peterr86 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 WitamSprawa wygląda tak, że jakis czas temu moj fzs 600 miał małego szlifa, po tym zdarzeniu silnik zaczął głośniej pracować. Tzn. na zimnym silniku jest wporządku natomiast po zagrzaniu pod deklem od sprzęgła zaczyna coś szumieć. Szum się nie zmienia po dodaniu gazu. Nawet wciśnięcie klamki sprzęgła nie daje efektów. Sprzęgło było rozbierane i jedyne co zauważyłem to ze ma naprawdę delikatny luz. Ogólnie z tym szumem/hałasem zrobiłem troche km i nic sie nie zmieniło w jegonatężeniu.Czy ktoś może mi powiedzieć co może być przyczyna szumu/hałasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felice Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) ale ma dziek taki jak by coś pośrodku latało czy jak był by gdzieś luz ?? na zimnym to raczej normalne ze nic nie słychać, ponieważ jak wiadomo gdy silnik się rozgrzewa elementy w nim zaczynają minimalnie zwiększać swoja wielkość. "(Dla tego na zimnym wszystkie maszyny silnikowe pala więcej)" Co sprawia ze zaczynają się bardziej dociskać, wiec pewnie masz gdzieś luz na silniku lub jakimś jego elemencie. Gorsza rzeczą może być jeśli coś ci lata po silniku i robi w środku zamęt. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Felice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Ja bym ściągnął dekiel, skoro z pod niego wydobywa się według Ciebie szum. Wiele roboty nie ma, a wróżyć to sobie można w nieskończoność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felice Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Na pewno warto ściągać dekiel ale gorzej jak mu coś lata po układzie wtedy pozostaje czyszczenie silnika wraz z układem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IZO Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 ale ma dziek taki jak by coś pośrodku latało czy jak był by gdzieś luz ?? na zimnym to raczej normalne ze nic nie słychać, ponieważ jak wiadomo gdy silnik się rozgrzewa elementy w nim zaczynają minimalnie zwiększać swoja wielkość. "(Dla tego na zimnym wszystkie maszyny silnikowe pala więcej)" Co sprawia ze zaczynają się bardziej dociskać, wiec pewnie masz gdzieś luz na silniku lub jakimś jego elemencie. Gorsza rzeczą może być jeśli coś ci lata po silniku i robi w środku zamęt. Czyli co, luz który powoduje hałas po zmniejszeniu sie bedzie bardziej hałasować? Nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felice Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 będzie mniej hałasować lub w ogóle w teorii, o ile to luz na elemencie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterr86 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Jest to szum od strony sprzegła. Sprzęgło rozbierałem z kolegą, który stwierdzil że ze sprzęgłem jest wszysko ok. Nie wiem czego dalej się czepić ponieważ pare km w takim stanie zrobiłem i nic bardziej nie zaczyna szumiec. Jak szumiało tak szumi. Jeżeli byłby jakiś luz na silniku to raczej by nie wytrzymał tych kilkustet km. Taki jest mój tok rozumienia, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zazwyczaj szumią zużyte łożyska. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterr86 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Ale czy łożyska sprzęgła będą szumiały nawet przy wcisniętej klamce sprzęgła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Ale czy łożyska sprzęgła będą szumiały nawet przy wcisniętej klamce sprzęgła?Jest wiele innych łożysk, nie tylko te od sprzęgła i skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterr86 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) poszukałem na necie i ten filmik co zapodałem linka przedstawia mniejwiecej ten dzwiek. http://www.youtube.com/watch?v=6qCg8F16oAQ Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez peterr86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 http://www.youtube.com/watch?v=jWtKcSHK6cY :blink: :laugh: :banghead: Czy to jakiś "performance" ? Panewa albo nieszczelne kolektory przy wylotach z glowicy . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Proponuje przejechać się bez kasku (oczywiście bez szaleństw, żeby sobie kuku nie zrobić :biggrin: ) i sprawdzić czy pod obciążeniem też stuka. Jeśli nie, to panewa raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterr86 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Pod obciążęniem hałas się nie jest głośniejszy. Poza tym olej byl spuszczany i nie widac tam jakis metalicznych opiłków. Trzeba szukać dalej. Hmm możę to jednak łożysko sprzegła lub wału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi