Skocz do zawartości

sx-f 250 (2006)

Rekomendowane odpowiedzi

stuwek prosze:

mocy nie braknie a i tlok szybko nie poleci;] na tor nie za bardzo ale las jak najbardziej:)

pozdro:))

huh..... :banghead: nie dosc ze ci pisze ze slabszy crf 250 (niz exc 400) tez mnie zadowoli to mi pokazujesz filmik jakbym ja tobie pisal ze chce kupic jakiegosc 525 exc z silnikiem rakietowym. a jesli ci chodzi o to ze zastanawiam sie tez nad crf 250 to przeczytaj moj pierwszy post w tym temacie to bedziesz wiedzial do jakiej jazdy szukam motoru. powtarzalem to dopiero co to ty dalej swoje.

moze bys chcial zebym kupil 125 cc dlatego ze ty takiego miales na poczatku albo zebym kupil slabego i moglbys sie posmiac ze mam gorszego za miejszą kase ?? wiec daj sobie spokoj z podchodzeniem mnie ze jak chce cos z 250 to za mocne bo na początek, i ze jak chce 250 to zalezy mi na nie wiadomo jakiej mocy i pozniej pokazujesz filmiki ze ja chce jakiejs rakiety do lasu. wezesz .......

Edytowane przez stuwek

stuwek a dlaczego nie chcesz nic z yamahy, suzuki? Wszyscy raczej chcą Ci pomóc, no fakt że niekiedy przesadzają ale takie już uroki forum :bigrazz: Myślę że każdy na początku swojej przygody czuje to co ty. Niby ma się kasę ale zawsze się człowiek boi żeby nie kupić motocykla który nie spełni jego wymagań/oczekiwań albo trafi się mina. Tak to już jest. :wink:

Ps. Fajny avator :bigrazz:

Edytowane przez Stoźu

stuwek nie chodzilo mi o to zeby sie smiac z Ciebie albo dokuczyc. (nie mialem 125 na poczatek) po prostu widze jak znawcy tematu Ci doradzaja a Ty dalej swoje. moze przesadzilem z tym linkiem no ale... na Twoim miejscu przyjechalbym do Polski i wtedy kupil moto- przejechal sie na jakims upatrzonym przez Ciebie na jezdzie probnej i wtedy bedziesz wiedzial czy to cos dla Ciebie czy nie. jesli poczujesz ze to za slabe kupisz mocniejszego i na odwrot. dwa dni w ta czy w ta Cie inie zbawia, a kupisz motor taki jakiego oczekujesz. a przez te dwa dni zastanowien koledzy z forum Ci doradza czy warto czy nie:)

nie poddawaj sie emocjiom i nie kup kota w worku. to tyle

pozdro

stuwek pisząc mojego ostatniego posta nie mialem zamiaru się z ciebie naśmiewać czy obrażać cię, każdy próbuje ci pomóc

wiem dlatego duzo sie dowiedzialem i dlatego typuje tez exc 400

stuwek a dlaczego nie chcesz nic z yamahy, suzuki? Wszyscy raczej chcą Ci pomóc, no fakt że niekiedy przesadzają ale takie już uroki forum :bigrazz: Myślę że każdy na początku swojej przygody czuje to co ty. Niby ma się kasę ale zawsze się człowiek boi żeby nie kupić motocykla który nie spełni jego wymagań/oczekiwań albo trafi się mina. Tak to już jest. :wink:

Ps. Fajny avator :bigrazz:

nie z suzuki na pewno nie. yamahy tez raczej nie. jesli Ci chodzi o te wr 250 to bardzo słabo wypada z tego co ostatnio czytalem, gorzej od ktm-a i mysle ze gorzej od hondy chodz wiec ze wr to nie crf.

stuwek nie chodzilo mi o to zeby sie smiac z Ciebie albo dokuczyc. (nie mialem 125 na poczatek) po prostu widze jak znawcy tematu Ci doradzaja a Ty dalej swoje. moze przesadzilem z tym linkiem no ale... na Twoim miejscu przyjechalbym do Polski i wtedy kupil moto- przejechal sie na jakims upatrzonym przez Ciebie na jezdzie probnej i wtedy bedziesz wiedzial czy to cos dla Ciebie czy nie. jesli poczujesz ze to za slabe kupisz mocniejszego i na odwrot. dwa dni w ta czy w ta Cie inie zbawia, a kupisz motor taki jakiego oczekujesz. a przez te dwa dni zastanowien koledzy z forum Ci doradza czy warto czy nie:)

nie poddawaj sie emocjiom i nie kup kota w worku. to tyle

pozdro

no taki mam zamiar, tzn. wrocic i szybko gdzies cos kupic, ale przemyslanego. bo mam tylko miesiąc wakacji :biggrin:

dlaczego myslicie ze crf 250 lub sx-f 250 bedzie zły na druga opcje kupna ?? juz tlumaczylem ze nie tylko las mi w glowie, poza tym ludzie maja 2t - nie przystosowane prawie ani troche do lasu - a na pewno gorzej niz 4t a jakos jezdza po lasach.

watpie czy akurat wtedy mi sie pokaze exc 400 w dobrej cenie i nie po drugiej stronie polski. jesli teraz są zaledwie 2 na allegro. jeden stary a drugi drogi.

juz mnie szlag strzela jak wchodze w ten temat i widze jak kazdy Ci stuwek pisze jak by było najlepiej dla Ciebie a Ty dalej swoje i swoje chociaz nie masz pojecia. Jak chcesz zrobic inaczej niz Ci inni doradzaja to napisz spoko chłopaki dzieki i wyloguj sie z forum i jedz kup co chcesz a nie marudzisz a potem zrobisz po swojemu. ;]

Chodzi o to ze jak bedziesz jezdzil na torze 30 minut non stop jazdy 2 i 3 bieg w zakresie najwyzszych obortow to zleci Ci mniej motogodzin niz jak wbijesz 5 czy 6 bieg i przez to pol godziony bedziesz 'pyrkac' przez las !

rozumiesz ? Szukaj enduraka bo Ci crossowka nie potrzebna bo z tego co piszesz na tor nie chcesz wiezdzac a CRF czy SXF nie jest kurda na lasu człowieku ! Po to jest Enduro i cross zebys miał pole manerwu z wyborem las, pola czy tor, Ty wybrałes las to wybieraj enduraka no chyba ze masz jakies indywidualne upodobania i umiejetnosci stopnia Jamesa Stewarta to bierz nawet CRFke 450 i jedz w las.

Jak wsiadłem na Yamahe wr 426 pierwszy raz to miałem pelno w gaciach jak zobaczyłem co to potafi.

Tez myslałem kurde endurak w 4t muł jak ch*j, ale mysle ze jak bys wsiadl na taka WRke to po jednej przejezdzace krecac ja jak najwyzej mialbys dosyc a co dopiero crossowki ktora ma jeszcze bardziej agresywnie zestrojony silnik.

Pozdrawiam i mysle ze znow cos wniosłem do tematu.

dopsane :

Endurak wybaczy Ci wiecej błedów ktorych na poczatku popełnisz setki a na crossowce nie ma przebacz.

Edytowane przez rivera666

Nie wiem czy powinienem znowu wciskać swoje 3 grosze ale... stuwek chłopie nie stawiaj się tak jakbyśmy chcieli Cię namówić do morderstwa, pytasz o radę więc Ci wszyscy logicznie doradzają , nie wiem ale mam wrażenie że zadałeś to pytanie tylko po to żeby usłyszeć: "tak sxf250 czy crf250 to świetna maszyna do lasu, po prostu miodzio", ale tak nie jest . Piszesz że jedyne doświadczenie jakie masz to 2 biegowy komarek, jeśli tak to powiem szczerze że podchodzisz do tematu zbyt optymistycznie, kup sobie EXC250R albo WR250 to maszynki zdecydowanie najlepsze na początek w lesie, wiem ,wiem rocznik... ale powtarzam Ci jeszcze raz w zadbanej WR250 z 2003r. będziesz mniej grzebał niż sxf250/crf250 z 2006r. zaraz pewnie napiszesz że nie uśmiech Ci się wydać 11tyś. za moto z 2003r. ale pomyśl przez chwilę dlaczego wr250 z 2003r. tak dobrze trzyma cenę i ludzie wołają za nią takie same pieniądze jak za sxf250 z 2006r.? hmmm... Nie wiem co ci nie pasuje Yamaha? "bo wypada gorzej" różnice między WR250 a EXC250R to tak naprawdę niuanse wynikające bardziej z preferencji indywidualnych niż z jakiś braków jednego czy drugiego, obie maszynki to świetne sprzęty na początek, 10 razy lepsze do lasu niż jakakolwiek crossówka. Do tych dwóch dołożyć by można i KLX250/300 czy Husqvarne TE250, nie bądź fanatykiem konkretnej marki, nie przedkładaj koloru plastików nad zdrowy rozsądek bo o takich klientach mażą wszystkie firmy, czyli o bandzie bezmózgich połykaczy wszelakiego gówna które wysrają (np. Harley Davidson). Masz nieodpowiednie podejście do tematu nie patrz na liczbę kucyków bo to że crossówka ma 42KM a enduro 35KM to tak naprawdę żadna różnica, prawdziwa różnica jest w sposobie jej oddawania i w lesie 42KM sxf250 gówno Ci dadzą, piszesz że po co ci rozrusznik, oj chłopi widać że nie wiesz o czym piszesz bo gdybyś choć raz musiał odpalić "śmieszną" 250 na kopa po całym dniu orania w terenie na dodatek stojąc po kolana w błocie to takich głupot byś nie napisał. Ogólnie mam dość udowodniania Ci że białe jest białe, od kilku dni próbuję Cię odwieść od pomysłu zakupu crossówki do lasu żebyś się nie sparzył, ale widocznie niektórzy muszą się osobiście sparzyć żeby coś do nich dotarło. Koniec przekazu :icon_razz: .

Ps. to moje propozycje dla Ciebie:

http://www.allegro.pl/item677854840_husqva...lecam_2004.html

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M1366707

http://www.allegro.pl/item673181544_ktm_40...acing_2001.html

http://www.allegro.pl/item675009763_yamaha..._nowy_tlok.html

w tym ostatnim przypadku cena na pewno do zbicia.

Edytowane przez ghollum

Takich motocykli powinieneś szukać: Honda CRF 250X, Yamaha WR 250f, KTM EXC 250f, Husqvarna TE 250. To są enduraki które nie zabiją cię w pierwszych dniach jazd i jak już przezyjesz to nawet się czegoś nauczysz na nich. Kolega wyzej napisał swięte słowa: endurak ci wiele wybaczy, crossówka nigdy!!! Serwisowanie enduraka jest dużo rzadziej niż crossówki i wiesz mi szlag by cię trafiał jakbyś musiał taką crf250 raz na dwa tygodnie stawiac do mechanika np. na regulacje zaworów. Pozatym ja dalej obstaje ze dla ciebie najlepszym wyjsciem był by dwusuw. Aha i nie pytaj który lepszy bo narazie przy twoim poziomie umiejętności nie zobaczysz żadnej różnicy miedzy tymi motocyklami.

Edytowane przez major000

nie z suzuki na pewno nie. yamahy tez raczej nie. jesli Ci chodzi o te wr 250 to bardzo słabo wypada z tego co ostatnio czytalem, gorzej od ktm-a i mysle ze gorzej od hondy chodz wiec ze wr to nie crf.

Gorzej wypada, ale pod jakim względem? Pewnie wyczytałeś w jakiś pisemkach albo w necie, w których robili testy kliku motocykli. Takie testy to jest zazwyczaj jeden wielki pic, amatorzy i tak nie zobaczą wielkich różnic pomiędzy jednym a drugim motocyklem, a pro mają własne doświadczenie którym się kierują. Mogą jakiś motocykl zeszmacić bo kierującemu nie odpowiadało np. charakterystka zawieszenia czy silnik, ale innemu jeźdźcowi przypadnie to do gustu. Weź też pod uwagę że większość doradzających tutaj ma już nie małe doświadczenie z motocyklami i na pewno żadnego gó**a Ci nie doradzą. A jeśli chodzi o cena/rok to tym też się nie sugeruj. Motocykl można zajeździć nawet przez jeden sezon.

Ps.Chyba nikt jeszcze nie wspominał o Suzuki DRZ400

Edytowane przez Stoźu

masz na mysli cos w tym stylu ??

http://otomoto.pl/yamaha-wr-250-kx-cr-rm-dr-xt-M1408217.html

i co ma takiego dodatkowego ten wr-f 250 ??

http://allegro.pl/item684050282_yamaha_wr_250_f.html

ale ten troche drogi :O

bo widze ze exc 250r nie ma aktualnie. nie mowiac o nowych.

no ostatnio czytalem gdzies na jakims forum narzekali na te wr 250 i gorzej wypadl niz ktm. nie wiem - juz nie pamietam gdzie to bylo. gdzies tutaj w tym temacie wczesniej o tym pisalem

drz 400 ?? nie nic nie mowili.. zaraz zobacze co to takiego i w jakich cenach chodzi.

Edytowane przez stuwek

Ta z pierwszego linka wygląda całkiem przyzwoicie a z drugiego widać że już trochę dotyrana, rzuciły mi się w oczy dwie różne manetki :icon_rolleyes:

A co do drz to wersja E jest bardziej "terenowa"

drz odpada.

dobra nie ma sensu ciagnac ten temat w nieskonczonosc...

bede w pl to zobacze co bedzie dostepnego z enduro i wedy sie okaze co kupie.

a za ten czas poczytam troche o wr i innych enduro

pozdrawiam z islandii...

Edytowane przez stuwek

a co do zakupu już tak ogólnie, pracujesz za granica to nie lepiej było by przywlec jakieś moto np z Niemiec, Anglii? Nie są tak dobite jak krajowe tylko ze mogą być trosze droższe.

Sam postanowiłem ze motocykla cross/enduro w Polsce nie kupie (chyba ze kiedyś nowego), wystarczy na YT wejść i oglądnąć jak "nasi" rzeźbią sprzęty, zero przeglądów ino pełen piec a co się stanie za kilka Mth to już ch*j

Mika Ahola

1974 - 2012