DejnaKrz Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Witam! Mam problem z połączeniem chłodnicy oleju z przewodami w moim motocyklu tj. Yamaha XJ 900 Diversion. po dokręceniu śrób mocyjących przewody olejowe do chłodnicy w miejscu styku końcówek przewodów z chłodnicą pojawia się wyciek oleju silnikowego. Zastosowałem oczywiście nowe podkładki miedziane, nawet rozgrzałem je do czerwwoności w celu zwiększenia plastyczności, co by się lepiej ułozyły i nic - dalej leci :banghead: Może ktoś z Was ma jakiś ciekawy patent który stosuje aby w doskonały sposób połączyć te elementy. Dodam, że nie używałem w tym celu sylikonu. Jakim momentem dokręcić te śruby? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon84 Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Ja w XJ zastosowałem uszczelniacz gwintów LOCTITE . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DejnaKrz Posted November 19, 2008 Author Share Posted November 19, 2008 Nie będzie żadnego kłopotu z odkręceniem śrób po np. dwóch latach czy tez po przejechaniu np 10 tys. km? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qurim Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Też z tym walczyłem w kolegi XJ600. Okazało się że jest małe pękniecie gdzieś w okolicy i stamtąd ciekło. Quote MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon84 Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Nie będzie żadnego kłopotu z odkręceniem śrób po np. dwóch latach czy tez po przejechaniu np 10 tys. km? Nie bo ten preparat nie zasycha na skałę. Znajdź na necie stronę Loctite i poczytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HD1940 Posted November 19, 2008 Share Posted November 19, 2008 Witam! Mam problem z połączeniem chłodnicy oleju z przewodami w moim motocyklu tj. Yamaha XJ 900 Diversion. po dokręceniu śrób mocyjących przewody olejowe do chłodnicy w miejscu styku końcówek przewodów z chłodnicą pojawia się wyciek oleju silnikowego. Zastosowałem oczywiście nowe podkładki miedziane, nawet rozgrzałem je do czerwwoności w celu zwiększenia plastyczności, co by się lepiej ułozyły i nic - dalej leci :banghead: Może ktoś z Was ma jakiś ciekawy patent który stosuje aby w doskonały sposób połączyć te elementy. Dodam, że nie używałem w tym celu sylikonu. Jakim momentem dokręcić te śruby? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. Pozdrawiam! Miedziane uszczelki nie wystarczy tylko podgrzać, ale trzeba je jeszcze wsadzić natychmiast do zimnej wody (jest to tzw. glejowanie miedzi). Dopiero wówczas staną się miękkie i plastyczne. Poza tym, tak jak koledzy napisali, Loctite ma specjalny preparat do złącz hydrauliki siłowej (prasy hydrauliczne, przewody ciśnieniowe itp.). Stosuję go od dawna i jest bardzo dobry. Z późniejszym rozłączeniem też nie ma problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baba_zanetti Posted November 20, 2008 Share Posted November 20, 2008 podkładki powninny wystarczyć, jesteś pewnien że nie ma pęknięcia na gwincie? Quote 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raczek_6 Posted November 21, 2008 Share Posted November 21, 2008 Też z tym walczyłem w kolegi XJ600. Okazało się że jest małe pękniecie gdzieś w okolicy i stamtąd ciekło. Miałem podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts