rolnik896 Opublikowano 4 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 mam pytanie nie wiem czy umieszczam je we własciwym miejscu ale do rzeczy Czy przy zarejestrowaniu motoru trzeba opłacać wzbogacenie w urzedzie skarbowym????bardzo prosze o pomoc , z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartasarte Opublikowano 4 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 przy zakupie nowego z salonu, albo uzywanego z komisu nie trzeba przy zakupie z rak prywatnych - jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolnik896 Opublikowano 4 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2008 to znaczy jezli w mojej sytuacji gdy kupiłem motur 2 miesiace temu i nie opłaciłem wzbogacenia czeka mnie jakas kara/grzywna???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartasarte Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 z tego co pamietam to jest 15 lub 30 dni na oplacenie podatku, ale jak pojdziesz oplacic teraz to nic sie nie stanie, najwyzej nalicza ci jakies odsetki w wysokosci 3zl ale lepiej zaplacic niz nie placic bo moga sie dochrzanic w rozliczeniu podatkowym za ten rok, a wtedy nie bedzie juz tak lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 mam pytanie nie wiem czy umieszczam je we własciwym miejscu ale do rzeczy Czy przy zarejestrowaniu motoru trzeba opłacać wzbogacenie w urzedzie skarbowym????bardzo prosze o pomoc , z góry dziekiWzbogacenie płacisz w US jak normalny podatek, tzn: jeżeli w roku podatkowym kupiłeś motocykl i w tym samym roku go sprzedałeś za cenę wyższą od tej, jaką za niego zapłaciłeś. Płacisz podatek od kwoty różnicy ceny sprzedaży i ceny zakupu. Przykładowo kupiłeś za 5 tys. i sprzedałeś za pół roku za 8 tys, płacisz więc podatek od 3 tys. Tę różnicę w cenach należy traktowac jak normalny zarobek. Czas na rozliczenie z US masz taki sam jak z normalnymi podatkami.Piszę o podatku od tzw. wzbogacenia a nie o innych opłatach skarbowych, o których wspomina Bartasarte bo to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrZ Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Przestańcie mieszać Rolnikowi w głowie. Ubrdał sobie chłop wzbogacenie.Nie ma takiego pojęcia jak podatek od wzbogacenia.Ale ad rem:jeżeli nabyłeś motocykl zawierając umowę kupna z osobą fizyczną i wartość tej umowy przekracza 1000 (jeden tysiąc) PLN to składasz w skarbowym deklarację PCC3 oraz płacisz podatek od czynności cywilno-prawnych. W Twoim przypadku 2% wartości umowy zaokrąglone do pełnych złotych. Podczas składania deklaracji możesz spotkać się z trudnościami ze strony skarbówki polegającymi na zakwestionowaniu wartości umowy - posługują się jakimiś nieżyciowymi katalogami Eurotaxu określającymi wartość rynkową pojazdu. Piszę nieżyciowymi bo w 99% przypadków podają wartości zawyżone i od takiej katalogowej wartości skarbówka chce naliczyć ów 2% podatek. Dlatego warto w umowie mieć zawarte dodatkowe informacje uzasadniające wartość zakupu - np. wymienić uszkodzenia i wady pojazdu obniżające jego wartość. Oczywiście to wszystko nie ma zastosowania w przypadku gdy zakupiłeś motocykl drogo jak cholera ))). Termin złożenia deklaracji to 14 dni od daty wystąpienia czynności cywilno-prawnej. Troszkę więcej na ten temat : http://ehandel.pit.pl/pcc/index.php Deklaracji o której mowa powyżej nie składasz także w przypadku o którym już wspomniano a więc gdy motocykl kupiłeś na podstawie faktury zakupu. Co do umowy komisowej - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartasarte Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 jak bralem kiedys pojazd z komisu to tez bylem zwolniony z oplaty skarbowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 A nie lepiej zapytać się w US? U źródła, nie prościej? Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba3ma Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Masz 14dni żeby złożyć deklarację pcc-3 po tym terminie płacisz kare o której wysokości zadecyduje pani urzednik z działu wykroczeń skarbowych.Dostajesz mandat w wys od 117zł do 2350zł.I tyle w temacie ja myśle.Wszystko to wiem z autopsji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slo_mo Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 A nie prościej po prostu napisać nową umowę z inną datą?Wtedy obejdzie się bez żadnych kar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartasarte Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 noo... oczywiscie ze tak, chociaz jak mowilem, kiedys bylem mocno opozniony i naliczyli mi jakies smieszne odsetki czy cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 7 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Ostatnio bralem auto z komisu, i wiem ze nie trzeba placic podatku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adikosak Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Zgadzam się z wypowiedzią Piotra. Ja ostatnio kupywałem motorek 125ccm i płaciłem taki podatek w skarbówce (2%). Ze skarbówką to jest koszmar co oni robią, bo potem to już z górki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi