedawcy, zobaczymy co będziemy z tym dalej robić, ale być może je założę, a co tam. Za opony dałem 770 zł bodaj, czyli całkiem tanio. K***a, gdzie był mój instynkt handlowy. :P Edytowane 13 Czerwca 2012 przez VinAlucard Cytuj "Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Szaramer - bo Ty z Ameryki, tam nawet torówką można do pracy jeździć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzywer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 tak sie chyba nie da bo o ile wiem M3 juz nie produkuja... ;) Chyba jednak produkują bo ja mam obie z DOTem 2012, bodaj z lutego. Fajna gumka. Cytuj Na pohybel wszystkim zdradliwym sukom! <== kliknij i polub :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajriszkofi Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Ale masz edycję specjalną >YUBY approved<, normalnie na rynku niedostępną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi