Skocz do zawartości

Odpalanie motocykla na sprzegle

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A czy zastanawialiście się nad tym? Bo tak - jak jest zimno, to siła do rozklejenia tarcz na pewno jest większa niż opór skrzyni na luzie - ergo, nie warto wciskac sprzęgła, bo bez sprzęgła kręci się pół skrzyni - łatwiej niż rozklejane sprzęgło.

Jak moto ciepłe (i olej) to opór stawiany przez wałek skrzyni jest jeszcze mniejszy - mniejsze powierzchnie pracują w przeciwieństwie do wciśniętego sprzegła, gdzie tarcze mają duże powierzchnie.

Ja mam takei wrażenie, że z technicznego punktu widzenia, to jeżeli to nie jest obojętne, to może nawet być lepsze, odpalanie bez sprzęgła.

A dlaczego się tak zaleca i są te czujniki? To typowe podjeście "idioten-kamery" - bo zdarzają się ludzie co to nie wiedzą co to luz na skrzyni i mogą chcieć kręcić, jak moto ma jedynkę. Zakładam, że każdy świadomy swoich czynności motocyklista wie kiedy jest na biegu a kiedy nie.

Takie tam dywagacje.... ale wg. mnie to typowe zalecenie działu prawniczego/reklamacji producenta pojazdu....

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

A czy zastanawialiście się nad tym? Bo tak - jak jest zimno, to siła do rozklejenia tarcz na pewno jest większa niż opór skrzyni na luzie - ergo, nie warto wciskac sprzęgła, bo bez sprzęgła kręci się pół skrzyni - łatwiej niż rozklejane sprzęgło.

Jak moto ciepłe (i olej) to opór stawiany przez wałek skrzyni jest jeszcze mniejszy - mniejsze powierzchnie pracują w przeciwieństwie do wciśniętego sprzegła, gdzie tarcze mają duże powierzchnie.

A nie zastanawiałeś się nad tym, że przy wcisniętym sprzęgle prawa fizyki same sobie wybiorą mniejsza siłę tarcia :biggrin: :icon_exclaim:

Jesli opory na właku beda duże to rozklei się sprzegło a jeśli nie, to bedzie krecić sie całość z wałkiem skrzyni...

W 99% po wciśnieciu sprzegła na luzie i tak kreci sie wałek bo w skrzyni opory są tak minimalne iż nie potrafią rozkleić sprzegła - i stad ten odgłoś przy wbijaniu pierwszego biegu na postoju...

Edytowane przez MłodyWilk22

Jesli opory na właku beda duże to rozklei się sprzegło a jeśli nie, to bedzie krecić sie całość z wałkiem skrzyni...

no i dojdzie do tego jeszcze opor zwiazany z wcisnietym sprzeglem :icon_question:

PS. Ja jeszcze nigdy niczego nie odpalalem z wcisnietym sprzeglem jezeli nie bylo takiego warunku koniecznego do uruchomienia silnika.

Przeciez skrzynia nie pracuje w smole ...

Ja to widzę inaczej - że Suzuki nie ufa swoim klientom, że potrafią myśleć, więc myśli za nich?

Nie chcę nikogo obrażać, czy coś, ale mnie strasznie wnerwia jak jakaś firma (typu mcdonald - "gorącą kawą można się poparzyć") traktuje mnie jak bezmózga....

Ale - to tylko takie tam dywagacje.... w końcu cokolwiek jest sprzedawane na amerykańskim rynku musi być tak opisane.

Cytat z manuala Piechoty Morskiej - "skierować lufę w stronę wroga i pociągnąć za spust".... To nie dowcip....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

no i dojdzie do tego jeszcze opor zwiazany z wcisnietym sprzeglem :crossy:

PS. Ja jeszcze nigdy niczego nie odpalalem z wcisnietym sprzeglem jezeli nie bylo takiego warunku koniecznego do uruchomienia silnika.

Przeciez skrzynia nie pracuje w smole ...

Oj zdziwił byś się kolego w jakie smole pracuje zmarznięta skrzynia

Podam Ci skrajny przykład-Którejś zimy było -32 przy odpalaniu Scanii rozruch nie miał siły obrócić silnikiem

po wciśnięciu sprzęgła auto zagadało i wcale nie z takim wielkim trudem

Tak, tak skrzynia potrafi nieźle przytrzymać

Edytowane przez Długi63

wszystko zalezy od stanu bateri i kondycji rozrusznika - nawet w dizlu. Ponoc po dluzszym postoju na mrozie pomaga tzw "rozgrzanie baterii" np poprzez zapalanie swiatel przed kreceniem rozrusznikiem.

PS. A wciskanie sprzegla bez nabitego powietrza tez nie jest super bo mozna szybko uszkodzic serwo.

PS.2 A przy niektorych temp to sie w ogole silnika nie gasi :banghead: