Skocz do zawartości

przegląd na motorower dalej jest bezterminowy ??

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

coś gdzieśtam cośtam słyszałem że mają wprowadzić przeglądy na motorowery(TV nie oglądam od chyba roku, radia tez w zasadzie nie mam czasem gazete przeczytam wiec nie jestem na Topie z przepisami a jak wiadomo nieznajomość nie zwalnia od przestrzegania :D ) więc 2 szybkie pytania

1.Jak mam kibelek ktory ma przegląd bezterminowy to będe musiał robić przegląd(jest zarejestrowany na mnie , zarejestrowany był w czerwcu rok temu ) ??

2.jak kupiłem używaną pierdziawke i chce ją przerejestrować na mnie (jest zarejestrowana w PL od chyba 2006 roku i ma w dowodzie przegląd bezterminowy ) będe musiał robić przegląd ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

ad. 1. tak. AFAIR obecne bezterminowe przeglądy obowiązują 2 lata od daty wejścia w życie zmian w ustawie

ad. 2. prawdopodobnie tak, ale głowy nie dam. a jak nie, to i tak - patrz wyżej

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

nie bede wylewał swoich żali żeby nie zaśmiecać tematu i nie wywoływać kontrowersji :D spytam tylko jeszcze od kiedy obowiązuje ta ustawa ??

i przy okazji : prawko AM jeszcze nie obowiązuje ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

Dz.U.2009/97/802

jednak rok (do 22 września 2010 roku):

"2. Wlasciciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minelo wiecej niz 3 lata obowiazany jest przedstawic go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejscia w zycie niniejszej

ustawy."

ad. am: nie

BTW osoby, które ukończyły 18 przed wejściem ustawy o kierujących (tej przygotowywanej) NIESTETY nadal będą jeździły na dowód. czyli Ty się nie masz czym martwić

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Dz.U.2009/97/802 - str 7221, pkt. 7

Okresowe badanie techniczne ciagnika

rolniczego, przyczepy rolniczej oraz

motoroweru przeprowadza sie przed

uplywem 3 lat od dnia pierwszej reje-

stracji, a nastepnie przed uplywem

kazdych kolejnych 2 lat od dnia prze-

prowadzenia badania.

i dalej:

Art. 6. 1. Terminy nastepnego badania techniczne-

go zamieszczone w dowodach rejestracyjnych przed

dniem wejscia w zycie niniejszej ustawy zachowuja

swoja waznosc.

2. Wlasciciel motoroweru dla którego od dnia

pierwszej rejestracji minelo wiecej niz 3 lata obowia-

zany jest przedstawic go do badania technicznego

w terminie roku od dnia wejscia w zycie niniejszej

ustawy.

Po mojemu to z tego wychodzi, że Art. 6.1 i 2 są sobie przeciwne więc nie wiem o co chodzi. No ale prawo nie działa wstecz chyba :wink:

2818.jpg

łapiąc za słówka, to "bezterminowo" nie jest terminem - wyrażenie nie jest datą. poza tym wyraźnie stoi w 2. punkcie jaki jest obowiązek badania: rok od daty wejścia ustawy (22.09)

jsz

[R. Kapuściński]

ok dzieki wielkie za pomoc też nic nie rozumiem :D

jutro jak zdąże skocze do WK spytać

Bez jaj, weszła jakaś ustawa, że trzeba będzie robić badania techniczne na motorowery?

byłem dziś w starostwie babka powiedziała że przegląd musze zrobić i tyle .....nie pocieszyła mnie człowiek spłukany a tu jeszcze z 100 za przegląd który nie wiadomo czy przejdzie....

Przegląd kosztuje 50 zł i nie trzeba się go bać, kolejne badanie za dwa lata. Jak to w Polsce bywa, płacisz i masz. Sprawdzą tylko oświetlenie i numery ramy, to wszystko. Tak więc moja opinia o tym jest tylko jedna - wprowadzenie przeglądów gówno dało. Dalej będą jeździć padła bez hamulców, z luzami w zawieszeniu...

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.