Jump to content

Recommended Posts

Witam!

Jeśli był już gdzies taki temat to kasować ten. Ale nigdzie nie znalazłem. Doszukalem się na ścigacz.pl czegoś takiego http://www.scigacz.pl/2008,Honda,VFR,opatentowana,3698.html

Dość mnie to zaintrygowało, jako że jestem miłośnikiem tychże maszyn ;) Niestety, nie ma informacji kiedy wjedzie na rynek. Jakieś dane techniczne też nie ma ich. No i ciekawe,czy będzie powrót do rozwiązań z rozrządem na kołach zębatych, czy oklepane łańcuszki dupowate :bigrazz: Bo powiem Wam, że najnowsze VFR 800 mimo iż wyglądają gites, silnik mają V4, fajnie brzmią i w ogóle, to bez sztywnego rozrządu traci tą magie i legende, jakimi są owiane starsze modele.

a mnie się najbardziej spodobał ten tekst o nowatorstwie ramy ;) jasne, nowatorstwo, nowość, nowum - nikt nie wpadł wcześniej na to, żeby silnik był elementem nośnym, a przód i tył stanowiły jedynie ramy pomocnicze... a może jednak..? :bigrazz:

"ale głupi ci rzymianie", że tak sobie pozwolę na cytat ;)

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jakie wieśniaki. Przecież taką koncepcję ramy stosowano już wieki temu w Vincentach. Nie mówiąc już o tym,że współcześnie cała seria R (czyli boksery)bmw mają takie rozwiązanie. Już bardziej nowatorska była yamaha konstruując model GTS 1000.

Hmm wiecie, mi to tam w sumie niemalże rybka jaka konstrukcja ramy, ważne żeby się sprawdzała. Bardziej mnie ciekawią koncepcje co do mocy, typu rozrządu, ilości cylindrów i tak dalej.

Hmm wiecie, mi to tam w sumie niemalże rybka jaka konstrukcja ramy, ważne żeby się sprawdzała. Bardziej mnie ciekawią koncepcje co do mocy, typu rozrządu, ilości cylindrów i tak dalej.

widzisz, cały dowcip polega na tym, że japsi jeszcze nie wiedzą nawet ile dać cylindrów (sic!), ale już patentują swoją "nowatorską" konstrukcję ramy :icon_mrgreen:

BTW wróżę zwycięstwo księgowych: jeśli w ogóle zaczną produkować ten motocykl, to może szarpną się na nową v-czwórkę, ale jej konstrukcję przejmą z v-teca...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Juz od dawna na nia czekalem. Podobno ten model ma miec silnik nawiazujacy do tego z RC211V.

Co do ramy, to nie spodziewajcie sie Honda wpadla na pomysl patentu konstrukcji juz stosowaniej.

A co do szkicow, nie przypominaja Wam VFR 800??

A bo ja mam dzis urodziny :icon_twisted:

Edited by PiotrekRR

• 3 months later...

Siemka dzisiaj natknalem sie na cos nowego, jak w temacie

Poj. 1000 ccm moc 160 KM naped niestety lancuch :icon_eek:

http://www.doxupport.com/JMCNB_Multimedia/...R1000_rd_fr.jpg

:)

nawet w dwóch wersjach planują... wygląda na to, że honda w przeciwieństwie do suzuki myśli nie tylko w perspektywie swoich ambicji i ilości KM w motocyklu (przykład nowej hayabusy, która mimo "zatrudnienia" w dalekiej turystyce, w nowej edycji aerodynamicznym zadupkiem utrudnia montaż stelaży), ale raczej słucha użytkowników - chcecie sport-turystyka: ok, i jeszcze wam dołożymy wygodniejszą do tego celu wersję :icon_eek:

jsz

[R. Kapuściński]

Z tego co na biegu wyczytalem silnik pozostaje w 4 cylindrach.

Moze nowa XX dostanie 5 cyl ale o tym na razie nie wiadomo. Moze dowiem sie czegos na INTERMOT'cie w Pazdzierniku.

:icon_eek:

jesli tak ma wyglądac nowa VFR to ja dziekuje...

Jasne-zostan przy swoim Fazerku. Ja za to bardzo chetnie poprosze o ta nowa VFR :icon_mrgreen: Sliczna jest-w odroznieniu od nowego Bladego,do wygladu ktorego jakos nie moge sie przyzwyczaic...