Skocz do zawartości

kaski z szybka antifog

Tomot
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam kask z ANTiFOG-iem i jechałem kiedyś na otwartej szybce i nabiły mi się owady

więc wziołem bawełnianą szmatke chuchnołem i przetarłem szybke od środka więc w niewiedzy starłem tą powłoke co Ja mam teraz zrobić szybka w kasku zaczyna mi się zaparowywać podczas stania na światłach.....

kupić akcesoryjny antifog, np na allegro

a na przyszłość korzystać z wyszukiwarki: np wpisać antifog

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

To może sprawdź??? Antyfogi sa 2 - albo chemia na powierzchni, albo druga szybka, która tworzy przestrzeń izolującą z powietrzem.

Jak przetarłeś dodatkową szybkę, to ona zmatowieje, ale dalej nie będzie parować.

Jak miałeś powłokę, to jedno starcie jej nie zaszkodzi aż tak.

Coś tu dziwnie jest.....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

To może sprawdź??? Antyfogi sa 2 - albo chemia na powierzchni, albo druga szybka, która tworzy przestrzeń izolującą z powietrzem.

...albo naklejona folia na wewn. str. szybki (ta druga szybka to pin-lock).

Ja mam w swoim Cabergu właśnie antifoga w postaci naklejonej folii. Regularnie ją myje (bawełnianą szmatką i sprayem schella do mycia kasków) i nic się z nią nie dzieje, więc nie wydaje mi się, że jednorazowe przetarcie mogło zaszkodzić.

ps. Antifogi są mniej skuteczne niż pin-locki i na światłach może się zdarzyć, że przy niskich temp. będzie parowało.

Pzdr

Edytowane przez ptaq_

ps. Antifogi są mniej skuteczne niż pin-locki

w kwestii formalnej: pin-lock to tylko opatentowana nazwa; de facto to też antifog :rolleyes:

BTW: test fogcity

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Pinlock = dodatkowa szybka mocowana na pinach. Każdy pinlockjest antifogiem, ale nie każdy antifog = pinlock.

Od przetarcia na sucho jak najbardziej mogło się to zetrzeć, w tym wypadku najlepiej kupić np. Fogcity. Pamiętaj żeby przed montażem całkiem usunąć warstwę antifog z wizjera.

Edytowane przez skinny500

Macie rację - pin-lock też jest oczywiście antifogiem :biggrin:

Może trochę zamotałem, ale chodziło mi o to, że oprócz chemii i pin-locków są jeszcze naklejane folie , które nadają się do (oczywiście delikatnego) mycia.

pzdr

Edytowane przez ptaq_

Witam

Nie wiem jaki antifog został zastosowany w tym przypadku, ja u siebie mam jakąś chemie na szybie i po kilkukrotnym czyszczeniu nic sie z nią nie dzieje.

W moim mniemaniu w tym przypadku powodem parowania jest pogoda, niska temperatura oraz duża wilgotność powietrza działa na naszą niekorzyść w tym przypadku.

Mówicie, że natyfoga można zetrzeć... Ja w moim FM wielokrotnie czyściłem wewnętrzną warstwę wizjera bo też miałem czasami gości w postaci owadów :icon_mrgreen: Ale jakoś cały czas ten "Opitivision no fog" działało... Dlatego zastanawia mnie fakt, że Ty przetarłeś szmatką i już antyfog nie trzyma. Ja też czasami przecierałem szmatką tudzież chusteczką papierową w trasie jak akurat nie było niczego pod ręką i było dobrze.

to mówicie, że tą folię (ja mam fogcity) można przecierać wilgotną szmatką ? bo ostatnio zauważyłem, że pokryła się brudem i stała się jakby trochę tłusta i tak myślę czy jak przetrę wilgotną szmatką to czy jej szlak nie trafi :icon_razz: