Skocz do zawartości

Ciemna szybka do kasku?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale się rozpisaliście :icon_mrgreen: wracając do tematu. Kolega chce kupić ciemną szybkę do kasku. Z doświadczenia w słoneczne dni jest naprawdę o niebo lepiej niż w zwykłej. Kto ma ten wie :buttrock: Natomiast wieczorkiem nie da się jechać (no chyba ,że jakiś kamikadze). A i bardzo ważna rada jak będziesz miał dzwona (nawet nie z Twojej winy) i będzie szarawo to gdybyś jechał w ciemnej szybce NIGDY SIĘ DO TEGO NIE PRZYZNAWAJ !!! Miałeś biały wizjer i basta :crossy: A ten co leży obok to nie Twój :wink:

zero smutków, zero złości wyj**ane po całości...

yubis, lipa w nocy, zalezy jeszcze jaka droga, w miescie jest ok, na oznakowanych trasach jest ok, boczne drogi juz nie bardzo, w dzien jaki kolwiek moaj jest rewealcyjna.... wieczorem i rano tez ale tak jak mowie jest to kwestia swiatel, jak mialem etz i ten wielki reflektor to nie bylo zednego problemu :icon_mrgreen:

Usługi IT - www.tricori.com

Ja latam w ciemnej od wiosny do poznej jesieni. Ze wzgledu na zmiane czasu i ze szybciej robi sie ciemno, wtedy zakladam przezroczysta. W nocy tez latam w czarnej, bo jaki jest sens wozic dwie szybki jadac na krotkim dystansie. W moim przypadku duzo robi zalozony ksenon, bez niego bylo rzeczywiscie nie komfortowo.

Pzdr

baner.jpg

Gość komandosek

to bzdura, jeszcze nie slyszalem o przypadku by komus blenda by cos zrobila, jak juz gdzies mocno przypieprzysz to moze,gdzies jakimś cudem zadrapiesz sobie nos blendą ale podejrzewam ze w takiej sytuacji to byl by na prawde najmniejszy z twoich problemów :icon_rolleyes:

Moze ja dodam kilka slow od siebie.

Aktualnie uzywam kasku z jasna szyba i chowana,ciemnobrazowa blenda.

Kask z otwierana szczeka firmy pewnie malo znanej w Polsce, a tu nie wiem dlaczego bardzo popularnej-Nitro.

Wedlug mnie druga liga.Jednak nie o jakosci ma byc mowa a o funkcjonalnosci blendy.

Jest naprawde super!!!! W poprzednich kaskach nie mialem jej i jezdzilem z druga szyba o innej przezroczystosci.

Teraz to mam z glowy.

Ale raz jadac tzw. pod slonce to i blenda nie pomogla.Jechalem na oslep.Nigdy w zyciu tego nie zapomne.

W Polsce nie przytrafilo mi sie nigdy cos takiego.

Tu slonce lezalo doslownie na ziemi :icon_biggrin:

Do tego zamarzalem, mimo calkiem dobrego ubranka :sad:

No ale coz,teraz tez jezdze miedzy jednym opadem sniegu a deszczem.Taki moj los.

Podsumowujac.

Jak najbardziej polecam uzywanie blendy i tez nigdy nie slyszalem o wypadku zwiazana z tym wynalazkiem.

Folia koloryzująca za 20 zeta oxforda i problem rozwiązany, nie wiem jak z wewnętrzną warstwą antifoga bo to się przykleja po wewn stronie wizjera, w moim kasku akurat antifog kończy się tak, że jedynie połowa kleju go łapie, a pozostała połowa jest przyklejona i to wystarcza. Zakrywa elegancko cały widok z wnętrza kasku, dopiero trzeba się przyjrzeć, że to nie jest przyciemniany wizjer, a jedynie nakładka. Jak zmieniają się warunki to wystarczy odkleić i problem z głowy, jest wielokrotnego użytku. Mi tam starcza, za tą kasę w porównaniu do ceny szybki przyciemnianej.

Folia koloryzująca za 20 zeta oxforda i problem rozwiązany, nie wiem jak z wewnętrzną warstwą antifoga bo to się przykleja po wewn stronie wizjera, w moim kasku akurat antifog kończy się tak, że jedynie połowa kleju go łapie, a pozostała połowa jest przyklejona i to wystarcza. Zakrywa elegancko cały widok z wnętrza kasku, dopiero trzeba się przyjrzeć, że to nie jest przyciemniany wizjer, a jedynie nakładka. Jak zmieniają się warunki to wystarczy odkleić i problem z głowy, jest wielokrotnego użytku. Mi tam starcza, za tą kasę w porównaniu do ceny szybki przyciemnianej.

Naklejasz na zewnątrz czy w środku ?

I gdzie nabywasz tą folię ?

To nawet dobre rozwiązanie z tego względu że przepisy nic jeszcze nie mówią o foliach w kaskach zdaje się, więc ubezpieczyciel nie powinien się w razie czego przyp***alać. :D

Od wewnątrz. Intermotors prowadzi sprzedaż tych folii. Folie są bardzo przyciemnione, spokojnie można przez nie zaćmienie oglądać ;) Zakładanie i zdejmowanie dośc proste, tylko jak już schowasz np. do plecaka to do kleju przy folii zaczyna się przyklejać brud i wiadomo że po jakimś czasie folia się nie przyklei.

Edytowane przez niwy

Gość komandosek

Od wewnątrz, jak napisał. Od zewnątrz to chyba nie za bardzo, zaklejając muchy? ble :rolleyes: i troche to jednak niepraktyczne, wychodze na ostatnią chwile spiesząc sie na zajecia/prace i jeszcze się z jakąś brudną folią bawić? potem wieczorem znowu odpinać wizjer i odklejać. No, ale jak kto woli :)

Wracając do tematu szybki do AGV nie są zbyt trwałe, kiedyś używając AGV po jednym sezonie musiałem wymieniać szybkę.Posiadałem wtedy przeźroczystą szybkę i niestety jeździłem w okularach :icon_eek: Teraz mam XR 1100 z szybką dark smoke i jest git. Jedyny minus to jak chce polatać wieczorowo/nocną porą to zmieniam szybkę na przeźroczystą :biggrin: A trwałość shoeia od agv bez porównania ( mówię o szybce co by wojny nie rozpętać ) :buttrock: Wesołych Swiąt