InfernoRider Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Jeśli było to oczyszczalnia :wink: Zastanawia mnie fakt dotyczący homologacji opon. Gdybym wyjechał na kostkach na drogę publiczą prawdopodobnie mógłbym się zetknąć z policją - co wtedy ??? - Miał ktoś podobną sytuację ?? I czy opony typu enduro mają homologację ??? Mówiąc opony enduro mam na myśli np. Mitas E-09 ( wygląda terenowo ) http://allegro.pl/item356067766_opona_endu..._130_80_17.html Mitas e-07 ( już bardziej szosowo- no ale słyszałem że mogli by się doczepić ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...6333ac12ab.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...e7b31d1b35.html http://www.mitasreifen.de/enduro/e07-f-r.jpg Jakie kryteria musi posiadać opona enduro aby można było nią spokojnie poruszać się po drogach publicznych ?? pozdrawiam Inferno Edytowane 27 Maja 2008 przez InfernoRider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Ja mam Mitasa C-02 i byłem na przeglądzie i choć pan diagnosta sprawdzał to i owo to o oponach nie wspomniał nic. Opony nie mogą mieć stałych metalowych części o to głównie chodzi. Na kostce też się da jeździć asfaltem co prawda wolniej i mniej się składając ale można w ulewie też sprawdzałem czasem czuć było że się ślizga ale dało się jechać pomimo że to była moja praktycznie pierwsza jazda enduro 600ccm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Raczej wszystkie opony są homologowane bo jak inaczej zostały by dopuszczone do ruchu? a homologacja to może być na zawody np mają ją Pirelli Scorpion F.I.M ale to już jest śćiśle określone wysokość bierznika itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
personPILA Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 a jakie ty masz oponki? bo ja teraz mam koła SM i chyba wrzuce tam kostki nie bedzie zadnych problemow? 17' nie beda smiesznie wygladaly? :wink: cos typu crossy 50 z allegro za 500 zl :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InfernoRider Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) 130/80-17 Wrzuciłem sobie mitasa E-07 ( fotki w pierwszym poście ) Rafael : No ale terenowe opony " kostki " nie są produkowane na asfalt - a co za tym idzie nie wiem czy są dopuszczone do ruchu :wink: Edytowane 27 Maja 2008 przez InfernoRider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Jednak bym obstawiał na to że w każdych mitasach czy pirelli możesz wyjechać na ulice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symek Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Spokojnie możesz śmigać po asfalcie na tych kostkach Ja oryginalnie miałem z przodu kostkę dużo bardziej terenową i 18 000 prześmigała na asfalcie, teraz mam Pirelli Scorpion i muszę powiedzieć że pomimo dużo bardziej asfaltowej rzeźby bieżnika jest dużo mniej przyczepna niż tamta kostka, i ogółem gorzej mi sie na niej jeździ. I jeszcze jedno, skoro wkładają seryjnie kostki do motorów enduro które mają homologacje, to opony chyba też ją mają Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
personPILA Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 Ja oryginalnie miałem z przodu kostkę dużo bardziej terenową i 18 000 prześmigała na:O? moze mi doradzicie...kupilem enduro 125 na kolach SM 17' i nie wiem czy kupic opony kostki i zawiezc tylko zeby wymienili, czy kupic uzywane całe koła od DT 125 i je tam wrzucic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
InfernoRider Opublikowano 27 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 :O? moze mi doradzicie...kupilem enduro 125 na kolach SM 17' i nie wiem czy kupic opony kostki i zawiezc tylko zeby wymienili, czy kupic uzywane całe koła od DT 125 i je tam wrzucic? No to jeśli chcesz cały czas śmigać na kostkach to nie widzę potrzeby kupowania felg od DT :flesje: Zmienisz sobie sam albo w wulkanizacji Ci zmienią za 15 zł :wink: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
personPILA Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 slyszalem ze samemu zmieniac to ladna mordega moze byc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasektt Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 opony motocrossowe nie posiadają homologacji, pisze na oponie only motocross area. A pozostałę oponki powinny ja posiadać, napewno wszystkie FIMowskie ta homologacje posiadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moonraker Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Też mam na tyle mitasa c-02 i przegląd przeszedł bezproblemowo i nawet pytałem pana diagnosty jak się sprawa ma to powiedział że gliny ewentualnie mogą się doczepić jak wyjadę z pola na asfalt i zanieczyszczę błockiem jezdnie. Miałem nawet ostatnio kontrole to sprawdzali OC, numery ramy i prawo jazdy i czepili się tylko braku lusterka, zagrozili że następnym razem zabiorą dowód ale obiecałem że zamontuje :icon_exclaim:. A to że na oponce stoi jak byk napisane "do not use to highway" czy cos w tym stylu to 2ga sprawa. Edytowane 27 Maja 2008 przez moonraker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 zwykle jest napis"not for highway use" lub coś w ten deseń Ja oryginalnie miałem z przodu kostkę dużo bardziej terenową i 18 000 prześmigała na asfalcie, teraz mam Pirelli Scorpion i muszę powiedzieć że pomimo dużo bardziej asfaltowej rzeźby bieżnika jest dużo mniej przyczepna niż tamta kostka, i ogółem gorzej mi sie na niej jeździ. na kostkach po asfalcie, ładny kamikadze :icon_exclaim: Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi