Adrian220 Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Witam posiadam motocykl Aprilia RS 80. Było zimno więc nie jeździłem. Po miesiącu chciałem odpalić motocykl lecz nie odpalał na rozrusznik. Naładowałem akumulator, sprawdziłem świece i dalej nie palił... na popych też nic. Nie znam się na tym kompletnie i nie mam czasu na grzebanie w motorku oddałem go do znajomego mechanika. On twierdzi, że jest przytarty cylinder i nadaje się do szlifu lub do wymiany. :icon_eek: Trochę się zdziwiłem, że motocykl nie był używany miesiąc i nagle sam od siebie padł cylinder. Co o tym sądzicie? Jaka może być jeszcze przyczyna, że nie odpala? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekRR Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Witam posiadam motocykl Aprilia RS 80. Było zimno więc nie jeździłem. Po miesiącu chciałem odpalić motocykl lecz nie odpalał na rozrusznik. Naładowałem akumulator, sprawdziłem świece i dalej nie palił... na popych też nic. Nie znam się na tym kompletnie i nie mam czasu na grzebanie w motorku oddałem go do znajomego mechanika. On twierdzi, że jest przytarty cylinder i nadaje się do szlifu lub do wymiany. :icon_eek: Trochę się zdziwiłem, że motocykl nie był używany miesiąc i nagle sam od siebie padł cylinder. Co o tym sądzicie? Jaka może być jeszcze przyczyna, że nie odpala? Jest iskra i paliwo? Nic sie nie odzywal? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian220 Posted February 2, 2009 Author Share Posted February 2, 2009 Tak, jest iskra i paliwo. Rozrusznik kręci, ale nie chce załapać. Tak samo na popych, słychać jak pracuje tłok, ale nie łapie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafael Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 (edited) zapłon sprawdz Edited February 2, 2009 by rafael Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baaaca Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Witam! Widzę, że kolega ma ten sam problem co i ja miałem.Motocykl normalnie użytkowany, zgaszony jak Bóg przykazał. Podczas próbowania uruchomienia niestety brak oznak zycia. W moim przypadku zagrzany tłok kompresja na poziomie 7 atm. (tłok do wymiany). Na 99% Twój przypadek jest taki sam jak mój. Zaraz dzwonie do Yamahy zamawiać nowy tłoczek (już się boję jaką mi cenę zaśpiewają, ale cóz trzeba płakać i płacić). Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michoa Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 a jak świeca jest po próbie odpalenia ... musisz spróbować go odpalić i po tym wykręcić świece i napisz czy jest mokra czy słucha potem będziemy myślec dalej Quote "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian220 Posted February 3, 2009 Author Share Posted February 3, 2009 Po próbie odpalenia świeca jest sucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boczi013 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 spuść paliwo z gaznika i z baku i zalej nowa mieszanką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mahermnih1 Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 (edited) Podgrzej świece zapalniczką i wlej troszkę benzyny ekstrakcyjnej na tłok i zobacz czy załapie. Edited February 3, 2009 by mahermnih1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michoa Posted February 3, 2009 Share Posted February 3, 2009 skoro świeca jest sucha to raczej nie tłok jak tłok padnie to zalewa świece i ewentualnie strzela z wydechu (nie może poprostu spręzyć mieszanki i zalewa świece wahą zamiast mgiełką ) spróbuj jak koledzy radzą jak zaskoczy to gaźnik do czyszczenia Quote "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts