jarko2 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Ogólnie to nie rozumiem, dlaczego stawki AC dla moto do 3 lat wynoszą 5% wartości a dla 9letnich już 10% wartości. Bo zwiększonego zainteresowania złodzieji to raczej nie ma, nie sądzę też, bym chciał specjalnie położyć moto - bo ma już 9 lat, to co mi tam Witaj Jjacks! Zwyżka składki za wiek moto ma związek z ceną nowych części względem wartości moto. Jeśli pojazd został skradziony lub całkowicie zniszczony, to wypłacana jest wartość moto z dnia zdarzenia, chyba, że miałeś wykupioną opcję zachowania wartości rynkowej pojazdu - wtedy dostaniesz zapisaną w umowie sumę ubezpieczenia. niższa wartość -> mniejsze ryzyko kradzieży -> niższa składka Inaczej jest w przypadku uszkodzeń częściowych. Załóżmy, że ubezpieczasz 10-letnie moto o wartości np. 10 tys. PLN, które nadal jest produkowane i nowe w salonie kosztuje 30 tys. PLN. Jeśli uszkodzisz :( np. wydech, to zostanie on wymieniony na nowy (wariant fakturowy odszkodowania), bo skąd wziąć wydech z tego samego rocznika o takim samym zużyciu (przed szkodą). Cena nowego wydechu jest dużo wyższa niż wartość używanego, dlatego się nie dziw, że zwyżka ac dla np. 10-letniego moto wynosi w Allianz 60%. A co do specjalnego położenia moto, to powiem Ci, że żaden z moich klientów, którzy zaliczyli szlif, nie planował tego. Wyobraź sobie cudną pogodę do latania, a Ty czekasz sobie spokojnie :evil: na zamówione części lub zakończenie naprawy. Pozdrawiam Jarek --------------------------------------------- ac na motocykle -> www.moto-ac.pl Edytowane 29 Czerwca 2010 przez jarko2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jjacks Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Jarko dzięki że pojaśniłeś. Dla mnie jest to co najmniej dziwne bo ubezpieczyłem samochód na kwotę w full pakiecie ze szkodą drobną za 1000 a za samo AC na moto wołają 1200 i jest to jak na razie najlepsza oferta. Gadam z ludkami z USA to oni mają podobne stawki u siebie z tym że wiadomo jaka przebitka na zarobkach. Ogólnie to ubezpieczyciele niechętnie patrzą na motocykle - a przecież gdyby AC kosztowało rozsądne pieniądze a nie 100% więcej niż za samochód to klientów byłoby więcej i zarobiliby na tym. Pod tym względem to jesteśmy jeszcze daleko za murzynami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emass Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Ogólnie to ubezpieczyciele niechętnie patrzą na motocykle - a przecież gdyby AC kosztowało rozsądne pieniądze a nie 100% więcej niż za samochód to klientów byłoby więcej i zarobiliby na tym. Pod tym względem to jesteśmy jeszcze daleko za murzynami weź pod uwagę jakie ryzyko ponosi firma ubezpieczeniowa w przypadku moto. nawet gdy masz udział własny 1000zł to w przypadku nowszych motocykli wystarczy że maszyna przewróci się niefortunnie na postoju i szkody wynikające z takiej przewrotki mogą bez problemu przewyższyć tę kwotę. o kwotach napraw w ASO nie wspomnę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurider Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 (edytowane) jakie sa koszty ubezpieczenia AC motocykla - w PZU pani mi wyliczyła na 2.800 - mam 60% zniżek na OC. gdzie ubezpieczacie - gdzie najtaniej? na forum mamy link do AXA - sprawdzcie, bo mi chyba cos zle wyliczylo... 490 zl? Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez nurider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barthazz Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 AC na FZ6 FAZER 2006r. (wartość 14tys zł) Pani w PZU wyliczyła mi składkę w wysokości 1800zł na rok przy wkładzie własnym 10% Wydaje mi się to bardzo dobrą ofertą ponieważ w WARTA wyliczyli mi na 3400zł Mam mętlik w głowie ponieważ wypełniłem kalkulator internetowy AXA Direct i wyszło mi 1200zł Jak widać jest tu duża rozbieżność cenowa... Co o tym sądzicie? Kilka danych o sobie: lat 26 prawo jazdy od 2002.02 zniżka AC: 0% zniżka OC: 60% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Jak widać jest tu duża rozbieżność cenowa... Co o tym sądzicie? że różnica tkwi w warunkach umowy. ac, w przeciwieństwie do oc, nie jest regulowane odgórnie - obowiązują takie zasady, jakie zostaną zawarte w umowie między stronami. jak szukałem ac dla puszki, to odpadły wszystkie directy: po doliczeniu składek za wykup amortyzacji czy zniesienie udziału własnego okazały się niekonkurencyjne. czyli dla porównania ofert trzeba przeanalizować dokładnie umowy jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumian_1989 Opublikowano 19 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Ostatnio zaczepiła mnie babka, wypytała o motocykl dała w dłoń wizytówkę i powiedziała... "Proszę nie szukać innej firmy w Allianz mamy najtańsze AC do motocykli". Miał ktoś do czynienia z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barthazz Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ostatecznie udało mi się obniżyć składkę na Fazera do 1720zł z 10% wkładem własnym lub 2460zł bez wkładu własnego. Odnośnie tego wkładu mam pytanie.... czy Wy również tak macie, że: -w przypadku kradzieży motocykla otrzymalibyście 90% obecnej wartości moto? - w przypadku uszkodzeń, których koszt naprawy nie przekracza 10% wartości - całość musielibyście płacić z własnej kasy. Natomiast dla przykładu naprawa wynosiłaby 2000zł to ubezpieczalnia daje 600zł a Wy 1400zł czyli 10% wkładu własnego od kwoty 14000zł Dodatkowo PZU nie wypłaca za drobne zniszczenia do 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slusar_o2 Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Ostatnio zaczepiła mnie babka, wypytała o motocykl dała w dłoń wizytówkę i powiedziała... "Proszę nie szukać innej firmy w Allianz mamy najtańsze AC do motocykli". Miał ktoś do czynienia z tym ? rok temu tak było, ale teraz podobno podnieśli znowu stawki. I strasznie się ociągają mi kasę przelali dopiero po 2,5 miesiąca, gdzie szkodę można było naprawić w niecały tydzień! Uwalili 2,5 roboczo godziny i nie chcieli wypłacić za porysowaną szybkę (a kwota była w miarę mała, lekko ponad 3k). Na szczęście dogadałem się z chłopakami w ASO i nic nie musiałem dopłacać, ale niesmak pozostaje. A rzeczoznawca przychodził chyba 3 razy bo ciągle mu coś nie pasowało (raz do mnie i potem 2 razy do ASO) Wcześniej nie miałem do czynienia nigdy z likwidowaniem szkody, ale jeśli tak działa Allianz, który ma relatywnie dobrą opinie, to nie chce wiedzieć jak trzeba się użerać z innymi TU :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal_W_wa Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 doświadczenia... ubezpieczenie w PZU auto skradzione okazało się że jeden kluczyk był dorobiony. Odmowa wypłaty odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slusar_o2 Opublikowano 29 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 (edytowane) teraz nawet to było w telekamerze na tvn turbo. Ukradli kolesiowi Audi A2, miał dwa oryginalne kluczyki. Tylko w jednym był nadajnik do immobilizera, który dawał sygnał stały, a ten w drugim dawał sygnał zmienny. PZU stwierdziło, że tak być nie może, że immobilizer nie mógł działać poprawnie (a co ich to kurna blaszka obchodzi w ogóle?) i odmówili wypłaty, a nawet dali sprawę do prokuratury o wyłudzenie odszkodowania! A koleś w ASO audi powiedział ze to normalne działanie, i pzu jak zwykle ściemnia żeby tylko nie płacić Koleś się szarpie z nimi już ponad 2 lata, a teraz po interwencji tvn'a, PZU wystosowało pismo, że to musiał być jakiś ich błąd i właściciel skradzionego może się SPRÓBOWAĆ odwołać od ich odmowy, a oni to łaskawie jeszcze raz rozpatrzą. No paranoja. Ubezpieczalnie to k*rwy. Miałem teraz brać właśnie AC na nowe moto w pzu, a mam tylko jeden oryginalny kluczyk. Pewnie nikt by mi nie raczył powiedzieć, że to dyskwalifikuje AC od kradzieży. Co za kraj... Edytowane 29 Listopada 2010 przez slusar_o2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barthazz Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Poprosiłem dziś o kontakt z AXA Direct bo mi się wierzyć nie chciało, że prawidłowo wypełniłem kalkulator i wyszło mi ok. 900zł/rok AC+OC bez wkładu własnego. Okazało się, że wszystko prawidłowo wpisałem i teraz mam dylemat AXA czy PZU Jak umówię się z rzeczoznawca na oględziny motocykla to następnie dostanę na email regulamin umowy. Postaram się go wrzucić na forum w celach podglądowych. Coś możecie więcej powiedzieć apropo AXA Direct? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi