Skocz do zawartości

Kask do 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mój ostatni kask rozdupcył się na drzewie, przy okazji skutecznie chroniąc moją głowę. Obecnie zmieniam motor, dlatego też nie mam jakiś okrojonych funduszy na kask. Chciałbym aby był lekki i wytrzymały. Cena 1500 zł jest umowna, bo jeśli będzie wart swojej ceny mogę dorzucić do niego to 100 czy 200 zł.

Ogólnie widziałem że kaski dzielą się na kevlarowo - karbonowe i karbonowe organiczne (?). Nie znam się na tym. Potrzebuję lekkiego, dobrego kasku który nie zmęczy mojej głowy. Proszę o porady.

Pozdrawiam

Pro.

Airoh Stelt (ok 1000g)

Thor Force(zależnie od wersji zeszli chyba do ok 900gram)

osobiście walczył bym między tymi dwoma

FOX V3

jak chcesz się bawić w zagraniczne kupowanie to tam wybór jest dużo większy (EVS TLD itd)

karbonowo organiczne to chyba karbonowo -węglowe ale (Węgiel (łac. carboneum) szczerze mówiąc technologie zaczynają być kosmiczne i ciężko się w tym połapać nie będąc kimś kto się tym zajmuje..jeszcze te nazewnictwa.. czy karbon to carbon? w takim razie ogólnie carbon to włókno węglowe,a węgiel to materiał organiczny nie? :D

wydaje mi się że kevlarowo carbonowe(węglowe) będą najbardziej szpanersko brzmiały wśród kolegów :P

Edytowane przez Korsaz

Par montaignes et par valees

Et par forez longues et lees

Par leus estranges et sauvages

Et passa mainz felonz passages

Et maint peril et maint destroit...

no jest czarna magia,sam próbowałem się dowiedzieć jak to jest tak naprawdę i które lepsze,ale nie ma sensu chyba,i tak nie wiadomo ile carbonu w carbonie a ile go w kasku a ile kevlaru...fakt ten shoei jest na wypasie,pytanie czy cena idzie z jakością i faktyczną wartością,na twoim miejscu kupił bym ten który lepiej leży na głowie,w piątek/sobotę jest bajzel w łodzi więc pewnie byś coś wybrał,albo przynajmniej przymierzył ;]

Par montaignes et par valees

Et par forez longues et lees

Par leus estranges et sauvages

Et passa mainz felonz passages

Et maint peril et maint destroit...

Czy lekki kask jest taki dobry?, wiadomo, że 2 kg to przesada, ale 900 gr też chyba nie jest zbyt dobre?, zastanów się też nad tym.

to ja ci odpowiem bez zastanowienia ze tak, czym lzej tym lepiej pod kazdym wzgledem. podczas wypadku i podczas jazdy.

a co do kasków to w tej klasie fox v3 mam jest swietny

airoh stealth

thor force

generalnie czołówka

jest jeszcze shoei ale jak to oni sa zdecydowanie za drodzy

MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy

serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne

Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500

to ja ci odpowiem bez zastanowienia ze tak, czym lzej tym lepiej pod kazdym wzgledem. podczas wypadku i podczas jazdy.

a co do kasków to w tej klasie fox v3 mam jest swietny

airoh stealth

thor force

generalnie czołówka

jest jeszcze shoei ale jak to oni sa zdecydowanie za drodzy

zgadzam sie. czym drozszy kask i lzejszy tym lepsze zastosowanie materialow . co za tym idzie bezpieczenstwo i wygoda

mozesz tez pomyslec nad Shoei Hornet DS, osobiscie mam i baaaardzo sobie go chwale. W PL ceny z nog scinaja.. ja swoj w UK wyrwalem za jakies 1500zl :bigrazz:

chcesz to moge zerknac czy nie ma jakichs promocji, bo na weekend wybieram sie do motocyklowego.

Ja kupiłem Shoie 1100x za 1800zł, (wiadomo w sklepie w mieście gdzi ekupiłem jest drozej niz w internetowym) dodatkowo mam wkładkę na szybkę która ponoć wcale nie paruje. Na razie jej nie założyłem, bo normalnie z tą standardową jest super. Nic w ogóle nie paruje, b. wygodny, czuję się w nim bezpiecznie. Polecam. Chciałem kupić wersję zeszłoroczną 1000, ale nie było. W necie można znaleźć Shoie 1100x za ok 1500zł. Osobiście polecam, albo 1000 z 2009r.. Inne kaski jak HJC czy Nolan też są OK.

Ja kupiłem Shoie 1100x (...)

że co kupiłeś? bo jeśli xr1100, to autorowi tematu pasuje jak pięść do nosa :icon_razz:

czasami odnoszę wrażenie, że parę lat po ukończeniu przeze mnie szkoły podstawowej przestali w nich uczyć czytania ze zrozumieniem...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]