Sloniu Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Czesc! jak w temacie, strzelil mi 1 pierscien, bo ktos bawil sie luznym tlokiem, no ale to nic, tlok ma 41,00, chcialbym do tego dokupic pierscienie, jednak mierzenie suwmiarka przynioslo mi rozne rezultaty - sam scisniety pierscien 40,00, pierscien na tloku 40,5, jak podejrzewam te wymiary na bank nie sa dobre - bo pierscien pod nierownomiernym usciskiem sie odksztalca, moze ktos podpowie jakie do tego wziac pierscienie ? przebieg 1000 km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Czesc! jak w temacie, strzelil mi 1 pierscien, bo ktos bawil sie luznym tlokiem, no ale to nic, tlok ma 41,00, chcialbym do tego dokupic pierscienie, jednak mierzenie suwmiarka przynioslo mi rozne rezultaty - sam scisniety pierscien 40,00, pierscien na tloku 40,5, jak podejrzewam te wymiary na bank nie sa dobre - bo pierscien pod nierownomiernym usciskiem sie odksztalca, moze ktos podpowie jakie do tego wziac pierscienie ? przebieg 1000 km...jesli pierscien jest dobrze scisnięty na zamku to ma być taki sam rozmiar jak scisnięty w rękach oczywiscie stykając sie krawędziami Edytowane 23 Lipca 2008 przez rafael Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloniu Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 wychodzi inny rozmiar, wlasnie taki jak napisalem, mysle ze sciskajac w lapkach, owalizuje go troche wiec bedzie mial mniejszy wymiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 jesli pierscien jest dobrze scisnięty na zamku to ma być taki sam rozmiar jak scisnięty w rękach oczywiscie stykając sie krawędziamiHmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale niby w cylindrze mają sie stykać końce pierścionka na zamku???W żadnym wypadku nie mogą one się spotkać bo właśnie przez to wypluwa pierścionek do wydechu. Jak sie kupuje kompletny tłok to przy luzie montażowym owego tłoku luz na zamku wyjdzie taki jak ma być. No i dopiero przy tym luzie można powiedzieć ile średnicy ma pierścionek(zależy jaki silnik). Jak masz jeden dobry pierścionek to chyba najlepszym sposobem będzie zaciśnięcie go na blaszce szczelinomierza o wartości 0,25mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 poprostu wsadz pierścień bez tłoka do cylindra, jak nie masz pierścieni to idz do sklepu z cylindrem. Jak już pierścionek będzie siedział w cylindrze to zmierz szczelinomierzem szczeline na zamku. Poczytaj w serwisówce jak ma być (może 0.15mm). Pomiary szczeliny możesz wykonać na różnej wysokości gładzi cylindra bo może być on różnie wytarty. Możesz też dobrać pierścionek za ciasny i podpiłować go na zamku (to rada ze starej szkoły więc może się komuś nie spodobać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloniu Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) no to jesli wsadze go do cylindra to bedzie mial ta sama srednice co cylinder - czyli 41, czyli taki mam kupic? Edytowane 23 Lipca 2008 przez Sloniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto33 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Wsadź pierścionek do cylindra i zmierz luz. Musi być ok 0,25mm bo jeśli jest mniejszy lub większy w znacznym stopniu to wina leży gdzie indziej. ps. Zadzwoń do swojego dostawcy i spytaj sie o osobny pierścionek do takiego tłoku jak zamawiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 no to jesli wsadze go do cylindra to bedzie mial ta sama srednice co cylinder - czyli 41, czyli taki mam kupic?Zrozum że w pierścieniu to chodzi tylko i wyłącznie o luz na zamku, jak luz jest za duży to pierścień kwalifikuje się do wymiany. PS. Trochę to uprosciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Przeciez to jest chyba jasne, ze musisz kupic taki sam rozmiar pierscieni jak tlok. Czyli 41,00 tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Idz do sklepu, poproś o komplet pierścieni do swojego motonga, 41mm nie wiem czy to nominał czy któryś tam szlif.... wsadź oba nowe i koniec...kurde aż taka filozofia? ;/ Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi