Jump to content

Viadro w deszczu

Kjujik
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj. Koło Grodziska Mazowieckiego. Deszcz, prosta droga, prędkość nie wysoka - jak na Vścieklaka. Najpierw pojechałem bokiem z prawej strony, kontra, bokiem z lewej, kontra, bokiem z prawej.

Wywrotka Steyr na zakręcie z naprzeciwka to położyłęm i szlifen a później hop do rowu.

Vścieklak: zeszlifowany prawy kufer, boczek, rozwalony plastik koło kierunkowskazu, prawa owiewka dłoni w kosmos, kierownica cuś innego kształtu, tankbag urwany i w kosmos.

Kjujik: boli to i owo a i czerwonej juchy też utoczyłem a prawa noga jakaś większa jest.

Ogólnie kurtka i spodnie dały radę, rękawice też, kask szlifnięty. Buty jeszcze dzisiaj wyp. do śmieci i kupię motocyklowe.

Opony. Tył Anakee, przód Pilot Road. Wczoraj założone - przód i tył wyprodukowane w 2007.

Co zrobiłem źle? Nie redukowałem, nie dodawałem gwałtownie gazu, nie kręciłem kierownicą ...

Nikt się nie zatrzymał tak nawiasem .... :)

pzdr

kjujik

Edited by Kjujik
Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz:

Według mnie to dwie rzeczy nałożyły się na siebie: nowe, NIEDOTARTE, opony plus mokra nawierzchnia... w takim układzie wspólczynnik tarcia spada o połowę...warto o tym pamiętać jeżdżąc po ,,rainie,,.

Dzisiaj. Koło Grodziska Mazowieckiego. Deszcz, prosta droga, prędkość nie wysoka - jak na Vścieklaka. Najpierw pojechałem bokiem z prawej strony, kontra, bokiem z lewej, kontra, bokiem z prawej.

Wywrotka Steyr na zakręcie z naprzeciwka to położyłęm i szlifen a później hop do rowu.

Vścieklak: zeszlifowany prawy kufer, boczek, rozwalony plastik koło kierunkowskazu, prawa owiewka dłoni w kosmos, kierownica cuś innego kształtu, tankbag urwany i w kosmos.

Kjujik: boli to i owo a i czerwonej juchy też utoczyłem a prawa noga jakaś większa jest.

Ogólnie kurtka i spodnie dały radę, rękawice też, kask szlifnięty. Buty jeszcze dzisiaj wyp. do śmieci i kupię motocyklowe.

Opony. Tył Anakee, przód Pilot Road. Wczoraj założone - przód i tył wyprodukowane w 2007.

Co zrobiłem źle? Nie redukowałem, nie dodawałem gwałtownie gazu, nie kręciłem kierownicą ...

Nikt się nie zatrzymał tak nawiasem .... :)

pzdr

kjujik

Szybkiego powrotu na moto i zdrowia :bigrazz:

Celowo polozyles Varadero?

To, ze sie nikt nie zatrzymal wola o pomste do nieba, jak mozna tak zwyczajnie mijac kogos kto mial wypadek? :bigrazz:

Szybkiego powrotu na moto i zdrowia :bigrazz:

Celowo polozyles Varadero?

To, ze sie nikt nie zatrzymal wola o pomste do nieba, jak mozna tak zwyczajnie mijac kogos kto mial wypadek? :)

Celowo, ten Steyr był OGROMNY i coraz bliżej a nosiło mnie po całym pasie więc ...

Przegrałbym w pojedynku z tą kupą żelastwa.

pzdr

kjujik

Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,

Kjuik ile przejechałeś na tych oponach po wymianie ?

Według mnie głównym powodem była jeszcze nie starta warstwa ochronna na oponach bo przecież Pilot Road i Anakee to dobre opony na deszcz...

Kiedyś pojechałem podczas deszczu wymienić opony w CB500 mojej dziewczyny i gdy wracałem to każde hamowanie było z uślizgiem. Następnego dnia mieliśmy gdzieś jechać i bałem się że będzie padało więc wieczorem wziąłem papier ścierny w łapę i zeszlifowałem jej te opony żeby się dziewczyna nie zabiła ...

Szybkiego powrotu do zdrowia :)

P.S. Mam nadzieję że po tej historii założysz gmole ?

Edited by hubert_afri

Kjuik ile przejechałeś na tych oponach po wymianie ?

Według mnie głównym powodem była jeszcze nie starta warstwa ochronna na oponach bo przecież Pilot Road i Anakee to dobre opony na deszcz...

Kiedyś pojechałem podczas deszczu wymienić opony w CB500 mojej dziewczyny i gdy wracałem to każde hamowanie było z uślizgiem. Następnego dnia mieliśmy gdzieś jechać i bałem się że będzie padało więc wieczorem wziąłem papier ścierny w łapę i zeszlifowałem jej te opony żeby się dziewczyna nie zabiła ...

Szybkiego powrotu do zdrowia :)

P.S. Mam nadzieję że po tej historii założysz gmole ?

Przejechane 200-230 km od wymiany.

A kasa na gmole właśnie poszła w piz. tzn w pole.

pzdr

kjujik

Przejechane 200-230 km od wymiany.

A kasa na gmole właśnie poszła w piz. tzn w pole.

pzdr

kjujik

Witaj. Szybkiego zdröwka Ci z zonkä zyczymy. Mielismy cos podobnego - na szczescie jechalismy w deszczu dosc wolno i gmole sie przydaly. I dobrze , ze szlifem poszlismy , bo inaczej TIR-a ktöry nam z boku wyjechal bysmy od dolu oglädali. Tez kolano bylo wieksze i lokiec zonki w czerwieni!!!. Opony Metzler - nie na deszcz. Ale chociaz jeden biker zaraz podszedl (niemiec). Pozdro :D

wg mnie to zdecydowanie kwestia tych nowych opon - jeżdźę viadrem trzeci sezon i w deszczu sprawuje się bardzo ok, także przy hamowaniu ze względu na zintegrowane hamulce nie ma uślizgu...

pzdr i życzę szybkiego powrotu na szlak!

Nie bagatelizujcie docierania opon, pierwsze co najmniej 1000km jezdzijcie ostrozniej, u mnie na mokrym na 3cim biegu w lekkim zlozeniu przy 3tys obrotach i DELIKATNYM odkreceniu manetki lapalo jajko uslizg tylu.

A moze to opony jakies masz badziewne? 1000 km to dla wielu opon sportowych 1/4 ich zycia :biggrin:

Moim zdaniem na to nieprzyjemnie zdarzenie musialo miec wplyw pare czynnikow, ktore razem doprowadzily do gleby. Teraz mozna tylko gdybac, nowe opony+deszcz+syf na drodze+niekoniecznie duza predkosc i wyszlo jak wyszlo. Nie doszukiwal bym sie winy w samym motocyklu. Szybkiego powrotu do zdrowia ;)

PS. Sam latam na Pilot Road, ostatnie 2 miesiace ciagle w deszczu, tydzien temu zrobilem 100km w masakryczna ulewe z predskociami 100-120 i jestem pod duzym wrazeniem, nie zamienie na nic innego :biggrin:

"Opony. Tył Anakee, przód Pilot Road. Wczoraj założone - przód i tył wyprodukowane w 2007."

Po 200 km to przyczepność opon powinna być ok. Anakee w deszczu trzymaja jak przylepione, sam mam takie i jazda w deszcz to bezstres. Obstawiałbym winę na oponę z przodu - może nie dotarłeś jeszcze boków i przy gwałtowniejszym przechyleniu puściła. A może trafiłeś na kawałek smolistego asfaltu?

A swoja drogą po co taki zestaw opon. Nie lepiej było założyć obie opony jednakowe.

3 lata temu podczas jazdy w deszczu Zbycho położył XJR na rondzie właśnie z powodu niewłaściwego doboru opon- oba Dunlopy ale każdy inny. Po zmianie na jednakowe nie miał już problemu.