MALESZE Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 No niestety dobrze słyszałeś. Polaryzacyjne nie sprawdzają się z niektórymi wizjerami (np. AGV) - u mnie wychodzą właśnie tęczowe kolorki, niezależnie od marki okularów Kolory biorą się z NAPRĘŻĘŃ w wizjerze. Niewidoczne normalnie naprężęnia wewnętrzne w materiale przezroczystym (np. szkle, plastiku itp) dają właśnie takie efekty jak się na nie patrzy przez filtry polaryzacyjne (czyli np. okulary polaryzacyjne). W taki sposób bada się jakość szkieł okularowych a także wizjerów. Nie powinny mieć naprężeń a więc nie powinny dawać kolorków - to jest jedno z kryteriów testu jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Ale te kolory tęczy będą się zgadzać z twoją flagą więc w czym problem?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravis Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 :biggrin: :biggrin: :biggrin: A może zainwestuj w wizjer fotochromatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 ja bym kupil wizjer, okulary moga uwierac, jesli bedziesz szukal to poszukaj takich ktore zauszniki maja wykonane z gumy lub wymien na gumowe, druga sprawa to bezpieczenstwo, z tego wzgledu pokusil bym sie u kupno przeciewslonecznych ochronnych - z uvexa itp. do wyboru do koloru rowniez z polaryzacja, antifogiem i innymi bajerami Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nice Gay Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 osłabiasz mnie... idź sobie do salonu optycznego, przymierz dowolne okulary polaryzacyjne, i przestań pier... jak potłuczony jsz No niestety dobrze słyszałeś. Polaryzacyjne nie sprawdzają się z niektórymi wizjerami (np. AGV) - u mnie wychodzą właśnie tęczowe kolorki, niezależnie od marki okularów i jednak miałem racje :D ale szybki niechce bo jak bede zmieniac kask to juz tej szybki nie dopasuje. wiec lepszym rozwiazaniem beda okulary, i moglbym ich uzywac tez w aucie i na spacerach, a w kasku nie pojade autem bo ma przyciemniana szybke. po za tym slyszalem ze przyciemniane szybki nie maja homologacji i policja za nie sciga motocyklistów. prawdaż to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper1r6 Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 i jednak miałem racje :D ale szybki niechce bo jak bede zmieniac kask to juz tej szybki nie dopasuje. wiec lepszym rozwiazaniem beda okulary, i moglbym ich uzywac tez w aucie i na spacerach, a w kasku nie pojade autem bo ma przyciemniana szybke. po za tym slyszalem ze przyciemniane szybki nie maja homologacji i policja za nie sciga motocyklistów. prawdaż to? nie, nie miales racji - okulary polaryzacyjne nie powodują że widzimy wszystko w kolorach tęczy, ten efekt wywyoluja wlasnie niektore wizjery w polaczeniu z takimi goglami jesli chodzi o przyciemniane wizjery to: TAK! przyciemniane szybki sa najczestszym powodem zatrzyman motocyklistow przez policje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravis Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Sprawdź jak działa wizjer fotochromatyczny, bo to nie jest typowa przyciemniana szybka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolega_PL Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 jesli chodzi o przyciemniane wizjery to: TAK! przyciemniane szybki sa najczestszym powodem zatrzyman motocyklistow przez policje! pierwsze słyszę..., a myślałem że prędkość. :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hero Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ja też się jeszcze nie spotkałem z czepianiem do przyciemnianej szybki w kasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 przejeździłem cały sezon na szybce AGV tzw. "lusterko" srebrne - iridium silver, nie zostałem zatrzymany przez policję ;) co do okularków, jak znajdziecie jakieś fajne/ciekawe, dajcie znać (jakiś link etc.), również jestem zainteresowany czymś takim. znudziło mi się zmieniać szybkę noc/dzień, słońce/deszcz. okularki to jednak najprostsze i najbardziej funkcjonalne rozwiązanie. Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 :>http://sites.google.com/site/jaquzie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Siemano. Szukam okularów pod kask. Jako że nie mam blendy a czasem trzeba jechać pod słońce. Szukam właśnie takich. Tylko że słyszałem że te polaryzacyjne powodują że widzimy wszystko w kolorach tęczy a chciałbym tego uniknąć. Co mi doradzaćie? Bo już szukałem podobnych tematów i nic nie znalazłem najlepsze dla Ciebie będą takie z napisem "gucci" Cytuj veni , vidi .... i oczom nie wierzę Vulcaneria.pl DajęMuNaZimnym i smażę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravis Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 przejeździłem cały sezon na szybce AGV tzw. "lusterko" srebrne - iridium silver, nie zostałem zatrzymany przez policję ;) co do okularków, jak znajdziecie jakieś fajne/ciekawe, dajcie znać (jakiś link etc.), również jestem zainteresowany czymś takim. znudziło mi się zmieniać szybkę noc/dzień, słońce/deszcz. okularki to jednak najprostsze i najbardziej funkcjonalne rozwiązanie. Myślę ze kask z wewnętrzna blenda przeciwsłoneczną, to najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swienty77 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 (edytowane) Weźcie pod uwagę, że okulary jeśli nie mają antifoga parują bardzo szybko szczególnie w czasie powolnej jazdy pomiędzy stojącymi puchami. A ciągłe uchylanie wizjera drażni. Chyba, że kask nie ma antifoga to wtedy nie ma znaczenia :] Duży wybór polarów od tanich plastików po lepsze szkiełka jest w sklepach wędkarskich jak np. Krokodyl u nas. Edytowane 28 Września 2010 przez swienty77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_JA Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 JA zakładam pod AGV moje zeppeliny, które głównie ubieram w samochodzie i nic mnie nie uciska i osobiście polecam, gdyż są raczej tanie i taki typowy wąski, sportowy model nie przeszkadza. Zresztą latem w czasie upałów przyjemnie otworzyć wizjer i jechać z okularami na nosie bez obawy że jakaś osa nam wpadnie w oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAEL REYNOLDS Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Ja kupiłem okulary polaryzacyjne Solano i z moim HJC współgrały bez zarzutu. Także bardzo wygodnie mieściły się pod kaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi