samonek4 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam, Zastanawia mnie jedna rzecz. Wczoraj oglądałem program o motorach no i taki jeden face opowiadał jak to wybrał się w daleką przejażdżkę suzuki gs 500 no i po dłuższej trasie silnik zaczął zachowywać się tak jakby nie było benzyny. Chodziło oczywiście o to że ten motorek chyba nie ma chłodnicy no i silnik się grzeje na dłuższej trasie. Tak się zastanawiam ile km zrobiłbym moim motorem o pojemności 150cm w słoneczny dzień? Miał ktoś z czymś takim do czynienia że mu motor przestał pracować po X km z powodu przegrzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukki Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Po pierwsze to trzeba zmienić tytuł tego tematu, bo myślałem, że będziesz pytał: ile przejade swoim motocyklem jak zdejme chłodnice. :laugh: Generalnie to ciężko ocenić. W tych chłodzonych powietrzem, można robić przerwy co jakiś czas w trasie. Generalnie to nie słyszałem, żeby jakiś nowszy egzemplarz chłodzony powietrzem przegrzewał się i z tego powodu przestawał pracować. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Lukki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Tak się zastanawiam ile km zrobiłbym moim motorem o pojemności 150cm w słoneczny dzień? Na trasie tyle ile dasz radę wysiedzieć na moto. Stojąc w korku bez ruchu kilkanaście minut, bo nie o kilometry tu chodzi, a o czas i brak chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Jescze nie udało mi się przegrzać zadnego , wiatrem chłodzonego , sprzęta. Myślę że pwoinieneś zapytać na stuntpoland , tam są spece od uzyskaiwania dużych mocy stojąc niemal w miejscu :P Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinpsk Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Jest jeszcze kwestia jakim olejem zalewasz silnik. Jesli jakims ..W50 lub..W60 to raczej o przegrzana nie powinienes sie obawiac. Bo samo przegrzanie silnika jest przegrzaniem oleju silnikowego, co prowadzi do utraty jego lepkosci i zatarcia silnika. Moze tez glowica peknac, ale znow jesli olej przegrzejesz.stwierdzenie ze silnik nie ma chlodzienia jest bledne gdyz zawsze ten silnik jest chlodzony olejem, ktory sie schladza w misce olejowej, skad spowrotem wedruje w uklad i odbiera cieplo z elementow silnika.No chyba ze mowimy o silniku 2T , ale to juz calkiem inna historia, niezwiazana z tym tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal.051 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 olejak w połączeniu z za ciasnym luzem zaworowym, upałem i staniem w długim korku niekiedy kończy się przerwą w podróży do ostygnięcia silnika :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Motocykl zalewam olejem Lotos mineralny 15W40 - czy to dobry olej dla motocykla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Ogólnie nie za bardzo ale do takiego jak ty masz to się nadaje jeśli sprzęgło się nie ślizga. Możesz jeździć do oporu, żadnych przerw nie trzeba robić. Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez heniek128 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Motocykl zalewam olejem Lotos mineralny 15W40 - czy to dobry olej dla motocykla?Dla Wektora 150cc dobry. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Miał ktoś z czymś takim do czynienia że mu motor przestał pracować po X km z powodu przegrzania? jaraz zimą, po jakiś 250m walki ze śniegiem latem było gorzej bo inny sprzęt i dostał samozapłonu po tyraniu po żwirowni, nie szło francy zdusić :D póki jesteś w ruchu nie ma opcji żeby silnik się przegrzał "po dłuższej trasie silnik zaczął zachowywać się tak jakby nie było benzynyto samo miał dziadek w jawie, tylko że tam leciały elementu zapłonu a nie przegrzanie silnika transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Przegrzanie GS500 mozliwe jest tylko przy zbyt ubogiej mieszance, nie ma innej mozliwosci.Z twoim Wektorem jest podobnie wiec nie zawracaj sobie tym glowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi