loonasek Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ja zawsze jak mam odpalić samochód albo motocykl to zawsze ze sprzęgłem. Sprzęgło odłącza skrzynię więc nic niepotrzebnego się nie kręci dodatkowo i jest o wiele łatwiej silnikowi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) A czy zastanawialiście się nad tym? Bo tak - jak jest zimno, to siła do rozklejenia tarcz na pewno jest większa niż opór skrzyni na luzie - ergo, nie warto wciskac sprzęgła, bo bez sprzęgła kręci się pół skrzyni - łatwiej niż rozklejane sprzęgło.Jak moto ciepłe (i olej) to opór stawiany przez wałek skrzyni jest jeszcze mniejszy - mniejsze powierzchnie pracują w przeciwieństwie do wciśniętego sprzegła, gdzie tarcze mają duże powierzchnie. Ja mam takei wrażenie, że z technicznego punktu widzenia, to jeżeli to nie jest obojętne, to może nawet być lepsze, odpalanie bez sprzęgła.A dlaczego się tak zaleca i są te czujniki? To typowe podjeście "idioten-kamery" - bo zdarzają się ludzie co to nie wiedzą co to luz na skrzyni i mogą chcieć kręcić, jak moto ma jedynkę. Zakładam, że każdy świadomy swoich czynności motocyklista wie kiedy jest na biegu a kiedy nie. Takie tam dywagacje.... ale wg. mnie to typowe zalecenie działu prawniczego/reklamacji producenta pojazdu.... Edytowane 23 Lipca 2008 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qReK Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Na egzaminie na prawko jest takie pytanie wlasnie, ze w zime zawsze odpala się w taki sposób = luz + sprzęgło dopiero kręcimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) A czy zastanawialiście się nad tym? Bo tak - jak jest zimno, to siła do rozklejenia tarcz na pewno jest większa niż opór skrzyni na luzie - ergo, nie warto wciskac sprzęgła, bo bez sprzęgła kręci się pół skrzyni - łatwiej niż rozklejane sprzęgło.Jak moto ciepłe (i olej) to opór stawiany przez wałek skrzyni jest jeszcze mniejszy - mniejsze powierzchnie pracują w przeciwieństwie do wciśniętego sprzegła, gdzie tarcze mają duże powierzchnie. A nie zastanawiałeś się nad tym, że przy wcisniętym sprzęgle prawa fizyki same sobie wybiorą mniejsza siłę tarcia :biggrin: :icon_exclaim: Jesli opory na właku beda duże to rozklei się sprzegło a jeśli nie, to bedzie krecić sie całość z wałkiem skrzyni... W 99% po wciśnieciu sprzegła na luzie i tak kreci sie wałek bo w skrzyni opory są tak minimalne iż nie potrafią rozkleić sprzegła - i stad ten odgłoś przy wbijaniu pierwszego biegu na postoju... Edytowane 23 Lipca 2008 przez MłodyWilk22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Jesli opory na właku beda duże to rozklei się sprzegło a jeśli nie, to bedzie krecić sie całość z wałkiem skrzyni... no i dojdzie do tego jeszcze opor zwiazany z wcisnietym sprzeglem :icon_question: PS. Ja jeszcze nigdy niczego nie odpalalem z wcisnietym sprzeglem jezeli nie bylo takiego warunku koniecznego do uruchomienia silnika.Przeciez skrzynia nie pracuje w smole ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Djobeł Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 W tej kwestii każdy posiadasz SUZUKI jest dobrze wychowywany przez producenta, chyba tylko Suza odpalana jest poprzez wciśnięcia sprzęgła... Cytuj V-TWIN wanker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Ja to widzę inaczej - że Suzuki nie ufa swoim klientom, że potrafią myśleć, więc myśli za nich? Nie chcę nikogo obrażać, czy coś, ale mnie strasznie wnerwia jak jakaś firma (typu mcdonald - "gorącą kawą można się poparzyć") traktuje mnie jak bezmózga.... Ale - to tylko takie tam dywagacje.... w końcu cokolwiek jest sprzedawane na amerykańskim rynku musi być tak opisane.Cytat z manuala Piechoty Morskiej - "skierować lufę w stronę wroga i pociągnąć za spust".... To nie dowcip.... Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenexwks Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 dokladnie tak jak przedmowcy:1. pomagasz rozrusznikowi2. nie zrobisz dzwonka3. w wielu przypadkach odpalisz poprostu maszyne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Długi63 Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) no i dojdzie do tego jeszcze opor zwiazany z wcisnietym sprzeglem :crossy: PS. Ja jeszcze nigdy niczego nie odpalalem z wcisnietym sprzeglem jezeli nie bylo takiego warunku koniecznego do uruchomienia silnika.Przeciez skrzynia nie pracuje w smole ... Oj zdziwił byś się kolego w jakie smole pracuje zmarznięta skrzyniaPodam Ci skrajny przykład-Którejś zimy było -32 przy odpalaniu Scanii rozruch nie miał siły obrócić silnikiempo wciśnięciu sprzęgła auto zagadało i wcale nie z takim wielkim trudemTak, tak skrzynia potrafi nieźle przytrzymać Edytowane 24 Lipca 2008 przez Długi63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motobandyta Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 to ma sens w dizlu podczas zimy. w motongu nie zaszkodzi ale jak słusznie zauważyli koledzy jest konieczne tylko wtedy kiedy masz czujnik na sprzęgle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 wszystko zalezy od stanu bateri i kondycji rozrusznika - nawet w dizlu. Ponoc po dluzszym postoju na mrozie pomaga tzw "rozgrzanie baterii" np poprzez zapalanie swiatel przed kreceniem rozrusznikiem. PS. A wciskanie sprzegla bez nabitego powietrza tez nie jest super bo mozna szybko uszkodzic serwo.PS.2 A przy niektorych temp to sie w ogole silnika nie gasi :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi