emil11 Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Witam. W polowie sierpnia wybieram sie troche pozwiedzac i odpoczac w kierunku Mazur, dokladnie okolice Olecka. Chcialbym wyskoczyc na dzien lub 2 na Litwe bo blisko do granicy i w zwiazku z tym mam pytanie czy jest tam cos ciekawego co warto zobaczyc, ktos moze polecic jakas trase, zabytki, itp? Prosze o sugestie.PozdrawiamEmil Edytowane 24 Lipca 2008 przez emil11 Cytuj Fotograf ślubny WarszawaZdjęcia ślubne Ostrów Mazowiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudyXJ Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 piękny region , jeziora , wilczy sz(cz)aniec :) Tyle odemnie, niech sie reszta wypowie, szkoda, ze nie jechałeś początkiem sierpni bo byś się "łapnął" na festival rockowy w Węgorzewie , chyba 10ego był ... Pzdr Cytuj http://www.bikepics.com/members/rudyfws/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosniak Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 na poczatku lipca zrobilem motocyklem rundke po mazurach, to co polecam: klasztor kamedulow na trasie Suwalki-Sejnyzamki w Ketrzynie i Reszlu (Reszelu?) sa super, w Rynie (ale nic specjalnego)miejscowosc Studzienniczna 10km za Augustowem na trasie nr 16Giby na tej samej trasie na samej Litwie Druskienniki - jest tam wypasiony park wodny. Tylko trzeba miec momentami duzo samozaparcia, zeby wytrzymac niektore drogi mazurskie... na r6 jazda po pewnych odcinkach to byl koszmar. pozdr,r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość falcone Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) Dziś w nocy wróciłem z Litwy. Traska z żoną 1130km w 2 dni na motorku o poj.125cm3 :biggrin: Na litwie polecam zamek w Trokach oraz Wilno. W Polsce wiadukty w Stańczykach.Kilka moich zdjęć http://picasaweb.google.com/falcone100/WycieczkaNaLitw Edytowane 27 Lipca 2008 przez falcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Ciekawa wyprawa Mazury-Litwa opisana była w 2. numerze MotoVoyagera. Dla chętnych mogę wysłać link na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil11 Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Ok,dzieki za sugestie, napewno skorzystam. To ja poprosze jednego tego linka.:icon_mrgreen: Pzdr Cytuj Fotograf ślubny WarszawaZdjęcia ślubne Ostrów Mazowiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolecik Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Ciekawa wyprawa Mazury-Litwa opisana była w 2. numerze MotoVoyagera. Dla chętnych mogę wysłać link na priva.Również poproszę linka.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Ciekawa wyprawa Mazury-Litwa opisana była w 2. numerze MotoVoyagera. Dla chętnych mogę wysłać link na priva.ja też... ja też... :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qualm Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 (edytowane) Siemka.Na południu Litwy warto zobaczyć Druskienniki i ParkGrutas (skansen epoki ZSRR znajdujący się przy drodze A4 w kierunku Wilna w odległości ok. 10km od Druskienników). Przejechać motocyklem trasę nr 220 z Alytus do Trok. Oczywiście zwiedzić Wilno (starówkę, cmentarz na Rossie i Zarzecze – po wschoodniej stronie rzeki Wilenki w jednej z bocznych uliczek odchodzących od niedużego ryneczku znajduje się na murze przesympatyczna konstytucja Republiki Zarzeckiej, również w języku polskim). Na północno-wschodnich peryferiach Wilna Europos Parkas a kilka kilometrów dalej przy drodze nr A14 Geograficzne Centrum Europy wg. Księgi Rekordów Guinnessa.Warto polecieć jednak jeszcze dalej na północny-wschód na Auksztotę. Droga nr 114 Moletai – Ignalina to wspaniała motocyklowa przejażdżka :clap: a miejscowość Paluse to naprawdę piękne, ciekawe miejsce.... jezioro, lasy (w lasach znajdują się ciekawe drewniane rzeźby) i niezapomniany nocleg na campingu tuż obok cmentarza i drewnianego kościółka. :) Polecam też rundkę szosą prowadzącą przez Park Auksztocki. Odchodzi ona w połowie drogi z Paluse do Ignaliny na północ i biegnie przez malownicze lasy i wsie Ginuciai i Kirdeikiai. Jest to jedna z niewielu na Litwie dróg oznaczonych na mapach białym kolorem posiadająca asfalt. Z ciekawostek południowej Litwy zobaczyć warto również skansen wsi żmudzkiej w Rumsiskes koło Kowna i miasteczko Birstonas. Namiary na campingi:- w okolicy miejscowości Vistytis nad jeziorem tuż przy granicy z obwodem Kalinigradzkim 3 campingi (pełno Rosjan grillujących, śpiewających i pijących całą noc vodke ale mimo to spokojnie i bezpiecznie).- Camping w Meteliai- Druskienniki 2 campingi- Troki, camping daleko od miasta po drugiej stronie jeziora. W samym mieście pełno prywatnych kwater.- Camping w Wilnie daleko od centrum- Camping w okolicy Gailiunai - camping nad jeziorem Baltaju Lakaju albo jakoś tak przy drodze 114 około 10-15km od Moletai.- Camping w Paluse Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez qualm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiwor Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 W tamtym roku byłem tam na trzydniowej przejażdżce było bardzo fajnie i polecam http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=71644&hl= Cytuj Notoryczny kłamca :icon_twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil11 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Witam ponownie. Ja juz po wakacjach. Podróż przebiegla bez problemow, nie liczac powrotu w czasie burzy. Moze tak krotko streszcze. W poniedzialek 11.8. wyjazd z domu z kompletem bagazow (tankbag,kufer 46L,2boczne sakwy), porwanie mojej dziewczyny/pasazerki i prosto na Mazury, przez Ostrów Maz,Łomże,Ełk i juz w Olecku. Szybkie poszukiwania zakwaterowania, objechanie miasta i jeden dzien z glowy. Zdecydowalismy sie siedziec caly wyjazd w jednym miejscu. Dzien drugi to maly wyjazd krajoznawczy do Augustowa, odwiedzenie Muzeum Kanalu Augustowskiego, i powrot do miejsca zakwaterowania. Dzien trzeci to jednodniowy wypad na Litwe do Wilna. Wyjazd o 9 rano przez Suwalki do przejscia w Ogrodnikach, nastepnie poprzez Lazdijaj (Lozdzieje), Alytus (Olita) i trasa 128 a potem A4 poprzez Lentvaris (Landwarów)do Vilnius (Wilno). W Wilnie troche pokrazylismy, odwiedzilismy stare miasto i z powodu deszczu ewakuowalismy sie do Trakai (Troki), tam krotkie spojrzenie na zamki i powrot do domu trasa A16/e28, zjazd na trase 129 do Alytus (Olita) a nastepnie na trase 132 i 135 do przejscia w Ogrodnikach, pamiatkowe zdjecie przy znaku Ogrodniki (patrz pod avatarem :icon_mrgreen: ), poprzez Sejny,Suwałki do Olecka. Dzien 4 i 5 to poprostu 2 dniu byczenia sie, wieczorem imprezy. Dzien 6, dzien powrotu, spakowanie 'walizek' i wyjazd w strone Gizycka przez Ketrzyn do Bartoszyc, odwiedzilismy w jednostce brata mojej dziewczyny i obieramy kierunek na dom. Jedziemy poprzez Biskupiec, Szczytno, Myszyniec, Ostrołękę do 5 km przed Ostrowia Maz, keidy to spotyka nas burza, zatrzymujemy sie na przystanku, wkladamy kombiaki przeciwdeszczowe i szybkie ewakuowanie sie do najblizszej stacji benzynowej. Na stacji przeczekalismy ok. 1,5 godziny najgorsza nawalnice i jeszcze w delikatnym deszczu kontynuowalismy podroz do domu. Do domu dotarlismy bezpiecznie, nikt nie ucierpial, motocykl nie zawiodl, na liczniku przybylo 1340 km, spalanie wynioslo ok. 4.2l.Ogolnie jestem bardzo zadowolony i choc wielu rzeczy zapewne bardzo ciekawych nie udalo mi sie zobaczyc i odwiedzic to trase jaka przebylem chocby za same widoki moge smialo polecic. Co moge jeszcze dopisac to np. to ze na Litwie w ciagu 1 dnia spotkalem bardzo duzo policji, ok.13 radiowozow, kiedy w ciagu calego wyjazdu w Polsce widzialem 2 szt. Zrazilem sie do Litwinskich kierowcow, 5 prob przecisniecia sie w korku zakonczylo sie fiaksiem, Warszawa pod tym wzgledem to moim zdaniem raj dla motocykistow.:D Uwaga na droge w miejscowosci Troki Stare, jest bardzo waska, pobocze zwirowe i nierowne, a samochody z naprzeciwka jakos niekoniecznie zjezdzaja wiec zalecam małą predkosc.Za wszystkie odpowiedzi serdeczne dzieki. :clap: Byc moze wrzuce kilka zdjec.Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie. :cool: Cytuj Fotograf ślubny WarszawaZdjęcia ślubne Ostrów Mazowiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zrazilem sie do Litwinskich kierowcow, 5 prob przecisniecia sie w korku zakonczylo sie fiaksiem, (...) coś w tym musi być, bo podobne odczucia miał całkiem niedawno Killjohn :banghead: jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firmino Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Dziś w nocy wróciłem z Litwy. Traska z żoną 1130km w 2 dni na motorku o poj.125cm3 :banghead: Na litwie polecam zamek w Trokach oraz Wilno. W Polsce wiadukty w Stańczykach.Kilka moich zdjęć http://picasaweb.google.com/falcone100/WycieczkaNaLitw Byłeś Rometem 125? Załadowanym i z żoną? Szacun! Cytuj http://baryswiata.blogspot.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zooq Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 6, Bliższy namiar na camping, najlepiej k/Wilna lub w Wilnie ktoś posiada? Bądź kwatery, byle nie za 200 lt za osobę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi