Seba Opublikowano 10 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2004 Seba weź pod uwagę że to instalacja 6V a nie 12V i prądy sa dwa razy większe.Poza tym wole dać dwa razy grubsze przewody i mieć spokój ze spadkami napięcia niż po kilku sezonach po utlenieniu styków ledwo świecące światła , słabe ładowanie itp.Pomyśl czasem , ile zaoszczędzisz na cieńszych przewodach, jeżeli za jakiś czas możliwe że będzie trzeba zrobić nowa instalację.Nie wydaje mi się aby 2x mniejsze napięcie wymuszało zastosowanie 2 albo 3x większego przekroju. Inną sprawą jest, że w romecie odbiorniki nie mają z reguły dużej mocy, to i natężenie nie będzie duże!! A m16 >> najlepiej zrobisz jak zastosujesz takie przewody jakie są oryginalnie w charcie :!: Przekrój powinien być podany gdzieś na schemacie :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 10 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2004 Seba weź pod uwagę że to instalacja 6V a nie 12V i prądy sa dwa razy większe.Poza tym wole dać dwa razy grubsze przewody i mieć spokój ze spadkami napięcia niż po kilku sezonach po utlenieniu styków ledwo świecące światła , słabe ładowanie itp.Pomyśl czasem , ile zaoszczędzisz na cieńszych przewodach, jeżeli za jakiś czas możliwe że będzie trzeba zrobić nowa instalację.Nie wydaje mi się aby 2x mniejsze napięcie wymuszało zastosowanie 2 albo 3x większego przekroju. Inną sprawą jest, że w romecie odbiorniki nie mają z reguły dużej mocy, to i natężenie nie będzie duże!! A m16 >> najlepiej zrobisz jak zastosujesz takie przewody jakie są oryginalnie w charcie :!: Przekrój powinien być podany gdzieś na schemacie :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 10 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2004 Przekrój powinien być podany gdzieś na schemacie 2,5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 10 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2004 To wydaje mi sie ze Pipcyk mial jednak racje. Na moja wstawke ze akumulator trzeba podladowac po zalaniu Piotrek 218 stwierdzil ze "nie zawsze trzeba".Moze wiec drogi Piotrku powiesz mi kiedy nie trzeba ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 Ok. jeżeli sam nie zdołałem przekonać poproszę do pomocy Pana Georga Simona Ohma :)Jak wiadomo ten Pan udowodnił prawo opisujące związek pomiędzy natężeniem a napięciem prądu elektrycznego. Które jak wiadomo brzmi :stały prąd I płynący w przewodniku jest wprost proporcjonalny do przyłożonego napięcia U a odwrotnie proporcjonalny do oporu I=U/R Ok. teraz troche elementarnej matematyki Wiadomo że P=U*ITeraz rozważmy że mam dwie identyczne instalacje 6V i 12V Zarówno w pierwszej jak i drugiej moce maja buyć takie same A więc P1=P2 ( chodzi mi o indeksy dolne ) Tak wiec P1= U1*I1 P2=U2*I2 U1*I1=U2*I2 A ponieważ U1=12V a druga instalacja ma U2=6V wiec U1=2U2 A więc 2U2*I1=U2*I2 / U2 otrzymujemy 2I1=I2 /2 I1= ½ I2 Czyli jasno wynika stąd że aby uzyskać te same moce w instalacji 6V co w 12V popłyną dwa razy większe prądy Wystarczy :?: czy mam policzyć jeszcze konkretnie spadki napięć :?: :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 Moze wiec drogi Piotrku powiesz mi kiedy nie trzeba ? Nie trzeba jesli jest wszystko OK (gdy zakladamy i jest wszystko OK działa i ma odpowiednie napiecie) ale tak jak napisałem nie zawsze trzeba (wiec i nie zawsze nie trzeba :!:). Wystarczy czy mam policzyć jeszcze konkretnie spadki napięć Według mnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 No wiec jezeli zalozysz taki naladowany akumulator, to wszystko bedzie dzialalo, ale gdy zmierzysz napiecie aku, albo gestosc elektrolitu to przekonasz sie ze to jeszcze nie bedzie OK.A lepiej dla akumulatora, gdy ladujesz go po raz pierwszy malym pradem u siebie w domu, a nie kiedy pierwsze ladowanie dostaje w czasie jazdy od pradnicy moto, duzo wiekszym pradem.I to tyle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 A lepiej dla akumulatora, gdy ladujesz go po raz pierwszy malym pradem u siebie w domu, a nie kiedy pierwsze ladowanie dostaje w czasie jazdy od pradnicy moto, duzo wiekszym pradem. Nic mu sie nie stanie bo nie ma zbyt duzej roznicy napieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 Nic mu sie nie stanie bo nie ma zbyt duzej roznicy napieć.Tu nie mowa o napięciu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 11 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 Czyli jak - kupic akumulator - zalac zostawic na pare godzin - podladowac 1 A do zagotowania ? Ladowac do zagotowania czy moze jesli aku ma 11 A/h to ladowac 1 A przez 11 h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 11 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2004 Piotrek218 napisał:Nic mu sie nie stanie bo nie ma zbyt duzej roznicy napieć. Tu nie mowa o napięciu OK nie ma dużej różnicy w tych sposobach ładowania. Czy podłaczymy go do ładowania na noc czy założymy do moto i w czasie jazdy bedzie sie łądował to zasada jest ta sama. I tak zostanie naładowany a najważniejsze nic mu sie nie tsanie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 12 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2004 Taa ale w moto jest wiekszy prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek218 Opublikowano 12 Lutego 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2004 Taa ale w moto jest wiekszy pradWiekszy mniejszy według mnie to nie zaszkodzi :) :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi