Sloniu Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Piszę na gorąco, na pustej, popularnej ulicy do dzidowania zwinął nas patrol, trzech szesnastolatkow i jednego pelnoletniego. Rozchodzi się o to, jechałem pustą ulicą za gumującym kumplem również na kole a za nami 2 kolesi normalnie. Skończyliśmy latać po czym droge zajechały nam radiowozy , bez kogutów, lizaków itepe, poprostu zagrodzili drogę i dowidzenia. Siłą rzeczy zjechaliśmy na pobocze i zaczęło się. Fakt faktem, ja nie mam nic z drugim kumplem do powiedzenia i wcale nie o to chodzi, że mam jakiś żal czy coś - sprawa w sądzie grodzkim, nawywijałem to i odpokutuje. Wlepili mandat kumplowi który miał już na swoim koncie 19 pkt karnych bodajże 400 zł i 4 pkt karne za co mu zabiorą prawo jazdy, odmówił jego przyjęcia, na nasze wcześniejsze uwagi do policjantów że stał i się patrzył odpowiadali, że oni i tak mają racje :banghead: Czy jest jakaś możliwość odwołania się od tego za co ma zostać ukarany ? Dodam że 2 z nas w tym ja mamy prawo jazdy a1 więc może w jakiś sposób możemy zostać świadkami w sądzie ? liczę na szybkie i bogate w treść odpowiedzi z góry dziękuję :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 4 Września 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Proszę dalej bez spamu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Kolega może was wskazać na świadków w swojej sprawie o wykryczenie i sąd was przesłucha. Pytanie tylko na jaką okoliczność? Na okoliczność bezpiecznego gumowania czy za późnej reakcji policji? W mojej ocenie kolega nie ma większych szans na wybrnięcie z tej sytuacji. Zapewne do kwoty jaką mu proponowano z mandatu dojdą koszty postępowania. A punkty po uprawomocnieniu wyroku i tak zostaną naliczone... Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 napisałeś dość nieskładnie: z jednego zdania wynika, że was 4 jechało w tym 2 na gumie, potem próbowaliście wpierać policji, że jeden stał i tylko patrzył... po drugie czy aby przez cały czas tylko stał i nie jeździł? weź pod uwagę iż policja mogła tam być od jakiegoś czasu, mogą mieć nagrania, itp. lepiej byłoby nie wpaść w głupi sposób na składaniu fałszywych zeznań jeśli ten, który odmówił przyjęcia mandatu, faktycznie ma za czas tych jazd czyste sumienie, może bronić tym, że jedynie jeździł w sposób zgodny z przepisami - i wtedy to jako świadkowie potwierdzicie. BTW nie powiedziałeś, za co (treść) te mandaty poszły posiadanie prawa jazdy IMHO nie ma tu nic do rzeczy jsz ps. w sigu Łukasza masz linkę do forum prawników. poczytaj tam z kumplami m.in. jak wygląda procedura sądowa Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HunterM Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Kolega niech zapier... do ośrodka szkolenia i będzie miał minus 6 punktów, kosztuje to 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inco Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Kolega niech zapier... do ośrodka szkolenia i będzie miał minus 6 punktów, kosztuje to 300 zł. Jeżeli ma się prawo jazdy któcej niż rok, (co jednoznacznie wynika z zdania "już na swoim koncie 19 pkt [...] i 4 pkt karne za co mu zabiorą prawo jazdy") to niema możliwości przejść tego szkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HunterM Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Jeżeli ma się prawo jazdy któcej niż rok, (co jednoznacznie wynika z zdania "już na swoim koncie 19 pkt [...] i 4 pkt karne za co mu zabiorą prawo jazdy") to niema możliwości przejść tego szkolenia. Jednym słowem kolega utknął w czarnej dupie :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 Dobsz. A jak było naprawde? Pałkarz mógł stwierdzić że kolega pełnoletni próbował stawiać moto na koło czym stwarzał zagrożenie ,mandat bęzie miał uzasadnienie i dupa.Kolega mógł tez po prostu miec pecha i zostac skasowanym za przekroczenie Vmax. BTW. Jak wy to qrwa robicie że mając ledwo zdane prawko wyczerpujecie limit punktów? :bigrazz: Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloniu Opublikowano 5 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 brrr źle napisałem z rozpędu, kumpel jechał za nami i patrzył, po czym zjechał na pobocze i stał do czasu kiedy przyjechał najpierw nieoznakowany a później radiowóz, wlepili nam wszystkim 4 za stwarzanie niebezpieczenstwa w ruchu drogowym. Nagrania nie mają, zdjęć 100% też, więc jest tylko policjant, który rzekomo coś widział a tak naprawdę prawdopodobnie tylko mnie i kumpla lecących na kole a tamtych stojących. Jeśli kumpel ma prawko ponad rok, to jeśli teraz od razu, zanim przyjdą kwity z sądu zapiszę się na ten kurs kasujący punkty to czy jest szansa na ocalenie prawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 BTW. Jak wy to qrwa robicie że mając ledwo zdane prawko wyczerpujecie limit punktów? :bigrazz: Mestwo, odwaga, doswiadczenie, ...... :icon_mrgreen: :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekjagoda Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Jeśli faktycznie stał i patrzył na was dzidujących, to IMHO trzeba walczyć o swoje. Policja też musi przedstawić dowody (w tym wypadku swoje zeznania, ilu było policjantów?), wy swoje a sąd rozstrzygnąć. Jeśli nei poplączecie się w zeznaniach to IMHO jest szansa, by kolega się wybronił. Przecież do jasnej cholery nie ma w PL zasady odpowiedzialności zbiorowej. Dobrze, że kolega odmówił przyjęcia mandatu. Zastanówcie się teraz jakich argumentów można użyć, by uwiarygodnić waszą wersję zdarzeń. Trzeba liczyć się z tym, że jeśli policjantów było więcej niż dwóch, i wszyscy będą zeznawać przeciw koledze, może być trudno. Ale popuścić nie wolno, bo równie dobrze mogliby wlepić mandat każdemu, kto stał z boku i patrzył. Wszystko to, z zastrzeżeniem, że faktycznie on na gumie nie jeździł, bo - wybacz - ale z doświadczenia przypuszczam, że istnieje możliwość, iż nie jesteś z nami tutaj do końca szczery... (ale to dygresja i przypuszczenie tylko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi