intelcom2006 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 Witam, chciałbym rozpocząć przygodę z motocyklem Jawa 350 TS. Znalazłem ciekawą ofertę na allegro. Właściciel pisze, że dwa lata temu wymienił akumulator, przez te dwa lata motor stał w garażu. Teraz gdy chce go odpalić twierdzi, że nie ma iskry i sprzedaje jako uszkodzony. Motor wizualnie wygląda nieźle. Mam pytanie: Jaka może być tego przyczyna? I przybliżone koszty naprawy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 W gre wchodzi caly uklad zaplonowy, czyli kable fajki, cewki butelkowe, regulatory, przewody, platynki, kondensatory, wirnik, stojan, wiec koszty nie male, ale jak ci sie uda wyrwac tanio motor, to moze sie oplaca.Poczekaj jeszcze na oppinie innych ludzi z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 25 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2008 :D ;) dobre!!! Wlasnie pisze prace magisterska miedzy innymi o aku i jesli stał on 2 lata bez ladowania :buttrock: to jest TRUP!!! Wartość samorozładowania zawiera sie miedzy 8 a 40!!% miesiecznie a po przekroczeni poziomu okolo 1,8 V na cele nastepuje zasiarczenie ogniwa. Wiec teraz powinno zaczac sie od ponownej zmiany aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1986 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 sprawdz czy platynki sa dobrze ustawione, i to co wyzej pisał Ziuteek, ja bym jeszcze wsadził sprawy akumulato i sprawdził ładowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba3ma Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 Podstawa to nowe aku a ono alurat drogie nie jest jakieś http://moto.allegro.pl/item384248987_akumu...awa_etz_mz.html 50zł ale widziałem tańsze jak kupiłem za 30.Następnie trzeba by przejrzeć całą instalacje elektryczną bo te sprzęty potrafią mieć tak namieszane przez "Panów Kaziów" że jeden kabel będzie miał 6 kawałków każdy w innym kolorze.Następnie styki czy nie są wypalone lub zaśniedziałe.Pozatym to wszystko co napisali koledzy niżej.Powiem Ci jeszcze że najlepiej weź znajdż kogoś kto miał jawe i potrafi ustawić zapłon i Ci pokaże jak to zrobić.Często jest tak że poprostu zapłon sie rozregulował co w jawach jest normalne i ktoś nie potrafiacy go ustawić sprzedaje moto jako uszkodzone.Generalnie ja nie kupił bym moto bez posłuchania jak gada bo może sie okazać że dojdzie do tego remont silnika.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 możesz spróbować ją na chama zapalić bez aku albo na padniętym aku jak mz mi sie czasem udało...........pchasz motonga na 2 albo 3 na biegu na chama (masakrycznie cięzko ale da sie ) i słuchasz jak słyszysz że zaczyna sie krztusić coś dusić i czxasem szarpnie tzn że udało ci sie wzbudzić prądnice teraz szybka redukcja na 1 i odpalasz jak z popychu i powinna zaskoczyć ..........bynajmniej egzeplarz z którym ja miałem doczynienia tak miał....... weź najlepiej ze sobą zwykły aku samochodowy jeśli ma instalacje 12v jeśli nie to kup 4 duże paluszki do latarki i zapnij na chwilke na miejsce aku 6v powinno wystarczyć na wzbudzenie prądnicy/alternatora........tam chodzi tylko o wzbudzenie alta/prądnicy a potem już może chodzić bez aku...... bez osłuchania silnika nie ma co brać to są największe miny tak najprościej sprzedać trupa........silnik wrak piszesz że nie ma iskry i cewka do wymiany koszt z 10 zł ale dla świętego spokoju sprzedajesz jako uszkodzony i nie przyjmujesz negatywa i schodzi odrazu...... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniaczek Opublikowano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2008 możesz spróbować ją na chama zapalić bez aku albo na padniętym aku jak mz mi sie czasem udało...........pchasz motonga na 2 albo 3 na biegu na chama (masakrycznie cięzko ale da sie ) i słuchasz jak słyszysz że zaczyna sie krztusić coś dusić i czxasem szarpnie tzn że udało ci sie wzbudzić prądnice teraz szybka redukcja na 1 i odpalasz jak z popychu i powinna zaskoczyć ..........bynajmniej egzeplarz z którym ja miałem doczynienia tak miał....... weź najlepiej ze sobą zwykły aku samochodowy jeśli ma instalacje 12v jeśli nie to kup 4 duże paluszki do latarki i zapnij na chwilke na miejsce aku 6v powinno wystarczyć na wzbudzenie prądnicy/alternatora........tam chodzi tylko o wzbudzenie alta/prądnicy a potem już może chodzić bez aku...... bez osłuchania silnika nie ma co brać to są największe miny tak najprościej sprzedać trupa........silnik wrak piszesz że nie ma iskry i cewka do wymiany koszt z 10 zł ale dla świętego spokoju sprzedajesz jako uszkodzony i nie przyjmujesz negatywa i schodzi odrazu...... Jawy bez aku nie odpalisz, instalacja nie taka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włochaty Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 Jesli stała 2 lata bez odpalania to remond silnika jak nic.Ale zeby ją odpalic aku jest niezbędny.Ale jesli za tanie pieniądze to mozesz Jawke kupic, a gdy bys potrzebował jakiekolwiek czesi,np cewki,przerywacze,wirnik itd to kolega ma CAŁĄ CZ 350 na czesci na sprzedaz,wiec gdy bys cos potrzebował to ci czesci załatwie. O ile CZ miały ten sam silnik co jawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 pożycz aku podłącz wykręć świece nalej trochę oleju do cylindrów ,kopnij kopajką kilka razy żeby przesmarować cylindry,przelej gażnik i odpal. jak zagada usłyszysz czy silnik jest w jeszcze do życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 Włochaty czemu tak glupio piszesz? 2lata bez jazd, remont jak nic? Wystarczy troche pogrzebac przeczyscic i wyregulowac, powinno byc ok. Tylko jesli jest nie na chodzie to skad masz pewnosc ze to nie mina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalosh Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 2 lata i do remontu :notworthy: To sie uśmiałem. Jawa jest jak czołg;) Jak ja kupowałem swoją to koleś do jakiejś szopy mnie zaprowadził, odkopał Jawkę spod kartonów, blach i stada śmieci. Wyprowadziliśmy ją na dwór i za 5 kopniakiem już zaczęła powoli gadać. Stała tam 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 28 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2008 jedno jest pewne,,odpalic,musisz. chocby po to by sprawdzic czy wodziki biegów nie są pourywane. koszty naprawy znikome, ale silnik trzeba by rozpoławiac. btw jesl juz kupujesz jawę, lepiej kup z hamulcem tarczowym, bęben na przedzie spowalnia, nic więcej :notworthy:pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba3ma Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Ale jeśli to orginał to nie będzie mial tarczówki najprawdopodobniej.Wiadomo że i tak pewnie się skończy na rozpołowieniu silnika ale na pierwszy strzał zajął bym się elektryką tak jak wyżej było pisane.Jak odpali toto i osłucha zadecyduje czy warto brać.Może silnik zarżnięty przez takiego agrotunera co przestawił wał o 180st??no ale to temat na później najważniejsze ją odpalić.A co do części z CZ to polecam sprzęgło :D robisz przekładke i masz spokój natomiast z orginalnym od TS nie raz będziesz się męczył :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo1988 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 ja ostatnio kupiłem jawe która stała 4 lata, odpaliłem po 3 godzinach zabawy pomimo farby w gaźniku i wcale nie potszebowała remontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba3ma Opublikowano 29 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2008 Ale sam przyznasz że z czasem zaczniesz ją gnębić żeby wszystko było jak sie należy poprawnie i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi