qurim Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 ...zwłaszcza gdy za GPS robi teściowa z mapą... :icon_mrgreen: Jak teściowa też jedzie to ja zostaję w domu. :biggrin: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz1221 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witajcie ! A co do przekłamywania liczników samochodowych, to bynajmniej w mojej mieścinie jest tak, że fotoradary w terenie zabudowanym są ustawione, że cykają foto dopiero od 70 km/h . Tak samo ustawione jest nieozakowane Mondeo , które stoi na poboczach, szczególnie na ul. Pszowskiej... Hmm załóżmy , że jedziesz przepisowo 50 km/h , więc jak będzie zawyżał licznik mniej wiecej tak jak liczniki zawyżają (5-10 km/h) to bedziesz miał 40 km/h realnej prędkosci, więc spokojnie bez zadnej fotki wrócisz do domu, ale jeśli zaniża prędkość (nie spotkałem się z licznikiem, który zaniżał by prędkość o wiecej niż 10 km/h) to wtedy też przejedziesz bez probleu, wtedy jak pojedziesz 50 km/h , to realnej będziesz miał 60 km/h , a fotoradary są zawsze ustawione z rezerwą prędkości, na 50 km/h najczęsciej 60-70 km/h, zależy od mieściny, bynajmniej takie jest moje zdanie co do tego wszystkiego :) Pozdrawiam, Lukasz1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 (edytowane) jeszcze mam pytanko co do predkosci . Czy w terenie zabudowanym , oznaczonym wylacznie zielona tablica z nazwa miejscowoscia , obowiazuje 50 czy 90 km/h ? Bo mi sie wydaje ze 90 . a pewien pan milicjant na przesluchaniu w sprawie wypadku twierdzil ze 50 , wiec troszke zglupialem. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Nitomen Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Moim zdaniem biała blacha to 50 km/h zielona normalnie, ale pewny na 100% nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 zielona tablica nie oznacza obszaru zabudowanego Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek88888 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 jeszcze mam pytanko co do predkosci . Czy w terenie zabudowanym , oznaczonym wylacznie zielona tablica z nazwa miejscowoscia , obowiazuje 50 czy 90 km/h ? Bo mi sie wydaje ze 90 . a pewien pan milicjant na przesluchaniu w sprawie wypadku twierdzil ze 50 , wiec troszke zglupialem. To było mu kupić książkę z kodeksem drogowym :icon_biggrin: Liczniki w osobówkach oszukują i to wszystkie w zależności co do marki modelu itp Np Skoda octavia ma największy dopuszczalny "błąd licznikowy" tj 10% + 4km/h Czyli jadać octavia 224 km/h to naprawdę jedziesz 200km/h , nie wiem jak w nowszych wersjach, ale I ostro kantowała heh:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek_6 Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 jeszcze mam pytanko co do predkosci . Czy w terenie zabudowanym , oznaczonym wylacznie zielona tablica z nazwa miejscowoscia , obowiazuje 50 czy 90 km/h ? Bo mi sie wydaje ze 90 . a pewien pan milicjant na przesluchaniu w sprawie wypadku twierdzil ze 50 , wiec troszke zglupialem. Miejscowość oznaczona zielonym znakiem to miejscowość, mnie obszar zabudowany, chyba że za znakiem miejscowości jest znak obszar zabudowany lub znak miejscowości jest na białym tle. Kodeks drogowy i miłej lektury (a tak w ogóle to warto go wozić ze sobą i jak coś bierzesz i pokazujesz panu że nie ma racji). Chyba Policjant bo milicji już od kilkunastu lat nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 prędkościomierze z tachografem podają realną prędkość. Nie mogę się zgodzić, podczas jazdy Dafem XF 105 na prędkościomierzu miałem 90 a navi pokazywało 86/87 km/h, za to w osobówce licznik i navi wskazują tą samą wartość, a motocykl (Bandit 1200 S) jest bardzo dużym optymistą jeśli chodzi o prędkość :bigrazz: Pozdrawiam Januszm Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzeszek :) Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Nie mogę się zgodzić, podczas jazdy Dafem XF 105 na prędkościomierzu miałem 90 a navi pokazywało 86/87 km/h, a kiedy tacho miałeś legalizowane? być może od ostatniej legalizacji zmieniłeś np opony na inne np zimowe, letnie, które się rózniły wielkością od tych na których był legalizowany i stąd różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajo Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zawyżenie w licznikach samochodów komercyjnych są zawyżone o ok 10%, (a motocyklowych nawet więcej). W radarach ręcznych i foto-radarach wskazanie jest takie jakie zmierzyło urządzenie, tu nie następuje programowe zawyżenie wskazania, natomiast prędkość jest nieznacznie mniejsza od rzeczywistej prędkości, ponieważ urządzenie nie stoi bezpośrednio na drodze i nie jest ustawione równolegle do kierunku jazdy samochodu, więc cosinus kąta nie wynosi 1. W samochodach z zamontowanym wideoradarem prędkościomierze również nie zawyżają wskazania i pokazują zmierzoną wartość prędkości. O tacho nic nie wiem. C jeszcze nie zrobiłem, żeby się tym interesować :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tazzman Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 gsxr 1000k7 299km/h licznikowe - na GPS 276 km/h oryginalne przełożenia Cytuj www.motoautostrada.pl zobacz co robią dla Ciebie inni motocykliści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 a kiedy tacho miałeś legalizowane? być może od ostatniej legalizacji zmieniłeś np opony na inne np zimowe, letnie, które się rózniły wielkością od tych na których był legalizowany i stąd różnica. Taaa w DAFie :notworthy: :flesje: :clap: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeczek151 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2009 Może bieznik był juz na tyle wyjechany że te 3-4mm mniej powodowały prędkosć mniejszą o te 3-4 hm/h. Jeżeli ktoś nie wie to czujnik prędkość w ciężarówkach znajduje się w skrzyni biegów. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 Może bieznik był juz na tyle wyjechany że te 3-4mm mniej powodowały prędkosć mniejszą o te 3-4 hm/h. Jeżeli ktoś nie wie to czujnik prędkość w ciężarówkach znajduje się w skrzyni biegów. Tomek Bieżnik nie powoduje żadnych zauważalnych odchyłów i przekłamań w prędkości ani na tachografie. Wiem co mówię :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orzeszek :) Opublikowano 11 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 (edytowane) Taaa w DAFie :notworthy: :flesje: :clap: :biggrin: widzisz jakiś problem, żeby założyć do DAF zimówki, mądralo? Bieżnik nie powoduje żadnych zauważalnych odchyłów i przekłamań w prędkości ani na tachografie. Wiem co mówię :wink: ciekawe, zużycie bieżnika w dużym aucie na oponie o rozmiarze 295/80R22.5 o centymetr powoduje odchylenie we wskazaniu tacho. im mniejsza średnica opony przy takim samym zużyciu tym większe odchylenie od normy. przelicz sobie obwód tej opony, odejmij centymetr po obwodzie o przelicz jeszcze raz, może coś zrozumiesz :banghead: Edytowane 11 Stycznia 2009 przez Orzeszek :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi