grucha87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 witam. jestem na etapie rozbiórki silnika lc4 620 95r. Powiedzcie/doradzcie jak zdjąć łańcuszek rozrządu? POdobno trzeba go rozkuć? jak to zrobić ?Mam szukać spinki? Czy poprostu zeszlifować jedno ogniwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjank Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 zeby wyjąć łańcuszek bez rozkuwania musisz zdjąć lewy dekiel silnika i odkręcic zębatkę rozrządu, oraz sprzęgło, wyjąć napinacz, wciągnąc wałek rozrządu na łańcuszku nie masz spinki, mozna go rozkuć tylko szlifierką, scinając nity, możesz to zrobic jeśli będziesz go wymieniał, tylko zabezpiecz resztę pieca przed opiłkami jeśli jest w porządku to lepiej wyjąć w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk_mx Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Przecież są specjalne zakuwarki do łańcuszka rozrządu, tylko cena zwala z nóg , ok 200 pl. Ja np przerobiłem zakuwarke do łańcucha rowerowego tak by pasował do rozrządu, koszt 20 zł i 15 min roboty. Robiłem nim juz 4 łańcuszki i nic się nie dzieje z nimi. No i najważniejsze nic nie trzeba szlifować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 też kiedyś używałem takiej samoróbki z radzieckiej rozkuwarki do łańcuchów rowerowych, sprawdzała sie, dopóki nie pękła:( Łańcuch jest tam chyba typu drabinka a jesli tak to nowy kosztuje ok 100zł- można się pokusić o wymianę- zależy co chcesz osiągnąć. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 witam. jestem na etapie rozbiórki silnika lc4 620 95r. Powiedzcie/doradzcie jak zdjąć łańcuszek rozrządu? POdobno trzeba go rozkuć? jak to zrobić ?Mam szukać spinki? Czy poprostu zeszlifować jedno ogniwo?Z jakiego powodu chcesz sciągać łańcuszek? Jeżeli będziesz go ponownie zakładał to rozkuj, później dokup nową zakuwkę i zakuj (zakuwarką oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) rozpoławiam silnik. Wyjołem go bez rozkuwania. Odkręciłem prowadnice a następnie wyjąłem wałek.i łańuszek elegancko zszedł. ok. teraz potrzebuje instrukcji jak ząłożyć sprężynę od kopki. Wg. mnie to trzeba ją poprostu włożyc potem przykręcić taki dekiel alumionowy ktory dociska wałek kopki a następnie wykonać obrót wałekiem aż pyknie? Dobrze myślę? Ps. Muszę wymienić łożyska na wał i rozrząd. Gdzie kupię najtaniej? Inwestować i orginały?W aunerze w bielsku Łożyska na rozrząd i wał - 460zł/2szt(na wał), 65zł i 27zł(na rozrzad)+najlepiej kpl.uszczelek ale w ktm chcą 860zł za kpl. strasznie drogo!!! Edytowane 12 Stycznia 2012 przez grucha87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 a powiedzcie mi jak ściągać i wbijać łożyska na wał do lc4? NA gorąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saltus Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 kartery podgrzewasz a łożyska do zamrażarki, ściagać na gorąco najlepiej ściągaczem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 a powiedzcie mi jak ściągać i wbijać łożyska na wał do lc4? NA gorąco? wybij sobie z głowy takie metody jak wbijanie łożysk.Do tego typu napraw są odpowiednie narzędzia. Nie masz takowych to kup sobie jeżeli chcesz prawidłowo naprawić silnik.Nie chcesz kupować narzędzi to oddaj silnik do warsztatu i oni Ci to zrobią poprawnie. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 13 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na oryginały. Choć to dziwne bo jak kupowałem części do 525 to oryginały były stosunkowo tanie na poziomie zamienników. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na oryginały. Choć to dziwne bo jak kupowałem części do 525 to oryginały były stosunkowo tanie na poziomie zamienników.Dokładnie tak jest. Ponad rok temu znajomy kupował to płacił bodajże po 260zł sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha87 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Ok wiem wiem. Jeszcze jedno pytanie. W lc5 620 wystarczy porostu wymienić łożyska na wale i tyle? Nic nie trzeba więcej robić?(słyszałem ze trzeba je zdystansować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 czesto po zlzoeniu silnika , wal obciera o kartery , trzeba to sprawdzic i zdystansowac go na wale , ale dokladniej nie wiem co i jak pytaj na forum LC4 - wazne aby dac uszczlke miedzy kartery, nie sam sylikon bo uszczelka robi za dystans Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi