J.A.C.E.K Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam,Przy nieco luźnawym łańcuchu, przy niskich prędkościach daje się słyszeć jakby mielenie/szorowanie przy napędzie. Po wyrzuceniu na luz ustępuje, więc na 100% jest zwiazany z napędem. Po podciągnięciu łancucha jest ciszej, ale problem cały czas jest. Co to może być...? Pewnie skończy się rozbiórką i obejrzeniem przedniej zębatki, ale może coś doradzicie...?pzdr,JaceK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam,Przy nieco luźnawym łańcuchu, przy niskich prędkościach daje się słyszeć jakby mielenie/szorowanie przy napędzie. Po wyrzuceniu na luz ustępuje, więc na 100% jest zwiazany z napędem. Po podciągnięciu łancucha jest ciszej, ale problem cały czas jest. Co to może być...? Pewnie skończy się rozbiórką i obejrzeniem przedniej zębatki, ale może coś doradzicie...?pzdr,JaceK Za często smarowałeś i zgniło a teraz trzeba wymienić cały zestaw napędowy :icon_biggrin: Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ano. :icon_biggrin: Łańcuch wyciągnięty, nie wchodzi na zęby jak należy, każdy ząb dotykając łańcucha wydaje dźwięk, wszystkie dźwięki się łączą i powstaje taka oto "ścieżka dźwiękowa". No chyba że masz krzywo ustawiony łańcuch to też będzie rzęźił. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.A.C.E.K Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Łańcuch i tak powoli dokonywał żywota, więc może to faktycznie nie jest zły pomysł, żeby dać mu już spokój. Ustrawienie sprawdzę, może tylko tu jest problem. Ścieżka dżwiękowa... wyjątkowo niesympatyczna, fakt :-)Dzięki Panowie!Ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 A może to skrzynia biegów wyje? Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.A.C.E.K Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 A może to skrzynia biegów wyje?Wiesz... to nie jest wycie. Raczej wolno pracujący młynek, który cyklicznie trafia na coś, co miele. Wg powyższych teorii, jakby kilka ogniw źle się układało i tak na każdym okrążeniu łańcucha. Dzisiaj postaram się coś przy tym pogmerać, bo ostaniro sporo jeżdżę, a nie mam czasu tam zajrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gozdzik77 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 A kiedy ostatnio smarowałeś łańcuch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.A.C.E.K Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 A kiedy ostatnio smarowałeś łańcuch?motoiloera mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
16valve Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Sprawdź czy zębatka zdawcza czasem nie jest wyostrzona jak zęby wilka...na oryginalnej zębatce powinien być taki gumowy krążek , który wycisza moment układania się łańcucha i praca zestawu jest o niebo przyjemniejsza, obstawiam , ze masz już jakąś inną , którą wymieniono wraz z resztą zestawu i wtedy mielenie jest bardzo słyszalne.Zapytaj może jeszcze na forum -tdm zone- , ale wątpię , że coś mądrego tam przeczytasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goguś Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja miałem kiedyś lużną tą małą zębatkę,dokręcenie pomogło.A teraz mam nie równo rozciągnięty łańcuch, i też mam taki odgłos...Wymiana napędu uzdrowi moto tylko te 700 zł..... :angry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja miałem kiedyś lużną tą małą zębatkę,dokręcenie pomogło.A teraz mam nie równo rozciągnięty łańcuch, i też mam taki odgłos...Wymiana napędu uzdrowi moto tylko te 700 zł..... :angry: Cytat "Jazda motocyklem nie jest obowiązkowa" Matek-Motocykle :icon_biggrin: Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virus1979 Opublikowano 1 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 postaw moto na stopce sprawdz palcem naciag lancucha, nastepnie przepchnij go jakies 1,5 metra i sprawdz ponownie palcem naciag, jezeli duza jest roznica w naciagu to nierowno zuzyty masz lancuch ktory skacze po zebatkach i szuka sobie miejsca, zebatek niestety nieda sie nierownomiernie zuzyc i trafia czasem albo czesciej niz czasem zab na ogniwo postaw moto na stopce sprawdz palcem naciag lancucha, nastepnie przepchnij go jakies 1,5 metra i sprawdz ponownie palcem naciag, jezeli duza jest roznica w naciagu to nierowno zuzyty masz lancuch ktory skacze po zebatkach i szuka sobie miejsca, zebatek niestety nieda sie nierownomiernie zuzyc i trafia czasem albo czesciej niz czasem zab na ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.A.C.E.K Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 problem "mielenia" bezpowrotnie minął po wymianie napędu. Dzieki za upewnienie przy decyzji.Niestety w jego miejsce pojawił się nowy. Huczenie w okolicach 60 - 80 km/h. Tak jak spod kół TIRa 9tak mi sie kojarzy ;-) Łańcuch naciąg ma ok... Teorii mam kilka:- padnięte łożysko wałka zdawczego (ale wcześniej nie słyszałem tego dźwięku, choć mogło maskowac go "mielenie",- niedosmarowany łańcuch (o ile to możliwe w nowym? - nie wiem)- coś w kole.. słyszałem o konieczności wymiany łożyska zabieraka...Może macie jakiś pomysł na rozwiązanie/zdiagnozowanie problemu?pzdr,ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Huczenie wskazuje na lozysko. Moze byc w tylnym kole ale moze tez byc w przednim. Po prostu zbieg okolicznosci. A moze tylne kolo nie jest ustawione idealnie w osi motocykla? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi