Skocz do zawartości

Honda CB500 (cb500s)

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę Ci odpowiedzieć tylko na pierwsze pytanie.

Też nie było mi wygodnie (a jestrm tylko 5cm niższy od Ciebie), aż wymieniłem kierownicę na wyższą.

Niby 10cm, a robi robotę.

Z tym, że ja lubię wyprostowaną pozycję i nie przeszkadza mi wiatr wiejący w ryjek.

P.s. kiera kosztowała mnie 100zł (nowa).Znalazłem na allegro bez problemu (podobna do tej z sevenfifty)

Mogę Ci odpowiedzieć tylko na pierwsze pytanie.

Też nie było mi wygodnie (a jestrm tylko 5cm niższy od Ciebie), aż wymieniłem kierownicę na wyższą.

Niby 10cm, a robi robotę.

Z tym, że ja lubię wyprostowaną pozycję i nie przeszkadza mi wiatr wiejący w ryjek.

P.s. kiera kosztowała mnie 100zł (nowa).Znalazłem na allegro bez problemu (podobna do tej z sevenfifty)

To chyba najlepsze rozwiązanie. Można też zdaje się kombinować z siedzeniem tj. obniżyć kanapę - albo wyjąć nadmiar pianki, albo kupić nową, obniżoną - ale czy się przez to nie straci komfortu? Potem zamiast karku będą cię bolały 4 litery :icon_eek:

icon3.png

Kupiłem swoją CB z przebiegiem 28000. Moto jest z 1995 r i po kilkunastu km padł mi predkosciomierz. Prawdopodobnie linka oraz oswietlenie predkosciomierza- co wskazuje na grzebanie w nim. Jak myslicie na jaki przebieg wskazuje uszkodzenie linki predkosciomierza??

Ja chcialem kupic R6 na poczatek, zalozylem temat i bylo duzo opinii. Niestety temat po raz kolejny zamkniety :/ .. Wiec powiem tutaj wszystkim sceptycznym ze pokochalem motory od dawna ale nie mialem pieniedzy na kupno wlasnego. Starzy mi nie kupuja motoru i nie jest to wabik na laski wiec fuck off. Sam zarabiam na niego i sam go sobie kupie a Ci ktorzy czekaja na moje czesci nigdy sie moga nie doczekac :icon_twisted: generalnie dzieki za wszystkie opinie tak czy siak .. pozdro i do zoaczenia.. a za kilka lat bedziecie ogladac tylko moj tyl :icon_mrgreen:

a Honda CB500 to nie to :flesje:

Ja chcialem kupic R6 na poczatek, zalozylem temat i bylo duzo opinii. Niestety temat po raz kolejny zamkniety :/ .. Wiec powiem tutaj wszystkim sceptycznym ze pokochalem motory od dawna ale nie mialem pieniedzy na kupno wlasnego. Starzy mi nie kupuja motoru i nie jest to wabik na laski wiec fuck off. Sam zarabiam na niego i sam go sobie kupie a Ci ktorzy czekaja na moje czesci nigdy sie moga nie doczekac :icon_eek: generalnie dzieki za wszystkie opinie tak czy siak .. pozdro i do zoaczenia.. a za kilka lat bedziecie ogladac tylko moj tyl :flesje:

a Honda CB500 to nie to :clap:

zycze powodzenia w zbieraniu kasy.

Ja tez sam sobie kupiłem moto - wbrew woli rodzicow - oznajmiłem jak juz znalazlem konkretny moto ze w sobote jade po motor i tyle :P

Nie wiem która to linka z kolei, ale moja padła przy ok 75 tyś km.

Ale nie łam się, taki przebieg to nic dla tego silnika.

nie przejmuje sie tym, niestety nigdy sie nie dowiem jaki jest faktyczny przebieg. Wiadomo ze kazdy chciałby mis na liczniku 2 z przodu ale wolałbym znac faktyczny przebieg dostac ksiazke serwisowa i bym wiedzial co bylo robione a co nie. A tak handlarze ciągną moto z niemiec kręci licznik, ksiazke wywala i nie wiadomo co z moto jest.... ;/

Ja chcialem kupic R6 na poczatek, zalozylem temat i bylo duzo opinii. Niestety temat po raz kolejny zamkniety :/ .. Wiec powiem tutaj wszystkim sceptycznym ze pokochalem motory od dawna ale nie mialem pieniedzy na kupno wlasnego. Starzy mi nie kupuja motoru i nie jest to wabik na laski wiec fuck off. Sam zarabiam na niego i sam go sobie kupie a Ci ktorzy czekaja na moje czesci nigdy sie moga nie doczekac generalnie dzieki za wszystkie opinie tak czy siak .. pozdro i do zoaczenia.. a za kilka lat bedziecie ogladac tylko moj tyl a Honda CB500 to nie to

Kupisz to co chcesz a marzenie masz piękne R6 to prawdziwa maszyna ale czy ponad 100KM to nie za wiele jak na pierwszy motor ? mnie przeraza nawet o polowe mniejsza moc CB 500 ale nie wiem jakie masz doświadczenie bo jeśli takie jak ja czyli niewielkie to życzę na prawdę szerokiej drogi

Od pewnego czasu mam zamiar kupić motor. Przeczytałem dziesiątki opinii:D a nadal nie wiem co kupic poza tym ze ma to byc Honda:De często ludzie myslą tak: "po co mi cb 500 i "tylko" 50km odrazu kupie cbr bo szybsza" mi sie wydaję, że jak na pierwsze poważne moto to Cb jest naprawde ciekawą propozycją a CBR mozna kupić zawsze poxniej po nauczeniu sie i opanowaniu CB.

Pierwsza sprawa jeżeli chodzi o świece to do naszych CB 500 zamiennika raczej nie ma i te świece w linku to właśnie CR9 EH9.To są bardzo nietypowe świece i żadko spotykane ze względu na gwint,który nie jest do samego końca,a kończy się kilka dobrych milimetrów przed porcelaną a dalej jest gładki metal.Wiąże się z tym odpowiednia odległość iskry od tłoka,a w przypadku zastosowanie czegoś innego możesz rozpieprzyć cylki z tłokami.Prawie wszystkie inne świece mają gwint na całej długości do porcelanki.Druga sprawa,jeżeli chodzi o wzrost kierowcy,to Cb 500 należy do dość niskich motocykli,ale ma największe gabaryty w swojej klasie 500-ek.Trzecia sprawa-przebieg.Jeżeli nie mamy książki to mniej więcej stan silnika,części,uszczelek,podzespołów,lakieru itp może nam wskazać czy jest on przybliżony do tego na liczniku,czy raczej grubo przesadzony,a linka aprzęgła czy gazu może pęknąć po paru tysiącach km.Tu regóły nie ma jak w rowerze.Jeszcze jedna sprawa jeżeli ktoś zna stronki poświęcone typowo pod CB 500 to chętnie skorzystam,pewnie nie tylko ja z takich linków.

Pierwsza sprawa jeżeli chodzi o świece to do naszych CB 500 zamiennika raczej nie ma i te świece w linku to właśnie CR9 EH9.To są bardzo nietypowe świece i żadko spotykane ze względu na gwint,który nie jest do samego końca,a kończy się kilka dobrych milimetrów przed porcelaną a dalej jest gładki metal.Wiąże się z tym odpowiednia odległość iskry od tłoka,a w przypadku zastosowanie czegoś innego możesz rozpieprzyć cylki z tłokami.Prawie wszystkie inne świece mają gwint na całej długości do porcelanki.Druga sprawa,jeżeli chodzi o wzrost kierowcy,to Cb 500 należy do dość niskich motocykli,ale ma największe gabaryty w swojej klasie 500-ek.Trzecia sprawa-przebieg.Jeżeli nie mamy książki to mniej więcej stan silnika,części,uszczelek,podzespołów,lakieru itp może nam wskazać czy jest on przybliżony do tego na liczniku,czy raczej grubo przesadzony,a linka aprzęgła czy gazu może pęknąć po paru tysiącach km.Tu regóły nie ma jak w rowerze.Jeszcze jedna sprawa jeżeli ktoś zna stronki poświęcone typowo pod CB 500 to chętnie skorzystam,pewnie nie tylko ja z takich linków.

ja również szukałem takich stron i najwięcej było o ile sie nie myle z wielkiej brytanii. Nie udało mi sie znaleźć żadnej polskiej stronki poświeconej CB 500. Ale gdyby ktos cos slyszał.. :)

W niedzielę jadę obejrzeć cebulkę. Pytając o stan przez telefon sprzedawca powiedział, że wszystko w jak najlepszym porządku "ale kosz sprzęgłowy hałasuje, ale to typowy problem tych motocykli" - i tu pytanie. Faktycznie czytałem, że to bolączka każdej cebulki, ALE czy sprzedawca chciał mi powiedzieć, że mam nie zwracać uwagi na ten hałas czy może było tam coś kombinowane a sprzedawca zwala winę na "ogólny problem"?

W niedzielę jadę obejrzeć cebulkę. Pytając o stan przez telefon sprzedawca powiedział, że wszystko w jak najlepszym porządku "ale kosz sprzęgłowy hałasuje, ale to typowy problem tych motocykli" - i tu pytanie. Faktycznie czytałem, że to bolączka każdej cebulki, ALE czy sprzedawca chciał mi powiedzieć, że mam nie zwracać uwagi na ten hałas czy może było tam coś kombinowane a sprzedawca zwala winę na "ogólny problem"?

Witam - ja mam też cebulkę ze słyszalnym koszem sprzęgłowym, to jedyny jej mankament - i to tez tylko przy postoju "na luzie" go u mnie słychać - a moto ma turystycznie 82tys przejechane.

jakby co tez sie powoli zbieram do wymiany moto.

Pozdrawiam