TDragon Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam, Rejestrując auto na kogoś z rodziny kto ma zniżki i zostanie samemu tylko współwłaścicielem płacimy mniejsze ubezpieczenie OC. Moje zasadnicze pytanie brzmi, czy jeżeli współwłaściciel spowoduje wypadek to dostaje sam jakieś zwyżki (bo zniżek stracić nie może <- w moim wypadku ich nie ma). Czy właściciel także traci zniżki? Jak to jest? Prosze o przybliżenie sprawy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liver Sausage Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Ale to chyba nie jest tak, że jest właściciel i współwłaściciel, tylko dwóch współwłaścicieli ;). Z tego co kojarzę, nieważne kto spowoduje wypadek - jednemu i drugiemu lecą zniżki. Ale nie dam nic sobie uciąć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostdooog Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 dowiedz się najlepiej u pierwszego lepszego agenta jak to jest. z tego co kojarzę to można zrobić taki myk, że jak ubezpieczysz pojazd w innej firmie niż współwłaściciel, to zniżki polecą tylko tobie, jeśli w tej samej to lecą obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IsKra66 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Współwłaściciel ze stawki podstawowej 0% zniżek przechodzi na zwyżkę. W zależności od towarzystwa od 25-100% zwyżki. Właściciel traci zniżki w zależności od posiadanej zniżki, przemieszcza się o dwie klasy taryfowe do góry. Agent :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goccolo Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 a w przypadku takiego rozwiązania, o jakim pisał Ghostdooog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IsKra66 Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 W zasadzie nie ma przepływu informacji między towarzystwami... dopóki któryś z ubezpieczycieli nie poprosi o zaświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Sranie w banie... Żadne TU nie wnika tak szczegółowo bo nie chcą tracić klientów. Nie wnikam, czy jest to sprawa TU, czy samego agenta liczącego na prowizję, ale fakty są takie, że nigdy jeszcze żaden agent nie żądał ode mnie zaświadczeń. Co najwyżej ostatnią polisę do pokazania (na której nie jest przecież napisane, czy w trakcie jej trwania nie spowodowałem szkody) Osobiście nie miałem powodu (na szczęście), ale kilku znajomych w ten sposób "ocaliło" zniżki po szkodzie uciekając do innego ubezpieczyciela. Teoretycznie jest to oszustwo, ale ma wrażenie, że TU świadomie dają się oszukiwać dla pieniędzy. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IsKra66 Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) To zależy od ubezpieczyciela. Ja np zawsze Rządam zaświadczeń i wielu ubezpieczycieli z którymi współpracuje również. Edytowane 23 Lutego 2009 przez IsKra66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 24 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2009 Wiem po sobie, że w przypadku kolizji opłaca się w następnym roku zmienić ubezpieczyciela. W PZU miałem -30%, po kolizji "podskoczyłem" na -10%. MDirect dał mi -20%. Nie żądali ode mnie żadnego zaświadczenia, wszystko przez neta, dobrowolnie się przyznałem. Rządam się inaczej pisze. Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 21 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 dowiedz się najlepiej u pierwszego lepszego agenta jak to jest. z tego co kojarzę to można zrobić taki myk, że jak ubezpieczysz pojazd w innej firmie niż współwłaściciel, to zniżki polecą tylko tobie, jeśli w tej samej to lecą obu. Czyli wykupuje dwie polisy u różnych TU po zniżkach kogoś z rodziny? Wtedy już tak tanio nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobi1er Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Jak chcesz i masz za dużo kasy to możesz nawet 10 polis wykupić. Do ubezpieczenia jednego pojazdu wystarcza jedna polisa. Co do cen to wystarczy pójśc do agenta/brokera lub poszukać w interku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) Dopiero zjarzyłem sposób. Po prostu moje auto rejestruje na dwóch właścicieli. Osoba ze zniżkami i ja ze zwyżkami za wiek i krótki czas posiadania prawka to właściciele. Polise na moje auto wykupuje w innej firmie, niż dotychczasowo osoba ze zniżkami ma ubezpieczone auto. W razie wypadku zniżki lecą obu osobom, ale tylko w firmie gdzie ubezpieczone jest moje auto. W razie gdyby osoba ze zniżkami chciała się przenieść do innego ubezpieczyciela zaświadczenie o bezszkodowości dostanie bo jego ubezpieczyciel nie będzie wiedzieć o wypadku. Ktoś napisał wyżej teoretycznie jest to oszustwo. Czy jest ktoś w stanie podać jakiś argument, wycinek z regulaminu bądź jakiegoś kodeksu, że jest to oszustwo? Bo narazie to chyba czysty domysł. Czy nadal nie ma i nie będzie wspólnej bazy? Edytowane 31 Lipca 2009 przez TDragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Polise na moje auto wykupuje w innej firmie, niż dotychczasowo osoba ze zniżkami ma ubezpieczone auto. Ktoś napisał wyżej teoretycznie jest to oszustwo. to jest oszustwo, co gorsza dla osoby ze zniżkami - poświadcza nieprawdę własnoręcznym podpisem. w każdej polisie, co roku, ma obowiązek wpisania ilości szkód z polisy (wszystkich! oc obciąża posiadacza) oraz wpisania posiadanych zniżek. czyli jeśli w następnej polisie wpisze tylko dane ze swojej "zwykłej" polisy, a pominie z tej ze współwłasnością - poświadczy nieprawdę i oczywiście wszystko fajnie, jak to bywa w takich przypadkach, póki sprawa nie wyjdzie na jaw - na przykład przy okazji stłuczki :P jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Bzdury piszesz Jeszua. Wystarczy rubrykę z ilością szkód pozostawić wolną. Jeżeli ubezpieczyciel nie domaga się wyraźnego wypełnienia to zgodnie z prawem uważa tą informację za nieistotną. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 a pozwolą zostawić wolną? nie ma obowiązku wypełnienia wszystkich? skoro tak piszesz, to zapewne masz rację: ale mnie się jeszcze nie zdarzyło, zawsze przy wypełnianiu agenci pytają, a ładnych parę lat płacę za ubezpieczenia... jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi