Skocz do zawartości

Kilka pytan od kompletnego amatora :)

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak jest na południu, ale koło GD raczej na giełdach stoi syf co nie chce pójść przez internet. Często bierze się tam graty na częsci. Na allegro niby motorów też jest pełno, ale człowiek zjedzie pół polski zanim coś trafi. Najlepiej przez znajomych szukać, przynajmniej wiadomo co się z maszyną działo, ale wiadomo, nie zawsze da rade...

Zostaje jeszcze otomoto

nie wiem jak jest na południu, ale koło GD raczej na giełdach stoi syf co nie chce pójść przez internet.

w moim regionie i tu i tu jest straszny syf tylkjo że na giełdzie ceny są adekwatne do stanu technicznego a w internecie ?? masakra......najlepiej szukać po znajomych i kupować od ludzi co nie mają internetu bo allegro winduje takie kosmiczne ceny że strach.....

np na giełdzie w Łodzi swojego czasu była dt125 bez dokumentów i stara (rocznik 84 chyba jeszcze na 2x bębnach i chłodzona powietrzem)ale w eleganckim stanie i poszła za 400 zł więc śmieszne pieniądze........

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

No ja akurat jak jechałem po motor to zawsze go kupiłem,ale zawsze tez uchandlowałem coś. Nawet jak auto jest na gazie to gdy pojedzie sie 200km po motor to lepiej kupic w gorym stanie i zrobic, bo to samo wydasz na paliwo aby jechac oglądac drugi.

Witaj. Moim zdaniem na początek 80 w zupełności Ci wystarczy. Zaczynałem dużo później (wiekowo) przygodę z enduro niż Ty i właśnie od Yamaszki DT 80. W miarę dobrze utrzymany model potrafi dostarczyć dużo frajdy z jazdy, a przy okazji nauczysz się dbać o motor i nabierzesz 'obycia' z enduro. Pewnie poradziłbyś sobie i z 125, która jest wyczuwalnie większa, i mocy ma troszkę więcej ale na początek bierz 80, na pewno nie będziesz żałował, a w terenie nie będziesz odstawał nawet od 125tek!

pzdr.

na początek bierz 80, na pewno nie będziesz żałował, a w terenie nie będziesz odstawał nawet od 125tek!

Jaaasne - biorąc pod uwagę, że 80 jest dwa razy słabsza od 125 to faktycznie w terenie nie będzie różnic :notworthy:

Ja na początek polecam każdemu kto nie miał styczności z jednośladami 125 - można opanować podstawy i wyrobić dobre nawyki.

Dzieki za pomoc =]przepraszam ze pisze tego posta tak dziwnie ale pisze z klawiatury ekranowej, bo rozwalilem klawiature ;p

No wiec, na co mam glownie patrzec kupujac motor enduro...?

Ja biore na pierwszy motor dt 125 2t :biggrin: koszty utrzymania z tego co mi pisali na innym temacie sa nie wielkie co jkais czas tloczek i cylinder. a Moc 30km to na start w sam raz bo taka 80 to 15km znudzi sie po sezonie a sprzedac nie zawsze latwo. Ja bym bral wikeszy mocniejszy zeby dluzej pojezdzic. A 2t i w lesie w na torze dobrze sie sprauwje a na 2t pali malo bo 6l jak spokojnie jezdzisz

Ja biore na pierwszy motor dt 125 2t :) koszty utrzymania z tego co mi pisali na innym temacie sa nie wielkie co jkais czas tloczek i cylinder. a Moc 30km to na start w sam raz bo taka 80 to 15km znudzi sie po sezonie a sprzedac nie zawsze latwo.

Nawet jeżeli piszesz o odblokowanych to za dużo tych KM:

- 125 R - 15KM zablokowana, ~25KM odblokowana

- 80 - 7KM zablokwana, ~15KM odblokowana

Ogólnie bardzo dobry wybór na początek ;)

A 2t i w lesie w na torze dobrze sie sprauwje a na 2t pali malo bo 6l jak spokojnie jezdzisz

Tylko to pierdzenie ;)

Witam,

Ja gdy kupowalem Derbika mój kochany tatuś stwierdził, że będzie za duża- Nie upierał się długo.

Zastanawiałem się nad 125, ale sam stwierdziłem, że 50 wystarczy na dzień dobry po simsonie. (Choć w okolicy tzr'kie nie mają startu, a z dt 125 szedłem łeb w łeb :)).

Ten wypadek troszku komplikuje sytuację. No musisz gadać ze ojczulkiem co trochę, choć nie bądź umolny. Powoli, powoli da się przekonać. Powiedz, że dt 125 ma tyle samo mocy co 80 :icon_evil:.

"Generalnie rzecz biorąc, zdejmuję linkę tylko w niedzielę jak idę do kościoła..."

Witam

Wybacz ze Cie nie doceniam ale mysle ze po przeciadki z tego co masz na 125 ccm 2T ciezko bedzie;] Twoje aktualne moto zbiera sie jak rower a takie endurko 2T to prawie kazde auto z swiatel bierze i ma bardzo nierowne oddawanie mocy- przyspiesza normalnie i nagle rwie jak dzik :) A jak masz olej i nie wariujesz ostro to 80ccm na dwa sezony spokojnie starczy.

ps rob jak chcesz to tylko moje skromne zdanie :icon_evil:

ps2 amatorkie utrzymanie 125ccm zassa 2K z kieszeni na sezon wiec pomysl o tym

pozdrawiam

Witam

Wybacz ze Cie nie doceniam ale mysle ze po przeciadki z tego co masz na 125 ccm 2T ciezko bedzie;] Twoje aktualne moto zbiera sie jak rower a takie endurko 2T to prawie kazde auto z swiatel bierze i ma bardzo nierowne oddawanie mocy- przyspiesza normalnie i nagle rwie jak dzik :) A jak masz olej i nie wariujesz ostro to 80ccm na dwa sezony spokojnie starczy.

ps rob jak chcesz to tylko moje skromne zdanie :icon_evil:

ps2 amatorkie utrzymanie 125ccm zassa 2K z kieszeni na sezon wiec pomysl o tym

pozdrawiam

Ja sie przesiadłem z komarka na aprilie pegaso 125 z silnikem rotaxa 123 odblokwanym (już wiadomo co mam na myśli). I nadal sie trzymam świetnie.

Edytowane przez Kamsel

motorynka -> aprilia pegaso 125 '98 -> kawasaki klx 250 '94 -> ktm exc 300 '01 -> sx 125 '06

Ja sie przesiadłem z komarka na aprilie pegaso 125 z silnikem rotaxa 123 odblokwanym (już wiadomo co mam na myśli). I nadal sie trzymam świetnie.

Ja smigajac Dt 50 poznalem jednego bardzo przyjemnego goscia ktory podarowal mi karniaka na DR 800 Big - bez problemu zrobilem rundke i oddalem całe moto.... motocykle sa dla ludzi, a ja tylko wyrazilem swoje zdanie. Ty dałes rade ok jednak nie kazdy tak potrafi.

Raz znajomy uparl sie ze chce cwiare 2T (cos do polatania na torze) bo twierdzil z enie chce cisnac 125 i ze zapas mocy przyda sie itp. Później mial okazje przejechac sie 250ccm po czym kupil 125 :icon_mrgreen:

Niech kolega z forum przejedzie sie na 80 a pozniej 125, porowna koszta utrzymania itp

tyle na tan temat

pozdr

Ja na twoim miejscu poszukalbym Aprilie Rx 50/70. Na poczatkek ci naprawde wystarczy. Nauczysz sie na niej podstaw i bedziesz mogl sie przesiasc na wiekszy sprzet. Powinna ci spokojnie na 2 sezony starczyc. :icon_mrgreen:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...