Vector Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nie każda głowa pasuje do Araia i Shoei. Dobrze zmierzyć i pochodzić. Fakt. Dla mnie Shoei wydają się za płytkie. Mój baniak się w tej skorupie nie czuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grysza Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Pisząc mój post chciałem się dowiedzieć głównie na jakiej półce cenowej i firmowej szukać. Przeglądałem mnóstwo tematów na temat kasków. Jedni szukają dobrego do 500zł, inni do tysiąca a jeszcze inni do 2 czy 3. Kwota podana przeze mnie jest tylko umowna, przy 2kzł 400zł +- nie gra roli. Pytanie tylko czy warto? Sherman wyczerpał chyba temat pisząc, że taniej jest kupić jeden porządny kask niż dojść do niego kupując 6 innych.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherman Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 bo norma DOT ma większe wymagania bezpieczeństwaNie większe, tylko inne. Kładą nacisk na 2-krotne uderzenie punktowe, tak jakby 2 razy podczas jednego dzwona uderzyć w krawężnik dokładnie tym samym miejscem kasku. Ponoć to ma niewiele wspólnego z tym, co się dzieje w wypadkach, a większa sztywność skorupy powoduje, że gorzej absorbuje uderzenia o płaską powierzchnię... tyle wiem, a co jest bezpieczniejsze pewnie zależy od konkretnego przypadku :icon_rolleyes: Cytuj https://www.facebook.com/sixsixisixracing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Pisząc mój post chciałem się dowiedzieć głównie na jakiej półce cenowej i firmowej szukać. Przeglądałem mnóstwo tematów na temat kasków. Jedni szukają dobrego do 500zł, inni do tysiąca a jeszcze inni do 2 czy 3. Kwota podana przeze mnie jest tylko umowna, przy 2kzł 400zł +- nie gra roli. Pytanie tylko czy warto? Sherman wyczerpał chyba temat pisząc, że taniej jest kupić jeden porządny kask niż dojść do niego kupując 6 innych.Pozdrawiam wszystkich W gruncie rzeczy sam powinieneś wiedzieć czego oczekujesz od kasku. Na czym konkretnie Ci zależy. Przeszukując tematy forum dotyczące kasków możesz sobie sprecyzować, które są chwalone i na które się narzeka. Idź do sklepu i obmaraj np. szoja, araja i szarka. Wnioski przyjdą same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Fakt. Dla mnie Shoei wydają się za płytkie. Mój baniak się w tej skorupie nie czuje.Bo Araie są zwyczajnie głębokie. Mam takie same odczucia jak dla odmiany założę starego Caberga V2R. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Chcesz fajny kask kup sobie BELLa. za te pieniadze kupisz bardzo wysoki model, swietnie wykonany i bardzo lekki. do porównania wziołem XR1100 i pomijając to co koledzy napisali ze jest mega płytki to przy BELLu (model chyba M4) moze służyc jako nocnik. Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Engels Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Nie każda głowa pasuje do Araia i Shoei. Dobrze zmierzyć i pochodzić. Chyba nawet tutaj to czytałem :D : Głowy dzielą się na ta dwa rodzaje:1. Te na które pasuje Arai2. Te na które pasuje Shoei :D Zacząłem od kasku za około 450 zeta (8 lat temu...): Grex (włoska firma...) i... dawął radę... Później był Uvex Boss (nie pamiętam numeru...) za około 550 zeta (tak ze 3-4 lata temu) i był zajefajny dopóki wewnętrzna część szybki (to jest coś a'la pink-lock z Shoei'a, tylko na stałe...) się nie zaczeła odklejać... Później był Shark (w przecenie 600 zeta), bardzo wygodny ale jednak coś lepszego by się chciało... I teraz na jesieni Żona mi na urodziny kupiła Shoei'a :D Po zagadniu ze sprzedawcą i "wtyczce" :) to zamiast promocyjnego 1500 zeta zeszedł na 1100 zeta (w sklepie Yamahy :) )... I teraz jestem sczęśliwym posiadaczem kasku made in Japan (XR1000):D Późno go dostałem więc tylko paręset kilosów w nim przejechałem ale już nawet w dotyku czuć różnicę że to jest kask z wyższej półki... Zacytuję za moim dziadkiem: "Jesteśmy za biedni żeby kupować tanio"! Po używaniu różnych kasków (tańszych i odrobinę mniej tańszych ;) ), wiadomo że płaci się za firmę, ale też jednak nie tylko... I jednak droższe to lepsze! Wiadomo oczywiście że są pewne granice ceny powyżej której już tylko chyba członka wydłuża a nie wpływa na bezpieczeństwo i komfort :) Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Engels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raciaty Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Jeśli o Schubertha chodzi to ja pomykam od 2008r. w takim http://www.motogen.pl/galeria/akcesoria/foto,35/kaski-schubert-c2-r1-i-s1-pro-na-rok-2008,art8.html, z perspekywy czasu mogę powiedzieć, że kask jest komfortowy, w miarę cichy, ale cudów nie ma (dodatkowo używam zatyczek do uszu - zwykłe 3M i wtedy robi się naprawdę ciiicho) po kilku sezonach nie widać oznak zużycia, szybkę łatwo się demontuje, środek (górną część wyściółki) można wyjąć i uprać, nie ma jakiś nieprzyjmnych doznań zapachowych mimo intensywnego używania (jeżdżę w kominiarce). Generalnie jest O.K. Przed zakupem rzeczywiście trzeba jakiś czas w nim pochodzić - chciałem kupić rozmiar L (po prostu mi pasował) ale sprzedawca upierał się, że odpowiedni będzie M, posłuchałem go i dobrze zrobiłem, kask z czasem lekko się dopasował i dziś leży jak należy. Blenda chroni w miarę dobrze przed słońcem i naprawdę się przydaje. Minusem może być jedynie zbyt nisko poprowadzona górna krawędź szybki, przydałby się jeszcze chociaż 1cm pola widzenia ale dotyczy to tylko jazdy w bardziej sportowym stylu np. na torze gdzie trzeba się mocniej pochylić czy rozciągnąć na baku. Do jazdy turystycznej wszystko jest O.K. Jeśli masz możliwość przymierzenia gdzieś Schubertha to go przymierz i zdecyduj sam co pasuje najlepiej (gwiazdkami, a właściwie ich brakiem w brytyjskim teście za bardzo bym się nie przejmował, Angole bywają ekscentryczni i często chcą być oryginalni, co nie zawsze jednak im wychodzi) :banghead: Edytowane 12 Stycznia 2012 przez Raciaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grysza Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Dzięki wszystkim za rady. Ostatecznie kupiłem Shoeia XR1100 w kolorze szara perła. Generalnie w trakcie poszukiwań potwierdziły się wasze słowa. Shoei dość płytki nie to co Arai choć mi to nie przeszkadzało, Shubert super wygląd i materiały wewnątrz jednak uszy mi wyrywało przy nakładaniu i zdejmowaniu. W sumie jak się przesiada z Lazera to w tych wszystkich czułem się jak w niebie więc o wyborze zadecydowała cena. Najtaniej bo do 1300zł dostałem Shoeia, mam nadzieję, że to był trafny wybór. Pozdrawiam i do zobaczenia w trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwanydzejk Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 A mógłbyś napisać gdzie kupiłes ten kask w takiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grysza Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Tak mogę. Link poniżej. Ja kupiłem od nich na alledrogo za 1300 po czym dowiedziałem się że przez ich sklep jest o 100zł taniej, niestety było już za późno ale 1,3kzł to też niezła cena http://www.kawaler.com.pl/182,kask-shoei-xr-1100-pearl-grey.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherman Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Grysza, to jest wersja europejska? Bo cena dobra jak na polskie warunki - ja swojego sprowadzałem zza granicy, żeby mieć w tej cenie... jak szukałem w Polsce, to raczej ceny były bliższe 2000 zł. Cytuj https://www.facebook.com/sixsixisixracing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grysza Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Z informacji uzyskanych od sprzedawcy wiem że jest to wersja z Polskiej sieci dystrybucyjnej. Sprzedawca wystawił polską fakturę. Kilka razy dzwoniem i się upewniałem. Jednak na 100% odpowiem jutro jak kask przyjdzie kurierem z Katowic do mnie do Gdyni. Z tego co wiem to mają jeszcze kilka sztuk. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Taniej można dostać zeszłoroczne malowania, ale nie wszystkie rozmiary... Choć w przypadku koloru jak w linku to dziwne, ale shoei ma taką politykę nazewnictwa i barw, że szara perła jest już droższa od czarnego połysku :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherman Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Fajnie! Spoko, to gratuluję zakupu, ja już się nie mogę wiosny doczekać, jak każdy tutaj chyba :) Cytuj https://www.facebook.com/sixsixisixracing/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi