Skocz do zawartości

Ochrona szyi i brody przed wiatrem

Rekomendowane odpowiedzi

Ja i kilku moich kumpli latamy w takich maskach tylko ze innej firmy i wszyscy w kaskach integralnych i nikt jakos nie narzeka.A przez kominiarke to mialem niechciana kontrole policyjna -zanim ja zalozylem i kask to policjant juz mi wyciagal kluczuki ze stacyjki :icon_rolleyes:

a to dlaczego? bo ni kumam?

Ano staliśmy w około 30 moto na Selgrosie (taka miejscówka do latania na gumie) i podjechało kilka radiowozów z których wyskoczyło kilkunastu policjantów i kogo zdążyli to zatrzymywali do kontroli w sumie około 7 moto reszta zdażyła odjechać,zdążył bym i ja gdybym nie zamotał sie z kominiarka i dzięki temu straciłem dobre 30 min na tą kontrolę oczywiscie papiery miałem w porządku i motocykl też i nie stałem w miejscu niedozwolonym.Może ktoś powie że 30 min na kontrole to nie duzo ale jak ma sie raz w tygodniu 1.5 godziny na jazde motocyklem to moze człowieka szlag trafić.A innym razem mniej wiecej po dwóch tygodniach ledwie zdążylismy zaparkować motocykle podjechał radiowóz wyszło dwóch panów policjantów poprosilo wszystkich obecnych motocyklistów o dokumenty(ok.10 szt.) i tym razem kontrola trwała 60min,fajnie prawda? W miedzy czasie podjechali policjanci po cywilnemu z kamerą i sobie nas wszystkich dokładnie filmowali...

Edytowane przez pawelgsxr

Ja do integrala używam kominiarki, co zresztą widać na aktualnym avatarze... :) Uważam że jest bardzo praktyczna ponieważ bez problemu można ją zmieścić w kieszeni... Oprócz tego robi za kołnież... A jest z Cordury, co ponoć jest dobrym wynalazkiem bo "oddycha"... Z praktyki moge powiedzieć że łepetyna się faktycznie w tym nie poci (oczywiście nie w upale...le w upały nie jeżdże w kominiarce...)...

Ano staliśmy w około 30 moto na Selgrosie (taka miejscówka do latania na gumie) i podjechało kilka radiowozów z których wyskoczyło kilkunastu policjantów i kogo zdążyli to zatrzymywali do kontroli w sumie około 7 moto reszta zdażyła odjechać,zdążył bym i ja gdybym nie zamotał sie z kominiarka i dzięki temu straciłem dobre 30 min na tą kontrolę oczywiscie papiery miałem w porządku i motocykl też i nie stałem w miejscu niedozwolonym.Może ktoś powie że 30 min na kontrole to nie duzo ale jak ma sie raz w tygodniu 1.5 godziny na jazde motocyklem to moze człowieka szlag trafić.A innym razem mniej wiecej po dwóch tygodniach ledwie zdążylismy zaparkować motocykle podjechał radiowóz wyszło dwóch panów policjantów poprosilo wszystkich obecnych motocyklistów o dokumenty(ok.10 szt.) i tym razem kontrola trwała 60min,fajnie prawda? W miedzy czasie podjechali policjanci po cywilnemu z kamerą i sobie nas wszystkich dokładnie filmowali...

Też kurde macie przygody...

• 3 miesiące temu...

gdyby był jeszcze ktoś, kto ma ten dylemat.

maska jest świetna do kasków bez szybki. dodatkowo, gdy macie gogle, to komfort jazdy jest wyższy. przy prędkościach 130km/h czuję się, jakbym jechał w zabudowanym. nic mi nie wieje. ważne tylko, aby zapinać kask na masce, a nie pod nią.

mam pytanie do innych użytkowników maski. czy wy także macie takie objawy:

-przy prędkościach tak od 110km, gdy obracam głowę w którąś stronę, to zaczynam się dusić, nie mogę nabrać powietrza

-ogólnie na dłuższych trasach uciska w szczękę, ale to może wina rozmiaru

pozdrawiam

bartic

• 1 rok później...
Witam, planuje zakup czegoś takiego jak kołnierz na szyję. Nie lubię śmigać w kominiarce, a jak jest zimno to po szyi wieje. Mozecie polecic coś sprawdzonego i w ludzkiej cenie?

Po ludzkiej cenie to proponuję jakiś czarny golf nożyczkami potraktować ja mam coś takiego wełnianego moja świętej pamięci babcia mi na drutach zrobiła nie wiem jak na moto ale na nartach sprawdza się doskonale.

Pozdrawiam

A nas wiedzie siedem demonów, co nami się karmią: Na przedzie pycha podąża z tańczącą latarnią, Chciwość wczepiła się w siodło i grzebie po sakwach, Broi pod zbroją lubieżność, pokusa niełatwa. Bandzioch domaga się płynów i straw do przesytu, Wabi rozkoszne lenistwo do łóż z aksamitu, Gniew zrywa ze snu i groźbą na oślep wywija, A zazdrość nie wie, co sen i po cichu zabija...

Siemka !

Czasami w sklepach z materialami mozna dostac polara " z / na metra " Mozna dac krawcowej aby uszyla taki " golfik " lub dac jakiejs zdolnej pani z rodziny - koszt chyba najtanszy.

:icon_mrgreen: