tomeek251 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Siemanko chłopaki ! Ratujcie :) !!! Ostatnio zmieniałem napęd w swojej vtr 1000 F ... wszystko pięknie ładnie - dokręciłem sobie zębatkę przednia normalnie kluczem na grzechotce. . . dzisiaj patrze na łańcuch - zasyfiały, już mało smaru, trza by było na nowo smarować - a to najpierw umyje ... odkręcam pokrywę przedniej zębatki , PATRZE A TAM ONA LUŹNA I ŚRUBĘ ODKRĘCIŁEM SOBIE PALCEM. . . SZOK !!! Teraz pytanie do was: jak, albo z jakim momentem dokręciliście u siebie ta nieszczęsna przednia zębatkę ! PO TAKIM NUMERZE AZ BOJE SIĘ JEŹDZIĆ, BO NIE JESTEM PEWIEN CZY ZNÓW SIĘ NIE ODKRĘCIŁA ... POMÓŻCIE W MIARĘ MOŻLIWOŚCI :) Z GÓRY DZIĘKI. A i w sumie jeszcze jedno pytanie - czy ta zębatka możne sobie lekko chodzić na boki, w sensie ze mieć luz na boki lekki mimo ze jest dokręcona? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Siemanko chłopaki ! Ratujcie :) !!! Ostatnio zmieniałem napęd w swojej vtr 1000 F ... wszystko pięknie ładnie - dokręciłem sobie zębatkę przednia normalnie kluczem na grzechotce. . . dzisiaj patrze na łańcuch - zasyfiały, już mało smaru, trza by było na nowo smarować - a to najpierw umyje ... odkręcam pokrywę przedniej zębatki , PATRZE A TAM ONA LUŹNA I ŚRUBĘ ODKRĘCIŁEM SOBIE PALCEM. . . SZOK !!! Teraz pytanie do was: jak, albo z jakim momentem dokręciliście u siebie ta nieszczęsna przednia zębatkę ! PO TAKIM NUMERZE AZ BOJE SIĘ JEŹDZIĆ, BO NIE JESTEM PEWIEN CZY ZNÓW SIĘ NIE ODKRĘCIŁA ... POMÓŻCIE W MIARĘ MOŻLIWOŚCI :) Z GÓRY DZIĘKI. A i w sumie jeszcze jedno pytanie - czy ta zębatka możne sobie lekko chodzić na boki, w sensie ze mieć luz na boki lekki mimo ze jest dokręcona? ... A nie masz tam jakiegoś zabezpieczenia? Jeżeli nie- klej do gwintów powinien pomóc. A zębatka powinna być sztywno. Jeżeli jest luźna a gwintu już brakuje żeby ją docisnąc to według mnie brakuje jakiegoś elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 A nie masz tam jakiegoś zabezpieczenia? Jeżeli nie- klej do gwintów powinien pomóc. A zębatka powinna być sztywno. Jeżeli jest luźna a gwintu już brakuje żeby ją docisnąc to według mnie brakuje jakiegoś elementu. ten element to podkładka :) i faktycznie ta śruba powinna być wklejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeek251 Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Chłopaki - tam jest śruba i podkładka, to macie racje - ale żadnego zabezpieczenia... mowie - dokręciłem ręka na tyle ile dałem rade - może po tygodniu odkręcam pokrywę a tam śrubę sobie ręka odkręcam, z wielkim zdziwieniem na pysku ;d ... teraz się śmieje ale nie było by wesoło gdyby ta zębatka spadła przy 200 . . . strach wsiadać ... Nie obijać się ! :) Pisać co kto wie na ten temat :) ratujcie kolegę po fachu ;d powiedzcie jeszcze czy macie może jakiś dostęp do serwisówek z moim moto ... może tam by coś znalazł . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Napisaliśmy ci żebyś kupił klej do gwintów. Kosztuje coś jakieś 20 może 30 zł za 2 ml. Taka mała tubka odkręć śrubę, wyczyść, ładnie posmaruj klejem, wkręć, poczekaj 24h i możesz jeździć. a na forum masz strony z serwisówkami ściągnij sobie do swojego moto - będziesz miał tylko dla siebie :) Edytowane 15 Lipca 2010 przez krawcu2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeek251 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Dzieki bardzo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekTOS Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Nie wiem jakie macie doświadczenia z tymi klejami do gwintów ale ja raz kupiłem taki klej posmarowałem śrubę wyschło następnego dnia śruba nie trzymała tylko ślizgała się po tym " super kleju do gwintów " . Nie wiem jak w VTR ale u mnie zębatka lata na boki z tym ze ma zabezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Nie wiem jakie macie doświadczenia z tymi klejami do gwintów ale ja raz kupiłem taki klej posmarowałem śrubę wyschło następnego dnia śruba nie trzymała tylko ślizgała się po tym " super kleju do gwintów " . Nie wiem jak w VTR ale u mnie zębatka lata na boki z tym ze ma zabezpieczenie W VTR śruba wkręca się przez zębatke w wałek zdawczy, a w Twoim małym Varadero jest takie zabezpieczenie na 2 śruby, które wchodzą w samą zębatke zdawczą i to jest normalne, że tam zębatka może troche się ruszać(ale nie latać). W VTR ma być sztywno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeek251 Opublikowano 16 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 No to mnie pocieszyłeś teraz ;d nie wymienię teraz całego wałka żeby mi się zębatka nie ruszała... Powiem tak. Jest śruba, na nią nakrętka. Wkręca się ja w zębatkę poprzedzająca ten wałek i po wkręceniu z silą 54 Nm jak w instrukcji zębatka ma lekki luz w ta stronę "jak byśmy chcieli ja ściągnąć czyli odciągając górę, dół na przemian... I teraz tak, ziomek co jeździ vtr w moim mieście mówi ze z tego co pamięta to ta zębatka w vtr ma mieć lekki luz, teraz Ty mówisz ze nie ma mieć i w sumie to już nie wiadomo ... Ciesze się ze w ogóle ktoś się zainteresował tematem za co wielkie dzięki dla was :) zobaczymy co dalej z tym, pojadę na regulacje gaźników i zaworów to przy okazji pokaże gościowi jak to wygląda i co on na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 A masz tam podkładke jakąś na zębatce(może jest wyrobiona)? Ogólnie lekki luz na zębatce zdawczej może być, ale jeśli się odkręca w palcach to coś jest nie tak. Zawsze możesz dokręcić to na "chama", oby tylko wałek nie pęknął ani śruba się nie urwała :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos-77 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Jeżeli śruba nie ma specjalnej podkładki z zabezpieczeniem to przy jej dokręcaniu można gwint posmarować smarem miedzianym, który zapobiega samoczynnemu odkręcaniu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Jeżeli śruba nie ma specjalnej podkładki z zabezpieczeniem to przy jej dokręcaniu można gwint posmarować smarem miedzianym, który zapobiega samoczynnemu odkręcaniu się. Trafiłeś kulą w płot bo smar miedziany ma odwrotne właściwości do kleju- ułatwia poźniejsze odkręcenie. W Hondzie już tak jest że zębatka jest luźna na wałku nawet gdy wyjeżdza z fabryki. Cytuj 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeek251 Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Tak tez zrobiłem. Odkręciłem na nowo ... dałem "kapkę" kleju do gwintów na śrubę. Wkręciłem. Moto postało jakieś 5 godzin i do tej pory jeszcze nie sprawdziłem czy się odkręciła, a szalałem sporo. Jutro zobaczę i zdam wam relacje. A jesteś pewny ze hondy tak maja ? Ze ten luz na zębatce ma być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Tak jest, luz na zebatce ma byc, ale sama nakretka powinna byc wymieniona razem z napedem albo co najmniej wklejona.. Nowa nakretka ma fabrycznie klej na gwincie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeek251 Opublikowano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Czyli ok. Wkleiłem ją i powinno być w porządku. Jutro rozbiorę i zobaczę co tam się dzieje. Dam znać. Dzięki jak na razie :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi