Vatzeque Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 I teraz zagwozdka: czy w przypadku jazdy motocyklem z wózkiem nietrzeźwego trzeba przewozić w wózku, czy też można go posadzić w siodle? :biggrin:Fest Ci się nudzi, oj fest. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 I teraz zagwozdka: czy w przypadku jazdy motocyklem z wózkiem nietrzeźwego trzeba przewozić w wózku, czy też można go posadzić w siodle? ;)Idąc dalej... czy może jechac w tym wózku przodem do przodu czy przodem do tyłu? Jadąc przodem do przodu może zwymiotowac a pęd wiatru może uniemożliwic mu swobodne wydalanie i biedak narażony jest na zaksztuszenie własnymi wymiocinami. :biggrin: :biggrin: :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kropka Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 A może ktoś odpowie jaka jest podstawa prawna zbadania pasażera motocykla na zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 A co powiecie na to:Są goście co jak nie wypiją to ich telepie jak przy młocie pneumatycznym a jak strzelą po 3 browce to układają 25 piętrową wieżę z kart za jednym podejściem. I w jakim stanie wolelibyście ich wieźć jako plecaka? :icon_mrgreen: :) (tym co zaraz mnie zjedzą mówię, że ja w żadnym)Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Jeśli dobrze pamiętam, uczucie łagodzącego czy uspokajającego wpływu na organizm, to już któraś z kolei faza zaawansowanego alkoholizmu. Gośc ma wtedy taki łeb, że może morze wódy wypic, ale kolejna faza jest taka, że 1-2 kieliszki powalają i bez wódy nie można już normalnie funkcjonowac. I jak w tej pierwszej fazie 25-cio piętrowy domek z kart może ułożyc, to w kolejnej nie podniesie kiliszka do ust nie rozlewając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_mot Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 I teraz zagwozdka: czy w przypadku jazdy motocyklem z wózkiem nietrzeźwego trzeba przewozić w wózku, czy też można go posadzić w siodle? ;) Ustawa nie mówi o tym dokładnie...kwestia interpretacji, albo Twojej albo pana władzy....Kto będzie miał racje? Nie przyjmiesz mandatu i będziesz walczył w grodzkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazimotor Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 a mnie zaciekawila ta podstawa do badania pasazera... jest taka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 PORD Art. 45. 1. Zabrania się: 1) kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu,[...]2. Kierującemu pojazdem zabrania się:[...] 2) przewożenia osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1, na rowerze lub motorowerze albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku," "Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do: [...] 3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu," O pasażerze podczas kontroli trzeźwości w prawie o ruchu drogowym ani widu ani słychu... Chyba nie mają prawa - chyba że istnieje uzasadnione podejrzenie że pasażer z tyłu mógł kierować motocyklem (jak ma dłgie ręce :clap: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 PORD Art. 45. 1. Zabrania się: 1) kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt osobie w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu,[...]2. Kierującemu pojazdem zabrania się:[...] 2) przewożenia osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1, na rowerze lub motorowerze albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku," "Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do: [...] 3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu," O pasażerze podczas kontroli trzeźwości w prawie o ruchu drogowym ani widu ani słychu... Chyba nie mają prawa - chyba że istnieje uzasadnione podejrzenie że pasażer z tyłu mógł kierować motocyklem (jak ma dłgie ręce :icon_twisted: )Jak to ani widu ani słychu?Art 45 pkt 2 ust 2 (...) albo motocyklu, chyba że jest przewożona w bocznym wózku,Jeśli jest zakaz przewożenia nietrzeźwego pasażera z tyłu, to w przypadku podejrzenia że jest po spożyciu, mogą go sprawdzic. Wprawdzie nie jest to napisane wprost, ale tak wynika z interpretacji tych punktów. No, chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 a jak jest próg uznania pasażera za nietrzeżwego ??taki sam jak kierowcy ?? jezu masakra.............rozumiem że chodzi o bezpieczeństwo ale tzn że wioze kumpla po 2 piwach to zapłace 150 ( 2 piwa to już jest ponad ten ustawowy próg u większości osób :D ) straszne.........koleś siedzi normalnie gada nie zatacza sie zachowuje jakieś 90% sprawności psychomotorycznej i dostane za niego mandat...........extra :icon_mrgreen: ja zależy kogo........nawalonych jak świnia nie woże w trosce o ich bezpieczeństwo pomijając żyganie to raz zgubiłem kumpla i konsekwencja nie były przyjemne (niby prędkoąśc niewielka i bez policji sie obyło ale poharatał sie ostro zresztą na głowie miał TIGERA i wszystko jasne :buttrock: )Koleś spał na siedząco nie trzymał sie niczego wjechałem w dziure i poczułem jak jego nogi mijają mój kask :crossy: natomiast po 2-3 piwkach często :clap: Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekB Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 ja zależy kogo........nawalonych jak świnia nie woże w trosce o ich bezpieczeństwo pomijając żyganie to raz zgubiłem kumpla i konsekwencja nie były przyjemne (niby prędkoąśc niewielka i bez policji sie obyło ale poharatał sie ostro zresztą na głowie miał TIGERA i wszystko jasne :buttrock: )Koleś spał na siedząco nie trzymał sie niczego wjechałem w dziure i poczułem jak jego nogi mijają mój kask :crossy: natomiast po 2-3 piwkach często :clap:Co Wy w tej Zduńskiej Woli wyrabiacie? :D No tak, PKP zabrało pośpieszne północ-południe parę lat temu i teraz nie ma czym dowozić na imprezy- hehe. No nieźle, nieźle :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinn72 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Jeśli dobrze pamiętam, uczucie łagodzącego czy uspokajającego wpływu na organizm, to już któraś z kolei faza zaawansowanego alkoholizmu. to teraz w której fazie jesteś, skoro jeszcze pamiętasz tą uspokajającą? ;-) czy ktoś wypił jedno czy 10 piw nie zmienia faktu że jest po spożyciu. życie mi miłe i nie będe ryzykował ani swoim ani czyimś... Cytuj CZ 175 '1961 -> Honda VT600c '1999 -> BMW F650GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Selvin Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 reasumujac 150 PLN + 1 pkt.a co z pasażerem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinn72 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 zostaje na poboczu Cytuj CZ 175 '1961 -> Honda VT600c '1999 -> BMW F650GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 reasumujac 150 PLN + 1 pkt.a co z pasażerem ? nic idzie piechotą :icon_mrgreen: to jest analogicznie jak z samochodem wsiadacie w 10 w malucha zatrzymuje was policja i tych 6 wysiada bez żadnych konsekwencji a kierowca płaci 600 .........to samo z pasami pasażer ma niezapięte nic mu nie zrobią a kierowca płaci... Co Wy w tej Zduńskiej Woli wyrabiacie? biggrin.gif No tak, PKP zabrało pośpieszne północ-południe parę lat temu i teraz nie ma czym dowozić na imprezy- hehe. No nieźle, nieźle bigrazz.gif a nawet nie wiem bo ja korzystam tylko z relacji ZDW =łodź hehe :buttrock: po prostu mój pojazd za 5 zł przejeżdza 30km w związku z czym wielu lubi z niego korzystać :buttrock: żadne inne moto w życiu już takie fajne nie będzie :buttrock: Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi