Skocz do zawartości

Simson S53 Enduro

zielorz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Problem jest taki, że na środkowej pozycji i ostatniej nie ma iskry. Iskra pojawia się tylko wtedy kiedy kopiesz i przełączasz szybko stacyjkę. Ma ktoś jakiś pomysł ? Bo nie mam konkretnego schematu do tego modelu, a nie chce rozwalać wszystkiego. Może to po prostu kondensator albo coś innego ?

Pozdrawiam

on ma zapłon akumulatorowy na przerywaczu czy elektronik ??

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Tam jest zapłon elektroniczny zasilany prądnicą. Sprawdź masę przy module zapłonowym.Generalnie musisz sprawdzać gdzie nie ma napięcia po kolei lecąc od prądnicy przez stacyjkę do modułu i cewki WN. Schemacik znajdziesz w linku poniżej:

http://www.akf-shop.de/moser/s53be.png

zielorz kiedyś robiłem takiego sima i z tego co pamiętam to wystarczy odłączyć przewód od gaszenia prowadzący z modułu do stacyjki. z iskrownika powinny wychodzić dwie wiązki - jedna od zapłonu - zasilanie modułu, sygnał z iskrownika i druga do zasilania innych odbiorników. Gaszenie silnika polegało na zwarciu zasilania modułu z masą, czyli tak jak we wszystkich małych pojazdach. Odłącz przewody wszystkie przewody z modułu oprócz tych prowadzących do cewki WN i oczywiście tych z iskrownika.

Na schemacie podanym przez Wojtka jest ELBA - elektroniczny przerywacz kierunkowskazów i regulator napięcia. Sprawdź, czy masz go w swojej instalacji, gdyż w simkach montowano niezliczoną ilość różnych instalacji elektrycznych.

• 1 miesiąc temu...

Dobra znowu przyszedł czas pogrzebania przy tym wynalazku ;D Stacyjkę wypiąłem, zmostkowałem według schematu kabel czerwono-zielony z czarnym i jak kopie to do czegoś zwanego steuerteil (a na allegro moduł zapłonowy) prąd dochodzi kablem czerwonym, pojawia się również na tym (schemat numer 2) idącym do stacyjki. Prąd z tej czarnej kostki nie wychodzi na cewkę. Co proponujecie ?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...